Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Svobodna volja in človekova samoodločba

1  Jaz sem rekel: «Bog je dal vsakemu človeku popolnoma svobodno voljo in razum in njega opominjajočo in na pravo pot vodečo vest, brez katerih treh pa bi bil človek samo še žival.
2  Človeku pa sta za preskus njegove svobodne volje prirojena tudi, v njegovem mesu,lenoba in samoljubje, v katerem se človek na tem svetu počuti večji del prijetno.
3  Človek pa naj iz lastne moči spozna to kot slabost za njegovo dušo in jo, z od Boga danimi sredstvi, tako dolgo premaguje, dokler ne postane popoln mojster nad svojimi telesnimi slabostmi. To pa se zdi čutnemu in lenemu človeku preveč neudobno in neprijetno; on se pusti raje omrežiti od svojih naraščajočih čutnih slabosti, tako močno kot je to le mogoče in s tem potegne tisoče za seboj, ker to prija tudi njihovemu mesu, kopati se v lenobi in njenem zadovoljstvu.
4  Toda, kakšne so potem iz tega posledice? Duša, namesto da bi se osvobodila iz vezi materije na poti, od Boga njej prave posvetne dejavnosti, in na koncu celo njeno snovnost poduhovila in resnično poživila, se poda vedno samo globlje v smrt njene snovnosti.
5  Če začne enkrat to pri ljudeh postajati splošno, se Bog ljudi usmili in pošlje vedno, ob pravem času, budilce med lene ljudi. Ko pa le-ti začnejo potem njihovo delo, bodo mnogi lenuhi zgroženi nad budilci, jih bodo napadli in z njimi grdo ravnali in jih zadavili v njihovi slepi besnosti, da morejo potem zopet nadaljevati spanje v njihovem mesu, blagodejno in lenobno!
6  Ker pa je Bog prav samo za večno življenje in ne za večno smrt, tako On tudi ne popusti lenim in čutnim ljudem stalno in stalno pošiljati vsemogoče budilce, da bi se ti,leni ljudje namreč povzdignili k pravim, dušo poživljajočim dejanjem.
7  Če ne bodo poslušali opominjajoče preroke, temveč jih le zasledovali, bo tako poslal Bog gotovo druge in strožje budilce, kot slabo letino, draginje, vojne in kugo in tudi še druge prav resne nadloge!
8  Če pa se ljudje spreobrnejo in bodo zopet dejavni po božjem nasvetu, potem bi Bog tudi zagotovo odvrnil nadloge od ljudi; če pa se ljudje ne spreobrnejo ima Bog tudi veliko budilcev na zalogi in le-ti se potem kažejo v vesoljnem potopu, kot za časa Noeta, in v zgledu o porušitvi Sodome in Gomore!
9 Če vztrajate neprestano v vaših grehih in bo mera postala polna, potem boste tudi vi prestali skoraj zadnje velike in grozljive budilce! Jaz sem vam to sedaj rekel, da se boste, če bo prišlo nad vas, gotovo spomnili mojih besed!«

Jakob Lorber
Veliki Janezov evangelij
knjiga 7,193/1-9