Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Življenjski namen goloba in  njegov nastanek
16. Avgust 1840 (nadaljevanje)
Prevod A.P.

1 Čeprav je prišel golob iz morja na ta danes znani način, spada v razred ptic, ki lahko jedo hrano iz vseh treh kraljestev narave, skoraj tako kot človek. Lahko se prehranjuje z zrnjem, travo, črvi, žuželkami in celo z majhnimi kamni, pri čemer je v tem pogledu podoben domačim kokošim.
2 Toda golob je tako kot vse druge vrste ptic razdeljen na več rodov. Obstajajo tako imenovani gozdni ali divji golobi, grlica, smejalni golob, poljski golob, domači golob, ki pa se znova razlikuje na tako imenovanega golšavega goloba, zlatega goloba, bisernega goloba in tako naprej. Tako je tudi v drugih državah veliko rodov različnih vrst golobov.
3 Najžlahtnejši med vsemi vrstami golobov pa je domači golob, imenovan tudi ,,navadni domači golob", ki ga zlahka prepoznamo po neenakomerno obarvanem perju. Ta mora biti vaša glavna pozornost v živalskem svetu. Kjer koli se vam krotka živalska vrsta zdi večbarvna, tam je že najbližja vaši naravi, saj barva tam že izraža značilnosti notranje raznovrstne sestave. Zato je tudi beli barvi treba dati prednost pred vsemu drugimi barvami, saj v živalskem svetu ustreza toliko kot brezhibna notranja narava. Tukaj je torej značilnost, po kateri lahko na podlagi zgoraj navedenega, dobro izračunate stopnjo razvoja živalske vrste!
4 Tako je navadni domači golob, kot sem že dejal, najplemenitejša vrsta ptic in je utelešenje življenja vseh svojih predhodnikov, pa tudi skoraj neštetih vrst drugih, nežnejših prebivalcev zraka. Tako je tudi zbiralnik boljšega življenja iz rastlinskega kraljestva in celo iz mineralnega kraljestva.
5 Ko umre golob se z njegovim duševno duhovnim življenjem združi življenje vseh možnih vrst ptic, kopenskih živali, rastlin in kamnov in kot tako združeno duhovno življenje, vstopijo v človeka.
6 Vendar pa ne smete verjeti, da se tak prehod do človeka zgodi samo pri golobu, ampak obstaja še tisoč vrst tako zračnih kot zemeljskih štirinožcev, pri katerih se dogajajo takšni prehodi. In, če se vam to še vedno zdi tako čudno in nenavadno, je vendar tako. Kajti nihče ne pozna Mojih poti, niti nebeški angel,  ampak le Jaz sam in pobožni, kateremu želim to sporočiti.
7 Kdor veruje, temu se bodo razodeli številni čudeži. – Toda neverujočemu ni mogoče svetovati in tudi ne pomagati, kajti zaman gleda s svojimi slepimi očmi v Mojo veliko delavnico življenja. Povem vam, da bo našel le iztrebke smrti. Kajti življenje je duhovno in noben mikroskop ne nudi skrivnega vpogleda v njegovo sfero delovanja, ampak le oko duha, ki je vera, lahko vidi v globine čudežev življenja.
8 In verjemite, da kolikor  sem vam pokazal in povedal, ni to še niti trilijonti del življenja! Zato pomislite, da ima vaš Oče še vedno veliko stvari, ki so skrite v ozadju, vse pa vam bo postopoma vedno bolj popolno in dovršeno dano, kolikor bolj se boste poenotili s tem, da bi postali sposobni resnične ponižnosti, katera sestoji iz voljne poslušnosti, preprostosti in usposobljenosti.
9 Glejte, golob je preprosta žival. Toda prav v tej preprostosti se lahko s svojimi pari kril dvigne nad vse zemeljsko v zrak, ki je poln svetlobe. V hitrem letu se lahko obrne v vse smeri in skozi tokove svetlobe srka svežo življenjsko hrano iz večnega vira življenja.
10 Prav tako tudi vi! Če boste postali v svoji krotkosti in preprostosti podobni golobu, potem bo vaš duh podobno kot ta slikovni simbol v hitrem letu v višine dosegel kraljestvo življenja iz Mene, o katerem nima na tej Zemlji noben smrtnik niti najmanjšega pojma.
11 In kolikokrat boste zagledali goloba, se v svojem srcu spomnite tega malega evangelija! Ko boste to razumeli, pomislite, da se vam je približalo veliko kraljestvo Moje milosti, ter da je prišel čas, ko je figovec postal sočen in poln poganjkov.
