Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Veliko svitanje pred Gospodovim prihodom

(Prejel Jakob Lorber leta 1849)

Kdor ima svetilko, naj jo ne namesti pod pokrito mizo, kjer bi zaman svetila. Toda kdor je opremljen le z nekaj svetlobe, naj namesti svojo malo svetilko na mizo, kjer lahko gori in razsvetljuje mizo in sobo. Če na takšen način veliko majhnih svetilk svetlo sveti z mize, postane tako svetlo, da bo vsak gost, ki bo vstopil v sobo, rekel in se čudil: "Zakaj je tukaj tako svetlo! Kako prijetno nam to godi po našem pešačenju skozi dolgo noč! Čisto zares, zdi se nam kot škrlatna jutranja zarja!"

"Svetloba poživlja življenje in ga resnično vzbudi, tudi če se izdeluje umetno, to je preko čistega uma ali očiščenega razuma (intelekta). Torej je v teh časih potrebno, da naj vsak, ki posestvuje dobro in uporabno majhno svetilko, le-to odkrije. Primerno naj jo očisti, do vrha napolni z oljem, prižge in nato postavi na mizo čistejšega spoznanja, kjer lahko oddaja svetlobo tistim okoli mize ali tistim prisotnim v sobi.

Dogodki sedanjega časa jasno kažejo, česa najbolj primanjkuje, namreč svetlobe. Potemtakem, le kaj koristi govorjenje o ljubezni ali izpolnjevanje Božjih Zapovedi, če se tisti, katerim je pridiga namenjena, nahajajo v skrajni temi! Ali ne bodo osamo rekli pridigarjem: 'Kaj brbljate, učenci teme, ter me poskušate prepričati, da verjamem v stvari, katere sami niste niti videli, niti doživeli? Če postavite svetilko na mizo in podrobno opišete, kaj vidite in opažate, vam bom verjel, ker bo svetloba iz vaše svetilke razsvetljevala tudi mojo kamrico! Odslej, predno nam začnete pridigati, vžgite svojo lastno svetlobo; takrat bomo verjeli v to, kar nas sedaj skušate prepričati v popolni temi noči. ' "

"Torej se to ne nanaša samo na tiste, ki imajo dobro voljo in na tiste, ki potrebujejo učenje o resničnem življenju, ampak se nanaša tudi na vse učitelje: Ko so enkrat majhne svetilke dobro oskrbljene z oljem, naj se brez odlašanja prižgejo in postavijo na gostoljubno mizo resničnega vpogleda in spoznanja. Kajti približal se je dan, ko se bo izpolnila zadnja velika obljuba! Zapisano je, kako tokrat to bo. In glejte, napovedani znaki so že vsi tukaj. Le kdo jih ne more prepoznati?

Toda če bi se prerokovani dogodki že nedvoumno pojavili, kdo bo še naprej dvomil v dejstvo, da bo Veliki Dan kmalu tukaj? Tisti Veliki Dan, ki bo zaznamoval Gospodov ponovni prihod in s tem brezkončni Gospodov Prihod! Ali nista angela iz nebes rekla tistim, ki so objokova1i Gospodovo izgubo na mestu, kjer se je On vzdignil v Njegovo Kraljestvo: 'Zakaj ste tukaj ostali s toliko gorja, ozirajoč se za Edinim, ki se je povzdignil v  Njegovo Kraljestvo? Pojdite domov v miru, kajti ta Jezus, kot ste Ga sedaj videli vzdigniti se v nebesa vseh nebes, bo še enkrat, kot se je sedaj  povzdignil, znova sestopil, da bo sodil zemeljske rodove. Blaženi tisti, katere bo On našel pravične; tisti bodo postali Njegovi Otroci in On njihov Gospod in Oče! Toda gorje tistim, ki bodo ostali nepravični; resnično, njihova odgovornost bo zagotovo postala mlinski kamen okoli njihovega lastnega vratu!'"

