Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Sedem hudobnih duhov
4. junij 1840, popoldan
Prevod A.P.

Lk 11, 24-26 »Kadar nečisti duh odide iz človeka, hodi po sušnih krajih in išče pokoja, in ko ga ne najde, pravi: 'Vrnil s bom v svojo hišo, iz katere sem odšel'. Ko pride, jo najde lepo pometeno in pospravljeno. Potem gre in vzame k sebi sedem drugih duhov, hujših od njega; in ti se tam naselijo in prebivajo. Nazadnje pa je s tem človekom huje, kot je bilo na začetku.«

1 Povejte A.- ju in vsem njegovim odraslim družinskim članom, ki so njegova žena in hčere: »Kdor išče, ta najde; kdor trka, se mu bo odprlo; in kdor prosi, mu bo dano v izobilju!«
2 Če ima nekdo ženo in žena ljubi svojega moža na skrivaj, da svet morda tega ne bi opazil, ker misli, da bo svet o njej mislil slabo (če bi opazil, da je s vsem srcem vdana svojemu možu), zato je navzven videti hladna in sramežljiva in se ne pusti dotikati telesa, medtem ko navznoter gori od želje. Če so tedaj vsi moževi napori zaman, da bi njegova žena postala voljna in predana, ona pa ostaja sramežljiva, deloma zaradi svoje ženskosti, deloma zaradi sveta in deloma zaradi neumnosti in norosti. Kaj bo ta mož zdaj storil?
3 Povem vam, da bo pustil svojo krepostno, neumno ženo v njeni norosti, iz ljubezni do njenega konca in se je ne bo več niti z enim prstom dotaknil, ampak bo svoje seme položil na tujo zemljo, kjer je veliko plevela in osata, in preudarjal: 'Tudi, če tukaj ne morem žeti, še vedno želim posaditi seme, ki bo moje po imenu za prihodnjo setev in obilno letino!
4 In Jaz pravim, da je ta mož naredil prav, ko je telesno kaznoval svojo ženo, ker je to storil iz ljubezni. In zdaj vam tudi povem: Jaz Sem ta mož in ta zelo neumna žena ste vi!
5 Že tolikokrat Sem se vas hotel dotakniti in pritisniti na Svoje srce, vendar se vedno izognete zaradi vsakovrstne svetovne sramežljivosti in neumnosti ter tako rekoč iz ponižno krepostnih svetovnih razlogov. Ljubezen, ki Mi pripada, držite zaprto v sebi in mislite, da bo že prišel čas, ko bom prišel in vas puhnil, da bi Me potem lahko neizmerno ljubili. Ali pa mislite, da bom to ljubezen v vas že opazil (morda s kakšnim mikroskopom). Vendar se motite. In, če boste v tem vztrajali, bom storil tako kot ta mož in vas pustil v vaši kreposti.
6 Zato bodite odprti, kot Sem Jaz! – In govorite z Menoj v zaupanju in v iskreni svobodni ljubezni. In Moja stara knjiga ne bo imela niti ene črke, iz katere vas ne bo obsijala sedemkratna svetloba. In v svojem srcu boste z velikimi pismenkami prebrali in razkrili skrivnost velikega sveta duhov.
7 Zdaj pa glejte in poslušajte kako se razume tri Lukove verze!
8 Če človek živi moralno in pravilno po zunanjem zakonu in se tega drži iz lastne pobude, strogo in natančno, iz občutka kaj je prav in tako tudi stanoviten premaga vsako skušnjavo z voljo, podrejeno intelektu – potem skušnjavec in zapeljivec vidi, da se v tej hiši ne da nič narediti.
9 In tako jo jezen zapusti in od tod odide; potem preišče vse take sušne kraje po celem svetu. In, ko vidi, da se na takšnih krajih ne more niti dobro, niti slabo seme ukoreniniti, si pravi: 'Kjer ni vlage, tam je puščava, zato zame tu ni obstanka. Kaj naj zdaj naredim? Vrnil se bom in videl, kako sedaj izgleda moja prva posest!'
10 Obrne se in pohiti tja. – Svoje staro prebivališče najde popolnoma očiščeno in okrašeno s krepostnimi in zmagovalnimi venci. Sedaj mu je tu zelo všeč, vendar se čuti prešibkega, da bi si ga zopet prilastil, ker je le duh mesa.
11 Tedaj se vrne v pekel in tam vzame s seboj sedem duhov, vsak pa je slabši od njega – in ti so: velik hinavec, laskavec, častihlepnež, ošabnež, zaničevalec in opravljivec ter na koncu še dvorni mojster ceremoniala in požeruh, za katerim je tudi sam. In tako ta zlobna tolpa pride, zlahka pridobi dovoljenje za vstop in v njej prevzame polno posest.
12 In kakršnokoli je bilo prvo stanje pred skušnjavami mesa, pa bo to drugo stanje mnogo slabše od prvega, ker se je želja prepustila vsem zlom v sebi, kajti vse njegovo pravilno delovanje ne izhaja iz ljubezni do Mene, ampak iz ljubezni do sebe, zato je zaužil vso (resnično življenjsko) 'vlažnost' v sebi, in zaradi tega tudi ne more več donašati plodov ter tako postane suh in s tem kakor mrtev.
13 Kajti glejte, samo Jaz Sem življenje v vas – edino z vašo ljubeznijo do Mene, s pravilnim upoštevanje zapovedi, kot v dejanjih tako v govorjenju, kot v razmišljanju iz ljubezni do Mene.
14 In tudi, če bi hoteli delovati tako marljivo kot čebele in mravlje – če vsega ne počnete iz ljubezni do Mene, kar vam edino daje moč in življenje, da se uprete peklu in vsem njegovim nadaljnjim skušnjavam – nikoli ne boste našli počitka, niti tu, niti tam. Takšni boste, kot omenjene živalce, katerih med in zarod bosta odvzeta, klub njunemu bodečemu in ščipajočemu orožju, ker sta le preprosti bitji, ki ju vodi instinkt, kakor človeka, ki dopusti, da njegova volja podleže hladnemu razumu in zanemari ljubezen, s tem pa tudi svojo svobodo in resnično življenje iz nje.
15 Vidite, takšno je razumevanje teh treh verzov! – Zato bodite pozorni, če razum izvira od kje drugje in ne edino iz Moje ljubezni! Naj bo vaš razum vedno podložen Moji ljubezni, tako kot je božanstvo podrejeno Meni, njeni večni ljubezni; sicer boste enaki takšni očiščeni in okrašeni hiši, kot vam kaže prispodoba treh verzov. – Amen

Jakob Lorber
Nebeški darovi