Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Razvoj naravne duše v živalskem kraljestvu
15 Avgust 1840, od 9 ure do 12 ure dopoldan
Prevod A.P.

Pišejo: K. G. L. - S. - D. - Andr. in Ans. H. Gospod je po Jakobu Lorberju spregovoril takole:

1 Da bi lažje razumeli današnjo temo, ki se nanaša na notranji duhovni prikaz goloba, je treba narediti nekaj bežnih pregledov tega, kar sem vam sporočil včeraj.
2 Čeprav so prebivalci zraka za prebivalci vode na višji razvojni stopnji, je potrebno, ko se dvignemo iz vode, najprej pogledati na zemeljsko površje in se šele nato dvigniti v zračne pokrajine, da bi tam pobliže spoznali njihove krilate prebivalce.
3 V vodi je čudna vrsta bitja zelo izkrivljene oblike, ki ni videti nič bolje kot razvejana drevesna veja in jo vi imenujete polip. Ta polip se podobno kot drevo pritrdi na neko mesto, se v njem ukorenini in s svojimi štirimi, petimi, šestimi ali pa pogosto z zelo številnimi rokami ali debli, grabi črve in druge vodne žuželke, ki se mu približajo, ter jih požre, s čimer zraste do drevesne velikosti, zlasti v nižjih morskih globinah.
4 Ko so njegovi prebavni organi zaradi tega vedno bolj trdi, začne podobno kot drevo tudi v tem pogledu deloma odmirati in živi le še v svojih zunanjih, pred kratkim zraslih rokah. Vendar postopoma, zlasti, ko začne primanjkovati hrane, postane popolnoma mrtev.
5 Ko se mu to zgodi, se njegovo celotno brezoblično bitje spremeni v nešteto majhnih rdečkastih črvov. Črvi se potem udobno hranijo s tako mrtvim polipom in se izjemno razmnožijo. Ko se potem na določen način do smrti najedo, se njihovo življenje združi v življenje iz katerega nastane nekakšna riba.
6 Ta riba je tista, ki jo poznate pod imenom ,,ligenj" ali ,,sipa", in jo najdemo v velikem številu v največjih morskih globinah.
7 Njena hrana so tudi črno rjavi črvi, ki imajo obliko ovsenega zrna in imajo na trebušni strani dve plavuti kot ribe in dobro poznajo svojega sovražnika. Ko želi naša hobotnica zadržati svoj obrok, prekrije vodo s črnim sokom, ki hkrati omamno deluje na mali živalski svet.
8 Na takšen način si potem vedno pripravlja svoje obroke. Ko se tako leta in leta hrani s tisoči in tisoči  takšnimi črvi, seveda umre v množici svojega spola, potem ko vase vsrka več milijonov črvnih življenj.
9 To tako potencirano združeno (duševno) življenje črvov, se nato, kot že vemo, ponovno združijo v eno drugo življenje, o katerem noben naravoslovec še ni nikoli sanjal. Jaz pa kot avtor vsega dobro poznam vse poti, ki sem jih začrtal v svojih delih. Zato vam povem, da iz združitve takšnih življenj, nastane spet drugo bitje, ki se imenuje tako imenovani ,,morski jastreb" ali ,,leteča riba".
10 Ta morski sokol se hrani deloma z morskimi žuželkami, deloma pa tudi z žuželkami, ki jih ujame med hitrim letom v zraku. Zato ima tudi dvojno zgradbo, glede na svojo notranjo obliko in sicer ribjo in ptičjo. V trebuhu ima mehur, ki ga lahko takoj napolni z atmosferskim zrakom in ga po svoji pameti v celoti ali pa delno tudi sprazni.
11 Toda tudi tu je za naravoslovce nerazrešljiv vozel, saj ne vedo, kako riba sredi vode pride do atmosferskega zraka in od kot ga vzame. Vendar zame ne bo tako težko kot za naravoslovce v celoti rešiti to uganko. Zato poslušajte:
12 Riba skozi svoj kanal spusti nekaj kapljic vode v mehurček. Pod mehurčkom pa je temno kovinsko tkivo. To tkivo ima to lastnost, da takoj, ko se nad njim v mehurčku znajde kapljica vode, doseže temperaturo več kot 80 0 C. Ta nenadoma ustvarjena toplota v trenutku raztopi vodo v hlape in ta napolni mehurček z atmosferskih zrakom. Ta kemični način delovanja je po Moji volji vsaki ribi dobro znan, glede na njeno potrebo, prav tako kot je dobro znano vam gibanje vaši rok in nog.