"Kar sta ta dva Božja angela in kar Sem Jaz, kot Sam Gospod in Bog prerokoval glede prihodnjega Kristusovega Prihoda, je sedaj dozorelo in se bo kmalu zgodilo. Skoraj vse potrebne priprave so že v teku. Človeška srca sedaj zrcalijo te čase s svojimi strašnimi kazalci ali manifestacijami. Polastila se jih je krutost, skopost, zavist, požrešnost, prešuštvo, prepir, neenotnost, obrekovanje, rop, vojna, umor, in nadloge vseh vrst. Razprtija, neprijaznost in neusmiljenje so se jih tudi polastili in s tem je prišla nad človeštvo beda, kot je še nikoli ni bilo na zemlji. Torej, ta bedni čas se mora kmalu končati, drugače bi sedaj celo Izvoljeni trpeli v izolaciji.

Sicer pa predno se Jaz, kot Gospod in Stvarnik vsega življenja lahko vrnem, mora biti zemlja popolnoma očiščena vsega plevela; in to se sedaj dogaja v vseh delih zemlje. Kdor se zaveda, da ima bolno dušo in si ne prizadeva za njeno ozdravljenje, ne bo imel veliko časa predno bo propadel.

Najkrajša doba očiščenja bo trajala štiri tedne, kajti od sedaj naprej se bo v nekaj urah zgodilo več, kot v preteklosti v celem stoletju. Daljše obdobje štirih mesecev je določeno, kjer bodo dnevi, ki bodo bolj pomembni kot celotno stoletje. Nadalje so določene še štiri četrtine leta, kjer se bo med enim tednom zgodilo več, kot v celotnem stoletju. In najdaljše obdobje je določeno za štiri leta in še nekaj več, kjer se bo sedaj v nekaj mesecih zgodilo več, kot v preteklosti med sedmimi stoletji.

Ta čas je, kakorkoli, sedaj podoben škrlatni zarji, ki se pojavi pred dnevom, ki bo prišel kot odrešitev pravičnim in vsem tistim z dobrim in krotkim srcem, ki ljubijo brate in sestre v Mojem Imenu. Toda ta dan bo prišel kot tat k tistim, ki Me zavračajo in imajo trdo, ter ponosno srce in vidijo sebe kot boljše in se imajo za višje od svojih bratov.

Kdor se ima na kakršenkoli način za boljšega od svojega brata, bo na ta dan uničen in od tega dne dalje, bodo vse zunanje razlike prenehale

obstajati. Tistim, katere sedaj zaradi Mojega Imena prezirajo ali pa jih iz sočutja prenašajo kot poštene ljudi, bo izkazana velika čast. Na ta dan bodo takšni ljudje stopili v ospredje kot veliki in veličastni, medtem ko bodo tisti, ki so sedaj zelo častihlepni, postali čisto nepomembni. Toda Moji Izvoljeni bodo sijali svetleje kot opoldansko sonce.

Naravna škrlatna zarja ne napoveduje samo lepega dne. Obstaja stari pregovor, ki pravi: Jutranja rdečica napoveduje dan in povzroči smrt večera. Vendar je z duhovno škrlatno zarjo ravno nasprotno. Medtem ko naravna, rožnata zarja poživlja vsa srca, jih bo duhovna zarja napolnila z velikim strahom in tesnobo, ker bo njena barva izhajala iz krvi in velikega ognja sveta, kar je potrebno razumeti kot velike in majhne vojne.  

Kot je naravna škrlatna zarja neugoden znak za svitanje, tako se lahko ima neprijetna duhovna zarja za najbolj prijetnega znanilca za Prihajajoči Veliki Dan Odrešitve. Na tak način Sem to uredil in bom dovolil, da bodo vse stvari tekle v svoji smeri.