12 Nato si boste ogledali posebno naravo te ptice, kako leti in kako se uporablja njena hrana!
13 V tem spoznanju boste videli nenavadne stvari in jih prepoznali tudi v sebi. Ko pa bom tudi te stvari obravnaval in razčlenil za vas do zadnje podrobnosti, potem pomislite, da vas ne želim naučiti  naravno leteti, temveč duhovno! Amen.
14 Jaz, Večna Ljubezen in Modrost! - Amen.

Notranja telesna zgradba goloba in drugih ptic
23. Avgust 1840, od 10 ure dopoldan do 1/2 1 ure popoldan
Nadaljevanje objave z dne 16. Avgusta 1840. - Pišejo: Andr. H., S. in D.

1 Notranjo zgradbo goloba in način njegovega letenje je enaka kot pri drugih prebivalcih zraka.
2 Njegova zunanjost je prekrita s puhom ter manjšimi in večjimi peresi. – Njegovo notranjost pa sestavljajo človeku podobno srce, poseben želodec, črevesje, ter precej velika pljuča in jetra, ki jih z zgornje strani obdajajo potrebne lahke okončine, v spodnjem delu pa mehka koža.
2 Srce goloba ima po naravi enako funkcijo kot srce človeka in vseh drugih toplokrvnih živali, prav tako tudi pljuča. Kar zadeva želodec in jetra pa obstaja velika razlika med golobom in človekom ter drugimi toplokrvnimi živali.
4 Ostalo meso ptic je sestavljeno predvsem iz mehkih, lahkih in belkastih vlaken, ki so med seboj povezana s tankim živčnim tkivom, zaradi česar se lahko bolj razteza in krči kot meso drugih živali.
5 Na telesu ptic je običajno na dolgem vratu majhna glava z izjemno izostrenimi čuti. Kajti orel in skoraj vsaka ptica vidi bolje s svojimi očmi, kot vi z dobrim teleskopom. Prav tako je njihov sluh veliko boljši od vašega in njihovi vohalni organi so ostrejši od organov najboljšega sledilnega psa.  Orel namreč z njimi zaznava mrhovino, ki leži več dni daleč in natančno ve, s katere strani smrdljivi hlapi gnilobe dosežejo njegove vohalne živce. Prav tako je njegov okus tako močan, da tudi v najtrših kamnih zazna njemu prijetne začimbe in soli.
6 Tako kot so njihovi čutni organi obdarjeni z največjo stopnjo občutljivosti, tako so tudi njihovi možgani v enaki meri občutljivi in polno dejavni. V njih je več inteligence, kot v vseh drugih živalih, celo veliki slon ni izvzet. Zato imajo nekatere vrste ptic pred vsemi drugimi živalmi prav posebno močan spomin, kar lahko prepričljivo razberemo iz dejstva, da lahko nekatere ptice celo posnemajo običajne človeške načine petja, pa tudi besede in pogosto cele stavke, kar pri nobeni drugi živali, ne glede kako poslušne so, ni možno. Iz tega lahko tudi upravičeno sklepate, da vam je ta rod bližje kot drugi, ki se tako kot vi z naporom premika z nogami po zemlji.
7 Vse to je posledica dejstva, da so ptice zaradi svoje notranje zgradbe naravnane tako, da so najbolj dovzetne za vtise zunanjega sveta in da si lahko v svojih zelo občutljivih možganih že ustvarijo določeno urejeno predstavo o tem, kar so sprejele z čutili. Zato je njihov glas tudi v naravnem stanju ptice pogosto precej dobro oblikovan.
8 Zdaj se postavlja vprašanje: Kako poteka razmnoževanje ptic? – Odgovor je v njihovem spočetju in v jajcih.
9 Po Moji volji ima samica sposobnost, da se z svojo nezavedno inteligenco iz zaužite hrane razmnožuje v obliki mehurčka na tako imenovanem jajčniku, kar pa se zgodi na naslednji način:
10 Iz njenega srca gredo izredno drobni organi, skozi katere je speljana bela snov. Povsod, kjer se organi končajo, se iz tega soka oblikuje mrežasto tkivo, ki začne obstajati že na samem začetku. Če je zdaj to tkivo dobilo pravilno obliko, pri čemer je videti kot bi se v njem zvrstilo več majhnih in nekoliko popačenih lijakov, se to pritrdi skupaj z organi na hrbtenico. Ko se to zgodi, se ti organi odcepijo in usmerijo svoja usteca v te majhne lijake.
