Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Potresi in njihovi vzroki 
Prevod A.P.
27. september 1840, od 10 do 13 ure Gospod prek svojega hlapca J.L. razkriva naslednje:

1. V naravi je še vedno veliko pojavov, tako velikih kot majhnih, o katerih se nobenemu od tako imenovanih naravoslovcev ni niti sanjalo.
2. Med take pojave spadajo magnetizem Severnega pola, severni sij, strele, kot tudi tako imenovane hitre formacije, kot so zvezdni utrinki, oblački na modrem nebu, kristalne tvorbe, oseka in plima morja, vibracije zemlje z daljšimi tresljaji in mogočnimi sunki, kot vam kažejo izkušnje s številnimi primeri, ko so bila že večkrat v nekaj sekundah uničena celotna območja. K tem pojavom sodijo tudi podori in veliki zemeljski plazovi, občasno popolno pogreznjenje gora in otokov in še razklanost zemlje, izsuševanje izvirov, presahnitev vodnjakov, umikanje morij in ob teh priložnostih pogosti izbruhi dima in ognja iz zemeljskih razpok. Obstaja še nešteto podobnih pojavov, ki so deloma že opaženi, nekaterih pa še nihče ni videl.
3. Vendar od vseh sedaj omenjenih nenavadnih in izjemnih pojavov, želim danes podrobneje pojasniti samo potres, kot tudi zemeljske vibracije z močnimi sunki in še številne stvari povezane s tem.
4. Tako imenovani potres ni nekaj, kar bi nastalo samo po sebi, ampak je posledica potresnega sunka iz neke nestabilne točke Zemlje, povzročene na naslednji način:
5. Globoko v notranjih strukturah zemeljskega bitja, tako kot v telesu živali, obstaja nekakšno črevesje. Vendar pa so kot že povedano, skozi vse dele Zemlje, do njene osrednje točke, neštete množice nekoč padlih, izgnanih duhov, in vsakemu od njih je dano določeno obdobje za njegovo oživljanje po Mojem Redu. Ko na katerikoli točki Zemlje človeški rod postane preveč čuten in materialen, tako da ko takšni ljudje umrejo njihov duh ne preide v večno življenje, ampak spet v smrt materije, potem se ti duhovi zopet vrnejo v zemeljske globine in so priklenjeni, kot prej, preden so se rodili.
6. Poglejte, če se to kar naprej nadaljuje, potem postane taka točka v Zemlji sčasoma preobremenjena. Ti duhovi se nato začnejo v svojih hudobnih željah potiskati, drgniti in vžigati. S tem pa se prebudijo tudi tisti duhovi, ki se še niso rodili v človeško življenje, in ti se prav tako prebudijo iz stanja svojega miru, razbijejo svojo majhno ječo, nato pa v ognjenih stebrih sprostijo svojo užaljeno vnemo na druge duhove in jih želijo uničiti. Toda duhovi, ki so bili rojeni in spet padli, se še bolj vnamejo, saj verjamejo, da takšen ogenj prihaja kot kazen neposredno od Mene, kot tako imenovani peklenski ogenj, potem pa se vžge njihova jeza priti Meni in hočejo razrušiti in uničiti Mene, vse angele in nebesa.
7. Ko se začnejo takšne stvari dogajati, potem nemudoma pošljem miroljubnega in pomirjujočega angela. Ta odpre zapornice nekaterih velikih podzemeljskih vodnih zbiralnikov in nato voda, vodena od angela, z bliskovito naglico dere kvišku proti takšni razjarjeni točki Zemlje. 
8. Ko voda s svojimi mirovnimi duhovi doseže takšno točko, ti nato izstopijo iz svojega svetlobnega ovoja, se vžgejo proti taki hudobni tolpi in jih kaznujejo z ognjem miru.
9. Sama voda pa izpari v vam dobro znano paro in s tako nenadno širitvijo s pomočjo svojih duhov povzroči tako silen sunek, da na kraju, ki se nahaja nad tako točko, gore, mesta, trgi in vasi, padejo skupaj, kot plevel drug prek drugega.
10. S tem v notranjosti Zemlje nastanejo nove špranje in razpoke, ki se pogosto razširijo do zemeljske površine, v katere nato angel povede nesojene naravne duhove, združene z mirnimi vodnimi duhovi, za nadaljnje izobraževanje. Toda hudobni padli duhovi, ki so se tam že rodili, ostajajo nato pomirjeni v na ta način nastalih blatnih kalužah.