Kdo si bo drznil prekrižati Mojo Pot in Mi reči: 'Gospod, Ti si krut Bog; kri zaklanih Te razveseljuje in Ti se obnašaš kot večni tiran!' Temu Jaz rečem: Vzroka za Mojstrov obstoj naj ne sodijo Njegova dela in dejanja, ampak jih bo On sodil na pravičen in pošten način. Torej tudi ne recite: 'Glej, ta narod je pošten in tisti je nepravičen, ali ta ali oni general., deluje na bolj poguben način kot njegovi predhodniki.' Ne občutite veselja ali žalosti, če je ta ali ona stran dosegla zmago ali je zavojevana. Skupno ne smete biti preveč zaskrbljeni nad stvarmi, ki se sedaj dogajajo, najsi bodo pravilne ali napačne. Kajti Jaz dovoljujem, da se vse to na ta način dogaja, in Jaz sem Gospod, dovolj moder in dober! Če pa nekdo misli, da je pametnejši, naj on gospoduje elementom, kaže zvezdam njihovo pot in ukazuje vetrovom, morju, in mogočnemu ognju v notranji zemlji!

Rečem vam: Ne vmešavajte se v nič, ampak ostanite doma, da vas Bom, ko Bom kmalu prišel, našel doma, vas okrepil in vas sprejel v Moje na novo ustanovljeno Kraljestvo na zemlji in na vseh zvezdah! Vendar če vas ne najdem doma, lahko krivite samo sami sebe, če ne boste čisto nič ali le na zelo omejen način, sodelovali pri Mojemu Največjemu in Zadnjem Prihodu.  Pravzaprav v osnovi obstaja pred Menoj samo eden greh, ki je mati vseh drugih in se imenuje: Ponos ali ošabnost ali napuh! Iz tega napuha izhaja vse, kar je greh, kot je sebičnost, sla po oblasti, samoljubje, zavist, skopost, oderuštvo, goljufija, kraja, ropanje, jeza, umor, lenoba in nagnjenost k uživaškemu življenju; tudi bahanje, razuzdanost mesa, nečistost, vlačugarstvo in nazadnje pozaba Boga. Iz tega izvira tudi popolna brezbožnost in skupaj z njo popolna neposlušnost vsem zakonom božanskega izvora. Če pogledate vsakega od teh nadagrehov, boste ugotovili, da imajo korenine v napuhu. Torej, če nekda želi odstraniti vse svoje domnevne grehe z eno po tezo, naj se z vsem možnim naporom osvobodi kakršnegakoli napuha. Grehi, ki so narejeni brez napuha niso dejanski grehi, ker znotraj njih samih ne vsebujejo osnove za greh.

Naj vsakdo dopusti, da ta škrlatna zarja temeljito sije skozi njega in naj pazljivo preišče vse kotičke svojega življenja, da bi videl, če ni tam kaj takšnega, kar bi bilo podobno napuhu. Če v svoji notranjosti naleti na kaj takega, kar bi bilo podobno napuhu, se mora takoj z vsemi svojimi močmi potruditi, da ta napuh iztrebi, tudi če bi izgledal nepomembno. Sicer bi sčasoma postopoma naraščal in bi duhovno uničil drugače plemenito človeško bitje tako, kot zajedavec drugače popolnoma zdravo drevo. Napuh predstavlja za dušo in duha v kakršnikoli obliki zelo strupen dušljiv zrak iz pekla, kateri v trenutku povzroči propad vsega življenja.

Potemtakem ponavljam: Nadvse se pazite napuha, če se želite upravičeno pojaviti pred Menoj in uživati v Moji vidni prisotnosti na Prihajajoči Veliki Dan! Toda tako dolgo, dokler v vas obstaja en sam atom napuha, ne Bom prišel k vam, ker se niste odrekli osnovnemu zlu, čeprav veste to, kar milijoni samo slepo ugibajo. Toda to vas niti najmanj ne naredi boljše, kot tiste, ki nimajo spoznanja o stvareh, katere viže spoznavno doživljate, včasih celo resnično gledate. Vendar bo globoko spoznanje čistega duhovnega področja za vas neizmerljivo koristno samo, če je vaše spoznanje združeno skupaj z resnično ponižnostjo.

