Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Vse mora postati novo! Pogled v bližnjo prihodnost
5. Marec 1849.

 O Gospod! Na političnem obzorju so stvari videti zelo čudne. Po eni strani se mi zdi, da je zdaj povsod vse doseglo najvišjo točko in zdi se, da je tudi napetost med narodi dosegla vrhunec. Človek v marsičem pomisli, da je potrebno le še malo pritiska in vse strune človeškega življenja in njegove potrpežljivosti se morajo naenkrat pretrgati, pri čemer bi se potem vse nujno moralo podreti. Po drugi strani pa se zdi, da se vsi politični elementi narodov in držav, ne glede na njihovo razburjenost, zdaj želijo uravnotežiti in umiriti kot morski valovi po veliki nevihti. - Skratka, položaj ljudi je zdaj tak, da tudi najbolj trezen mislec ne ve več, kam bo vse to pripeljalo in kaj se bo iz tega izcimilo. 
 O Gospod, ti vse veš! Meni in drugim prijateljem ter bratom si že vnaprej povedal veliko stvari, ki so se pozneje vedno uresničile. To nas je zelo potolažilo in znali smo ustrezno ravnati, tako, da se nam s Tvojo milostjo in pomočjo nikoli ni zgodilo nič hudega. Bodi tudi tokrat tako milostljiv in usmiljen ter nam daj le določene napotke, da se bomo s Tvojo milostjo lahko bolj mirno soočili s prihodnostjo!
 Naj se vedno in vekomaj zgodi le Tvoja sveta volja in naj bo posvečeno samo Tvoje sveto ime, Amen.

1 Piši, vendar le na kratko in ne veliko.
2 Mir vsem, ki so dobre volje in v srcu zaupajo Vame! Njihove pobožne želje in dobri upi se ne bodo nikoli razblinili; kajti, vsakdo, ki se v tem času preizkušenj in očiščevanja ne jezi in mi v srcu ostane zvest, bo v prihodnosti stokrat do tisočkrat blagoslovljen v vsej dobroti svojega srca. Svojim vernikom bom namreč odprl povsem drugačno Kalifornijo, kot je tista rigidna Kalifornija najbolj oddaljenega kontinenta; odprl jim bom Kalifornijo večnega Orienta, ki jih bo obogatila z neminljivimi zakladi!
3 Uporniki in vsi tisti, ki se ne želijo sprijazniti z Mojim zagotovim obiskom in iščejo le vsakršno oblast, pa bodo morali še vedno prenašati zelo močan ogenj.
4 Povem vam, da bodo od zdaj naprej mirni imeli mir, prepirljivci in netilci sporov pa vojno in vse preganjanje, a miru ne bodo imeli, dokler si ga ne bodo resno želeli, hoteli in ga tudi iskali.
5 Vse, kar je bilo staro, bo minilo s svojimi slabimi in grdimi oblikami. Vse države se bodo obnovile in tudi stara cerkev se bo združila v novo. Tisti, ki se bodo pa držali starega, bodo pa doživeli usodo Judov, bodisi že tukaj, zagotovo na oni strani.
6 Povem vam: od zdaj naprej ne bo več veljalo in se glasilo "Ite, missa est (*1)", ampak: "Gospod, tu je dobro biti! Zgradimo šotore, enega za Tebe, enega za Mojzesa in enega za Elija." Zdaj je prišel čas za preobrazbo vsega, kar je bilo do zdaj skrito pred očmi narodov. Zdaj bodo mnogi na duhovni gori Tabor videli stvari, o katerih prej niso imeli pojma, saj jih bo tja gnala potreba, to je: potreba duha! 
7 Prav tako vam povem, da bodo prav tisti narodi in države, ki so bili in hoteli biti prvi, postali zadnji, saj niso hoteli prepoznati in priznati tega časa. Kar je bilo doslej nizko in prezirano, bo povzdignjeno do sonca; vse, kar se je doslej imenovalo veliko, bo kmalu postalo zelo majhno.
8 Modrost sveta bo doživela silni brodolom; toda notranja modrost srca bo zato povzdignjena na prestol luči. 
9 Prišla bo pa še glavna nevihta, ki pa ne bo uničujoča, temveč bo izravnala in umirila to, kar je zdaj še vedno vznemirjeno. Ta nevihta bo kot brana, ki bo poravnala brazde, ki jih je izkopal oster plug.
10 Za vas miroljubne, bo mir, za sovražnike miru pa bo vojna; kajti zdaj mora vse dobiti novo obleko in novo orožje, kajti stara obleka se je popolnoma raztrgala in staro orožje je postalo polno rje. To je torej za vašo tolažbo in vodilo, Amen. Vsi vi pa temu recite: "Gospod! Oče! Da, da, v Tvojem imenu, ki je vsemogočno, Amen, Amen! 

(*1) Diakonski odpustni poziv ob koncu rimske maše, ki se v nemščini glasi "Pojdite v miru!"

Jakob Lorber
Nebeški darovi