11 Ko je to tako urejeno, se na podoben način skozi jetra v ustje teh majhnih lijakov vodijo tudi žile, ki izhajajo iz želodca. Ko se vse žile iz srca nekoliko razširijo, iz vsake take žile zraste nova žila, ki prav tako usmeri svoje ustje v vsak tak lijak. Ker se celoten organizem popolnoma razvije v času, ki ustreza naravi in velikosti ptice, se iz želodčnih sokov oblikuje viskozna kapljevina, ki se iz ustja obeh prepletenih organov pomakne v sredino te kapljevine.
12 Ko se zgodi tudi to, se vodno beli sokovi iz srca začnejo pretakati skozi zunanji organ pri čemer se zunanje kapljice, ki prihaja iz želodca, razpršijo kot milni mehurček, ter se napolnijo do velikosti konopljinega zrna, lešnika ali celo jabolka, odvisno od velikosti in zgradbe ptice. Nato začnejo sokovi, ki prihajajo neposredno iz krvi, prodirat v to belo kroglico in tvorijo tako imenovan rumenjak.
13 Med takšno tvorbo se skozi črevesni kanal razvijejo tudi nekateri izredno drobni organi, ki na nek način prebodejo ta novi sadež. In zdaj pozor:
14 Kokoš, torej samica, ima dva odvajalna kanala, enega za izločanje iztrebkov in enega za izločanje jajc, ki so že dozorela. Venda se ta drugi kanal priključi odvajalnemu kanalu pred njegovim ustjem prek prej omenjenih organov, ki izhajajo iz črevesnega kanala. Postavljena drug ob drugem, tvorita široko cev, ki se v jajčniku razdeli v toliko krakov, kolikor je lijakov.
15 Skozi to cev se v dejanju ploditve eterično duhovna snov vodi z veliko hitrostjo v središče rumenjaka. Ta snov pa je tista, ki sem jo opisal že prej, ko sem govoril o združitvi živalskega življenja iz vode in zemlje.
16 Ko se to zgodi, zraste srednji organ iz srca v izredno tanko tkivo okoli tega novega gosta življenja in sicer v primitivni obliki izredno majhne, popolnoma gole ptice, nato pa se iz svojega središča razširi v vse smeri jajca in mu tako odpre poti do prehrane.
17 Ko se to zgodi, organ iz želodca izcedi iz raztopljenih kamenčkov apnenčasto snov, ki se zaradi notranje toplote okoli mehkega jajca takoj strdi v trdno lupino. Zdaj je jajce popolno in pravočasno!
18 To zorenje jajčeca lahko poteka tudi brez oploditve, toda potem kot tako ni sposobno za življenje. Če pa je plod oplojen, se zaradi vegetativne toplote ptičje samice popolnoma pravočasno razvije. Ko porabi vse zaloge, ki jih ima v jajcu za svoj nastanek, se prebije skozi lupino in odleti v zunanji svet kot popolna ptica, ki jo morajo starši sicer še kratek čas negovati, a je potem že obdarjena z vsemi sposobnostmi svojih staršev. To je torej nastanek ptice.
19 Ker pa smo že omenili njihov želodec, vedite, da je ptičji želodec sestavljen iz topih, mišicam podobnih debelih listov.
20 Ta želodec pa ni hkrati shramba in prebavna delavnica kot pri kopenskih živalih, saj jim, razen pri nekaterem majhnem številu ptic roparic, golša služi kot pred želodec. Pravi želodec pa se ukvarja le s prebavo, kot pri tako imenovanih jedcih jedrc, kamor spada tudi naš golob in poteka na naslednji način:
21 V želodcu je vedno majhna zaloga kamenčkov.  Ta se odpre in odvzame delček hrane iz pred želodca oz. golše. Ko ta hrana pride med njegove liste, se ti začnejo drgniti med seboj, skoraj tako kot bi drgnili roke. S tem se hrana zdrobi s pomočjo majhnih kamenčkov v želodcu, pri čemer se majhni kamni naravno obrabijo, saj se iz njih nenehno izločajo delci. Pri tem trenju se hkrati sprošča ali proizvaja električna toplota, ki kemično razgradi te odtrgane delce kamnov.  Apnenčasta snov se razgradi za že znani namen, mineralna snov pa služi za hranjenje, ohranjanje in krepitev teh želodčnih listov, grobe snovi pa se izločijo z blatom.