11. Sedaj vidite resnični razlog za nastanek takšnih potresnih sunkov.
12. Kar pa zadeva tako imenovano utripanje in tresljaje, katere se označuje s splošnim izrazom 'potres', ti niso nič drugega kot povzročeni majhni tresljaji, ko angel odpre zapornice, kot tudi zaradi padca vode v zemeljskih plasteh, ki deloma obdajajo takšno kotanjo, deloma pa tudi s tem, ko se vznemirijo v svojem mirovanju, ko se sprva s tako višjo močjo pod kotanjo razdelijo in nasilno ločijo do najbolj nestabilne točke, in drugič, tudi zaradi izpostavljenosti dolgotrajnim tresljajem ogromnemu, težkemu padcu vodne mase. To gibanje je torej razlog tresljajev.
13. Kar pa se tiče vibracij po tako velikih sunkih, je vse to posledica umika vodnih duhov z nesojenimi duhovi v različne nove špranje in razpoke zemeljskega telesa, kajti Zemlja je bila ustvarjena zato, da v svojem drobovju nosi padli rod duhov za končni ponovni dvig v svobodno, večno življenje v Meni in iz Mene.
14. Dokler bo koderkoli na Zemlji uporen rod in bolj čutna in brezbožna bo katerakoli človeška rasa na površju Zemlje, tako dolgo se bodo tudi takšni pojavi tako pogosto dogajali.
15. Kajti glejte, da je vse to dobesedno res, lahko zelo enostavno prepoznate, ko se ozrete na celotno površino Zemlje in tu in tam slišite o takšnih pojavih v vsej grozoti njihove besne veličine, kot je na primer uničenje Lizbone in otoka Jamajka ter več podobnih, vse do današnjega časa na območju gore Ararat, kar se je zgodilo na popolnoma enak način, kot je opisano zgoraj, ki so dosegli celo vas pred nekaj tedni in pustili za seboj ne nepomembne sledi. Ponavljajoči sunki so se občutno čutili tudi v Ameriki, ki so bili povzročeni na naslednji način:
16. Kadar se podzemna plast kamenja ali zemlje neprekinjeno nadaljuje do nestabilne točke, se take vibracije razširijo na enak način, kot če med seboj pritrdite veliko drogov v ravni liniji in jih položite na večjo površino. Če bi nato pritisnili na točko A z močnim sunkom, bi se ta sunek prenesel do točke B, kjer se drogovi končajo in bi ga še vedno zelo občutno zaznali. Na ta način se lahko take vibracije zaznajo skoraj ob istem času tudi v zelo oddaljenih predelih.
17. Čeprav pa so takšne zaznave naravna posledica, jih vendar ne bi smeli gledati le kot take; ampak, če ne bi bile primerne, si lahko dobro predstavljate, da bi jih Jaz lahko zlahka preprečil. Ker pa so iz Moje ljubezni in Modrosti koristne, toliko bolj, kot opominjajoči glasniki na takšnih krajih, kjer so ljudje, ki o Meni vedo komaj nekaj več kot drevesa v gozdu. Takšni glasniki potem ljudem, ki so pozabili na Boga, sporočajo, da Jaz še nisem umrl, ampak še vedno obstajam v vsej Moji oblasti in moči. Tako je tu potreben le en Moj najmanjši namig in se lahko tudi na tako opozorjenih krajih Zemlje zgodi podobno, kot se je na območju Ararata.
18. Kajti glejte, na globini komaj dvajset tisoč klafter ali tu in tam komaj dva tisoč klafter, je vaša dežela, ki se imenuje Štajerska, docela podkopana z velikimi in zelo globokimi vodnimi kotlinami. In tako vaše gore, kot tudi majhne ravnice počivajo plavajoče, tako rekoč na površju podzemnih voda, tu in tam pa so povezane z notranjostjo Zemlje s kamnitimi masami, kakor velikimi stebri.
19. Zato ni treba nič več pozabe Mojega bitja, kot je že pozabljeno – in lahko ste prepričani, da vam lahko tudi tukaj takoj prikažem večji elementarni spektakel. Vendar pravim: gorje ljudem, ki Sem jih prisiljen kaznovati s takšnimi pojavi! Zagotovo bodo počakali na drugo stvarjenje, preden jim bo dodeljen nek način, da znova preizkusijo svobodno življenje!
20. Poglejte zdaj, tako kot ti dogodki potekajo po Mojem večnem nasvetu, tako tudi niti ena kapljica ne pade z oblakov, katera ne bi bila že prej mišljena v Moji ljubezni! In verjemite Mi, ko bom tako kot včeraj poslal dež na zemljo iz višjih pašnikov nastajajočega življenja, ki prihaja iz Mene, skozi območja svetlobe, potem je v bistvu odvisno ohranjanje celotne Zemlje, celo celotnega vesolja od prve kapljice, katera komaj zmoči zrnce peska.