Jaz vam pravim: Ne iščite časti sveta v kakršnikoli obliki! Za dušo in duha je to strup, in prej ali slej bodo njegove uničujoče posledice postale očitne. Poglejte vojne, kjer so zaradi časti pobiti milijoni. Če bi vladarji, glavni poveljniki in njihovi narodi služili nebeški ponižnosti namesto napuhu, ali bi se narodi vnemali s takšno besnostjo drug proti drugemu? Zares, pri ponižnih narodih vojna ne bi bila mogoča. Vendar ker je pri vseh narodih narastel napuh, ki povzroča, da se ima nek narod za boljšega, bolj uglednega, starejšega in z večjimi pravicami kot drugi, so vse-opustušujoče vojne logična posledica porajajočega napuha.

Popolnoma drugače bi bilo, če bi pohlepen ali zlobni sovražnik, z namenom plenitve, vdrl v mirno deželo, katero naseljujejo ponižni in najmiroljubnejši ljudje. Takrat bi, seveda, prebivalci takšne dežele imeli pravico, da bi sprejeli in kaznovali takšnega hudobnega sovražnika z vso neprizanesljivostjo, in v tem primeru bi Jaz, kot Gospod, takoj prevzel vodstvo. Zli sovražnik bi takrat kmalu doživel, h kakšni nagradi so ga pripeljala njegova dejanja, in skoraj nikoli ne bi zbral toliko poguma za ponovno preplavljanje takšne dežele. Na žalost, ni tako. En narod želi biti večji kot drugi, eno kraljestvo mogočnejše kot sosednje.

Ošabnost narodov je šla predaleč. Hlapi pekla se že dvigujejo do najvišjih nebes! Sama Zemlja moli k Meni, da končno iztrebim zlobno Satanovo leglo! In glejte, prišel Je čas, razkrit pred vašimi očmi: En narod se vojskuje proti drugemu! Če sprašujete zakaj, vam pravim: samo zaradi napuha! Jaz vam tudi rečem: Prešli so časi, ko je meč deloval kot razsodnik med častjo in sramoto, med krepostjo in slabostjo. Kajti meč ni bil nikoli orožje ponižnosti, ampak vedno orožje časti in samo-pomembnost in  precej pogosto tiranije.

Temu ne bo več tako! V prihodnosti bo ponižnost vladala narodom z orožjem ljubezni. To se seveda nanaša samo na tiste narode, ki bodo vredni tega orožja iz nebes. V tistem času bodo nevredni prejeli njihove dolgo-zaslužene nagrade. Vedno bom naklonil zmago boljši in pravičnejši strani; toda, če bi kdorkoli izmed njih postal ošaben, gorje tudi njemu!

Od sedaj naprej ne bo prizanešeno nikomur, katerega dejanja vsebujejo samo iskro napuha kot vzpodbudo. Vsako dejanje, ki kaže najmanjšo častihlepnost, bo od sedaj naprej ostalo brez blagoslova, medtem ko bo vsaka dejanje, zaradi  uporabnosti izvedena s ponižnim srcem, z Maje strani b0gato blagoslovljen. Sedaj se mara med ljudi uvesti drugačen red. Toda tistim, ki se ne bodo z vsem srcem podredili temu redu, in če bodo še vedno dovoljevali njihovim prejšnjim navadam, da se med njimi pojavljajo, predno bi pridobili dovolj informacij, bo kmalu pokazana z najbolj grenkimi posledicami, ali delujejo po ali proti Mojemu Redu."