13 No, takšno pripravo ima torej naša leteča riba. Toda glejte, tudi če bi imela krila široka kot komolec, še ne bi mogla leteti. Poleg tega mehurja ima po vsem telesu potegnjene številne majhne cevke ali organe, ki se, ko želi leteti, takoj napolnijo z izredno lahkim plinom. To polnjenje pa poteka na naslednji način:
14 Atmosferski zrak se razdeli z njenim lastnim električnim procesom, pri katerem se težak atmosferski zrak v mehurčku potopi kot tekočina, ki lahko kaplja in se takoj odvede skozi svoj kanal, ki se odpre samo ob taki priložnosti. Zelo lahek plin pa nato priteče v zgoraj omenjene številne majhne cevke in v pravem razmerju prevzame naravno težo ribjega mesa, tako, da je njeno telo po teži skoraj enako atmosferskemu zraku. Zdaj riba iztegne krila in z njimi lahko naravno leti kot ptica. Njene plavuti jo usmerjajo glede na njeno inteligenco, krila pa jo dvignejo na poljubno višino.
15 Glejte, to je mehanska sestava te živali. Ker pa se ta žival prehranjuje z dvema vrstama hrane, ima tudi dve vrsti sovražnikov in sicer, v morju večje plenilske ribe, v zraku pa množico velikih vodnih ptic, ki tega zračnega uzurpatorja zaradi njene drznosti skoraj vedno kaznujejo s smrtjo.
16 Ker pa je ta riba precej dobrodušna se po njenem odhodu iz takšnega življenja zgodi naslednji proces delitve: ženski del, ki je zato tudi bolj neumen, se združi in takoj preide v vrsto ptice, ki jo poznate pod imenom ,,morski galeb", in je še vedno omejen na hrano vodnih žuželk. – Moški del pa se prav tako združi in postane predmet vaše pričujoče teme. In tako smo prišli do zelo pomembnega ,,goloba".
17 Povem vam, kar je jagnje med štirinožci, to je golob med zračnimi prebivalci; zato je tudi znano, da ga jaz predstavljam kot podobo krotkosti, pogosto tudi kot podobo Božje svetosti. Tako je ta žival na čelu vseh prebivalcev zraka, hkrati pa je zaradi svoje nežnosti in popolne neškodljivosti na zadnji stopnji, kjer njegovi duhovi, takoj združeni  z neštetimi duhovi drugih plemenitih bitij, postanejo človeške duše. Njegov ženski del ustreza nežni ljubezni, moški pa milosti, ki iz njega izhaja.
18 Ker je v morju tako veliko število živalskih vrst, se boste vprašali, na kakšen način lahko vse dosežejo stopnjo goloba. Povem pa vam, da je tudi tako imenovani polip zelo raznolik in v vodi obstajajo polipi, ki ustrezajo skoraj vsem živalskim vrstam v vodi. Ti polipi po mnenju vaših naravoslovcev, niso najnižja vrsta živalskega sveta, temveč so, na da bi se umirile, tihe čistilne naprave, ki v sebe požirajo vse, kar jim pride pod roke. Tako so vmesna stopnja med črvi in vsemi vrstami rib. Z njimi se namreč svet črvov povzpne na višjo stopnjo.
19 Ribe pa so že vse na tej višji stopnji, saj po njihovi kasnejši življenjski združitvi postanejo prebivalci zraka. Tako skoraj vsaki vrsti ribe ustreza vrsta ptice.
20 V morju pa je še ena vrsta živali, ki nastane iz že znanega življenja školjk, katerih zadnja stopnja nastanka je že tako oblikovana, da lahko živijo deloma v vodi, deloma pa tudi na Zemlji v atmosferskem zraku. Takšne živali so želve, ter druge vrste krastač in žab brez oklepa, ki imajo čutila za vid, sluh, vonj, občutek in okus. Poleg tega je treba tjulnja, morskega leva, mroža in tako tudi vse živali, ki ustrezajo štirinožcem, obravnavati kot polovične prebivalce vode in zemlje, s katerih rodovno povezavo postanejo ustrezni štirinožci zemlje.
21 V morju obstaja še tretja stopnja nastajanja, ki pa je redkejša, zato pa tudi večja in čudovitejša, o kateri vam bom povedal več ob drugi priložnosti.
22 Zdaj pa se ponovno vrnimo k našemu golobu, ki ga še vedno želimo podrobneje osvetliti.

Jakob Lorber
Nebeški drovi