21. Zagotovo boste rekli, da je to skoraj neverjetno. Toda povem vam: če ta kapljica ne bi navlažila tega zrnca peska v ravno tistem določenem času, bi duh, ki je izgnan in jezen v zrncu tega razbil in s tem prebudil sosedne duhove, ki ga obkrožajo k podobnemu dejanju, ti pa spet svoje sosede, in tako naprej do zadnjega prahu na Zemlji. In lahko ste prepričani, da bi že naslednjo sekundo vsa Zemlja prešla v uničujočem ognju in dimu. In kot bi tukaj eno zrnce peska prebudilo drugo k uničenju, bi ena Zemlja prebudila drugo in eno sonce drugo in tako naprej do neskončnosti. In vse to bi se zgodilo skoraj v enem in istem trenutku, prav tako kot če si predstavljate velik kup prekletega smodnika, in če bi nekdo le eno zrnce vžgal, bi zagotovo vsa zrna v istem hipu zajel ogenj.
22. Toda kaj bi se zgodilo, če bi tako zrnce smodnika, ravno ko bi bilo izpostavljeno prvemu ognju v majhni iskrici, prej zmočila takšna kapljica? – Navlaženo zrnce se zdaj ne bi vžgalo in celotna velika gruda bi bila s tem rešena pred uničenjem.
23. Glejte, ničesar kar pogledate, ni odvisno od tako imenovanega slepega naključja, niti gibanje enega delca sončnega prahu, ampak Sem vse to že od večnosti najbolj natančno izračunal in izmeril. In, če bi bilo človeku ali celo angelskemu duhu znotraj tega mogoče kaj spremeniti, in če pri tem Moja večna skrb samo za trenutek ne bi delovala, bi skusili kakšno opustošenje bi nastalo zaradi neurejenega obrata samo enega delca sončnega prahu.
24. Toda povem vam: težišče centralnega sonca je v najbolj notranjem redu odvisno od zasuka enega vašim očem nevidnega praška. Kajti Moj Red je tako dobro preračunan in Moj pogled tako natančno na vse usmerjen, da se vse od največjega do najmanjšega medsebojno ohranja.
25. Zdaj boste vprašali tudi: zakaj so te velike vodne kotanje pod gorami in pod ravnicami, zaradi katerih površje niti za trenutek ni varno pred potopom v milje globoko takšnih voda? Jaz pa pravim: vse je urejeno tako, da lahko večno obstaja, če prostovoljna hudobnost ljudi ne povzroči motenj v Mojem večnem Redu, česar ne smem preprečiti, ker izhajajo iz svobodne volje ljudi, in svobodna volja le enega človeka je neskončno pomembnejša od celotnega osončja z vsemi planeti, lunami in kometi.
26. In, če bi odstranil vodo iz teh kotanj, s čim bi potem lahko krotil in blažil velik ogenj v notranjih zemeljskih pregradah?
27. Čeprav takšen pojav, kot se je zgodil v območju Ararata, prestraši, pa je to po drugi strani nov blagoslov za ohranitev celote. Kajti, če se ne bi to zgodilo na že omenjeni način, bi v naslednjem trenutku namesto uničenja majhnega območja, celotna Zemlja doživela popolno usodo uničenja.
28. Zato Jaz v vsem, kar se lahko dotakne vaših oči in ušes, nisem nič drugega, kot neprestana večna Ljubezen. Kakor je nekoč nastal svet iz usmiljenja Moje Ljubezni, tako obstaja v Moji Ljubezni in tako se bo nekoč v njej tudi nežno raztopil. – In četudi je jeza Mojega božanstva vidna materija, pa jo vendar Moja blagost Ljubezni ohranja, dokler bo to Mojemu Redu potrebno.
29. In tako ste lahko popolnoma prepričani, da če je na kateremkoli kraju med milijonom ljudi samo eden, ki Me je prepoznal v njegovi ljubezni, bo ta kraj, tudi če je njegova podlaga tanka kot list papirja, kljub temu tako trdno in varno obstal, kot da je njegova talnina več 19 milj debela, trdna kamnina. Kjerkoli pa, kjer ni med milijonom ljudi ni niti enega samega, ki bi Me hotel prepoznati kot najbolj ljubečega vzdrževalca vseh svetov in vseh bitij, tam bo tudi diamantna skorja debela kot sonce prešibka, da bi zadržala uničujočo potrebo Mojega večnega Reda.
30. Zato glejte, če Me resnično ljubite, se vam ni treba ničesar bati, četudi bi se Zemlja pod vašimi nogami zdrobila v razvalinah! – Resnično, vam povem: tudi na kadečih razvalinah uničenega sveta bi spoznali, da Sem večna Ljubezen in pravi, edini dobri Oče tistim, ki Me prepoznajo v duhu in resnični ljubezni njihovega srca.
31. Ja, povem vam, tudi če bi uničil sonce in svet v razvalinah kot strele vsevprek razmetal, in vžgal z ognjem Moje jeze vso večno neskončnost, pa vendar se tistim, ki Me ljubijo, niti en las ne bi smel osmoditi, kajti Mojim otrokom Sem vedno ljubeč in Sveti Oče! – Amen.

Jakob Lorber
Nebeški darovi