"Takrat vam Jaz rečem: Karkoli bi zaradi sveta opustil ta ali ono dobro delo, naj deluje zavoljo sveta na način, za katerega meni, da je dober. Toda ko bo prišel k Meni z dobrim posvetnim pričevanjem, mu bom Jaz rekel: Pojdi k tistemu, kateremu si dal ta dobro pričevanje in zahtevaj nagrada; kajti Moje ime ni zapisana na tem pričevanju! Zaradi sveta si delal ta ali ono in nisi hotel hoditi pa edini pati resnične ponižnosti, ki Mi je prijetna. Tvojemu častihlepju je laskala, ko ti je svet govoril: 'Glejte, ta mož je poštenjak!' Potem ti more tudi goditi, da boš v mojem Kraljestvu deležen le manjših časti. S tem ne mislim reči, da naj nekdo. deluje na način, da bo svet nanj gledal z zaničevanjem. O ne, tega Jaz nikoli nisem zahteval! Toda Jaz zahtevam, da opravljate tisto, kar je resnična dobro - naj svet govori kar hoče - brez kakršnekoli sramežljivosti. In ta zato, ker je to dobro in ker Jaz to hočem.

Ali ste pozabili, da sem Jaz kat vse-večni, vsemogočni Stvarnik vseh nebes in svetov, angelov in ljudi, prišel na svet oblečen sama v največjo ponižnost? Poučeval sem ljudi z živimi besedami in najčistejšimi deli, da tisti Meni podobni ­če želijo biti Maji Otroci - bežijo. pred svetom z njegova veličina in veličastnostjo in ne hodijo pa poti z meljskega blišča, ki je vedno. minljiv, ampak hodijo pa ozki poti­ ponižnosti, ki vodi v Večno Življenje.

In da je poleg tega vse, kar je pred svetom veliko, gnusoba pred Menoj? Da se Jaz oziram le na majhne stvari, zaničevane od sveta in da večno zavračam, kar ima samo sebe za veliko?

Ne boste videli Mojega Obličja, dokler ne bo zadnji atom napuha odstranjen iz vašega srca. Resnično, to je, kakor bo! Vsakega grešnika bom z Moje strani obravnaval z večjo prizanesljivostjo, kot tistega, ki ni z resničnim kesanjem in ­globokim prezirom izobčil očitni napuh iz svojega srca za večno! Četudi imate toliko grehov, kot je trave na zemlji in peska na obalah morja, vendar ne kažete nobene sledi     kakršnegakoli napuha, bodo vsi ti grehi kot nič pred Menoj!'

Kajti kjer ni nič napuha tam je ljubezen, ki vsebuje v sebi vso ponižnost. Ljubezen in ponižnost izbrišeta vse grehe, naj si jih je še tako veliko.  Vendar, če stoji samo atom napuha za vsemi ostalimi grehi katere ljudje zagrešijo med poskusnim časom, do njihove osvoboditve, bo ta atom vzbudil vse grehe, tudi najmanjše. Takšni duhovi bodo v prihodnosti, kot tudi v sedanjosti, podvrženi mogočnim bojem, da bi se znebili celo atoma njihovega napuha.

Le atom napuha zadostuje, da Mi je nemogoče vstopiti v notranjost drugače čisto vrednega človeškega bitja, dokler zadnji atom ne zapusti njihova srca. To je vzrok zakaj Me, posebno v teh časih, vidi samo peščica ljudi in jih Jaz osebno poučujem, ter so lahko vzgojeni kot Moji Otroci.

Ne govorite več: 'Ta hiša, ta zemlja in ta lastnina pripada meni. Jaz sem gospodar v moji hiši in moram delati na svoji lastni zemlji!' Glejte, v takšni opazki se skriva dokaj velika mera napuha! Resnično, Jaz nikoli ne bom prišel k tistim, ki tako mislijo, govorijo in delajo, ker Me nimajo za Gospoda, ki resnično poseduje vse, ampak se imajo sami za gospode nad stvarmi, katere sem jim Jaz posodil, vendar le za kratek čas. V tem leži brezmejna količina napuha - edinega pobudnika vseh vojn, bodisi v večjem ali manjšem obsegu. V Mojem Prihodnjem Kraljestvu bo to urejeno na popolnoma drugačen način. Ne bo več gospodarjev in zemeljskih baronov, kajti Jaz bom Vse-v-Vsem. In tisti, pri katerem bom prebival, bo v najboljšem položaju!