22 Postavlja se vprašanje: Kakšna je korist te mineralne hrane za ptice? – Prvi vzrok smo že navedli. Mineralna hrana pa poleg prebavljanja služi kot tako imenovani voltaični stolpec tudi za pridobivanje najčistejšega plina vodika, ki ga lahko po želji takoj razvije iz vode, ki jo pogosto sprejme vase in to na kemični način, ki vam je že znan.
23 Kisik ali kislost vode se združi s podobnim mineralom iz kamnov. Posebno težka mastnost plina pa se prav tako izloči  z izredno občutljivim organskim filtrom. Najčistejši plin se v neštetih majhnih organih pretaka v peresa, ki jih predhodno oblikujejo sekundarni organi iz izločene maščobe, pomešane z drugimi sokovi  iz krvi. V perju je tako imenovana ,,duša" ali ,,peresna mati", ki je sestavljena iz več mehurčkov, razporejenih v vrsti.
24 Če želi ptica poleteti, v trenutku napolni te mehurčke in tudi druge organe s tem plinom, zaradi česar postane precej lažja. Nato takoj razširi krila, se z veliko lahkoto dvigne, se z repom usmerja in s parom kril spretno usmerja svojo težo. Le na začetku leta potrebuje krila, da se dvigne, vendar pa med letom, ko je vse lažja, kril ne uporablja za prenašanje, temveč za premikanje naprej.
25 Če se hoče ptica zdaj spet spustiti na zemljo, po potrebi izpusti nekaj plina in peresa napolni z atmosferskim zrakom. – To je skrivnost, kako ptica leti in kako na vse to vpliva njena notranja sestava.
26 Toda zdaj nam še vedno ostanejo njihova pljuča in jetra. – Tudi pljuča so sestavljena tako, da je njihova elastičnost na začetku veliko večja kot pri vseh drugih živalih. Kajti ptica lahko glede na svojo vrsto vase vsrka stokrat več zraka kot človek.
27 Z zrakom poteka podoben kemični proces, kot z vodo v želodcu. Plin iz njega se pretaka v votle kosti. Kisik v kombinaciji s krvjo tvori živce, mišice, kite in kosti. Samo dušik se ponovno izdihne in ga je mogoče poljubno uporabiti za oblikovanje glasu, značilnega za vsako ptico.
28 Jetra ptice so enake narave kot celično tkivo pod mehurjem ribe. Sestavljena so iz velike količine piramidnih mehurčkov, ki so med seboj povezani le z zelo lahkimi in bolj ohlapnimi sluzastimi mehurčki. Te piramidne celice ali mehurčki imajo lastnost majhnih električnih stekleničk, ki vase vsrkajo elektromagnetno tekočino, ki nastane zaradi trenja želodčnih listov  in se polnijo eden za drugim kot električne baterije. Ta elektromagnetna tekočina se nato uporablja ves čas, kolikokrat želi ptica leteti in tvori že znani plin.
29 Kar se v takem postopku sprosti iz tako imenovanega ogljika, pa se zbere v lastnem majhnem žolčniku in ga želodec spet prevzame, ko v ptičji želodec pride nekaj težko prebavljivega, kar se pri golobu rado zgodi.
30 No, tako se torej razvija naravna ptica od svojega izvora do svojega popolnega bitja. Tako nam preostane le še to, da omenimo vzrok za različno obarvanost perja goloba in njegov hiter let.
31 Različna obarvanost perja je deloma posledica različne vrste hrane, deloma pa tudi Moje volje, da s tem pokažem večjo nežnost in vam dam namig, katere živali so za vas posebne in domače.
32 Kar zadeva hiter let, je ta posledica večje količine elektromagnetne energije v ptici, kar je mogoče razbrati iz njenega bliskovitega leta.
33 Zdaj veste vse, kar morate zaenkrat vedeti v svoji naravno duhovni sferi. Kar pa se tiče nadaljnjih okoliščin, pa so te še vedno preveč povzdignjene nad vašo še vedno dolgočasno sposobnostjo dojemanja, da bi jih lahko razumeli. Zato vse ob svojem času. Najprej seme, nato kalček, naprej rastlina, nato korenina, steblo, listi, svet in na koncu zrel sad vašega duha, ki se je razvil po toploti Mojega milostnega sonca v vaših srcih. Amen.
34 Jaz, Mojster v vseh stvareh, poln ljubezni in modrosti! Amen, Amen.

Jakob Lorber
Nebeški darovi