Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Zdravo spanje

a) Nočni počitek na ležalnikih

  Gospod: »Pravim vam v telesno - zdravniškem odnosu, da bi ljudje svoje telesno življenje podaljšali za dobro tretjino, če bi namesto svojih ravnih ležišč pripravili dobre ležalnike, to je po­čivalne klopi in počivalne stole na takšen način, kot jih vidiš tu­kaj! Zakaj z ravnimi ležišči krvni obtok zaradi svojega kroženja podnevi in mirovanja ponoči utrpi preveliko spremembo, zaradi katere že zelo zgodaj nastopijo različne ovire in spremembe v prebavnih organih. Toda pri tem načinu nočnega počitka [na po­čivalnikih] bo veliko let vse ostalo v največjem redu.
  Abraham, Izak in Jakob so vsi spali samo na počivalnikih, niso poznali ravnih ležišč in so zato ob siceršnji treznosti življenja dosegli zelo visoko starost ob polni moči duše. Ko pa ljudje kas­neje tega niso več upoštevali, se je njihova življenjska doba zni­žala za več kot polovico let.
  Najbolj škodljivo pa je ležanje v vodoravnem položaju za no­seče ženske; kajti prvič se otroci pohabijo in oslabijo že v mate­rinem telesu, drugič pa so taka vodoravna ležišča pogosto raz­log za njihove pogosto narobne porode. - To vam povem glede telesno - zdravstvenih okoliščin! Kdor se bo ravnal po tem, bo občutil telesno pozitivne posledice takega ravnanja.
  Poleti pa imejte nočni počitek, če je le mogoče, tudi večkrat na prostem kot pa v sobah in zatohlih kočah - kmalu boste začutili dobre posledice tega! Samo pozimi lahko uporabljate zmerno ogrete, toda vedno čiste in suhe sobe. Kdor tako živi v skladu s prvotnim redom in sicer trezno živi glede hrane in pijače, ta bo imel malo opravka z zdravniki in lekarnami.«

Jakob Lorber
Janezov veliki evangelij
Knjiga 5/169