Toda zapomnite si: Pred Mojim Prihodom na to zemljo, bo veliko plevela in mnogo suhe trave uničeno s sodbo velike neprizanesljivosti. Kjerkoli bosta dva, bo eden sprejet in drugi zavrnjen; torej bo zaradi velikega sejanja izločena več kot polovica! Še enkrat vas opozarjam v vsej resnosti, da se v teh časih ne nagibate ne na desno ali na levo! Kdo bo zmagovalec, je samo v Moji Moči. Naj noben izmed vas ne reče: Ta ima prav v svojem boju, tisti pa nima prav, ampak je vaša dolžnost, da molite za prijatelja in za sovražnika. Kar je več od tega, je greh, kajti če se odločite za eno stran, boste v sebe privlekli napuh tiste strani, za katero želite, da zmaga, torej želite popoln polom nasprotnika. Toda ali ste vprašali svoje srce ali niso tudi tisti, ki so bili uničeni vaši bratje, tako kot tisti, katerim želite zmago?

Ali je takšna želja, polna skrivnega maščevanja in škodoželjnega veselja, v skladu z Mojo Besedo? Ali nisem Jaz Sam učil vsa človeška bitja naj molijo za tiste, ki jih sovražijo, da blagoslavljajo tiste, ki jih preklinjajo in da naj delajo dobro tistim, ki jim želijo hudo? Potemtakem, pustite tiste, ki se bojujejo, naj se bojujejo! Molite za vse in nikoli ne uživajte ob porazu bližnjih; potem boste podobni Mojim angelom v nebesih, ki zakrijejo svoje obličje, ko se njihovi bratje na zemlji medsebojno ubijajo.

Vzemite na znanje: Škrlatna jutranja zarja pred Mojim Prihodom bo postala še bolj rdeča, kot že je. In samo na koncu vsega uničevanja bo postalo jasno, da nobena vojskujoča stran ne bo dejansko zmagala, kajti pravi zmagovalec šele prihaja. Kjer se sedaj bojuje napuh, se bo pričela bojevati ponižnost in neusmiljen tiran ne bo ubežal njenemu meču ali sodnik, ki si je prizadeval vzpostaviti svojo oblast preko krvi nedolžnih zapornikov.

Jaz, kot vaš večni Oče, ki vam je dal že tako veliko, vam sedaj dajem to najbolj pomembno besedo za vaše bodoče blagostanje in odrešitev. Držite se je zvesto in nedvoumno, takrat boste našli vso blaženost časovno in večno. Vendar če na njo gledate kot na nekaj običajnega in nadaljujete s svojimi starimi navadami in običaji, boste lahko krivili samo sami sebe, če boste le delno ali pa sploh nič sodelovali pri Mojemu Prihodu.

Kar je tukaj zapisal Moj sluga, se bo nepreklicno izpolnilo. Blagoslovljen si ti in vsak, ki bo upošteval ta opozorila; njegovo hišo Bom zagotovo obiskal sedaj ali potem!

Toda kdor ne bo posvečal dovolj pozornosti temu svarilu in podobnemu nasvetu, navedenemu v številnih primerih, ali mu ne bo naklonjen ali si ne bo zapisal to za uho - njegova hiša bo opustošena, obžalovanja vredna in zapuščena. Kajti ko Bom prišel, Bom prišel le k tistim, ki so resnični Moji Lastni in jih Bom osebno večno blagoslavljal znova in znova!

Gorje tistemu, v katerega preddverje ne Bom položil nogo; njegov delež bo in bo ostala žalostna in zlovešča škrlatna jutranja zarja in sveti žarki Prihajajočega Velikega Dneva ne bo bodo padali nanj! To pravim Jaz, Ki prihajamo Amen."

Jakob Lorber in Gottfried Mayerhofer
Kristusov prihod