Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Preizkušnje in trpljenje so Božji blagoslov
13. Oktober 1843.

1 Samo piši, piši, saj že vem, kaj je! - Moj dragi Ans. H. W., glej, ura v kateri si se telesno rodil mi je dobro znana. Takrat sem te blagoslovil in sedaj te zopet blagoslavljam, da bi bil vedno zdrav v duhu in tudi v telesu, kolikor je potrebno za tvoje zveličanje. Toda ne skrbi preveč za zdravje svojega telesa, saj to duhu bolj škodi kot koristi.
2 Poglej svež in zelen oreh na drevesu. Dokler je svež, zelen in trd, tudi jedro ni dozorelo. Ko pa zunanja zelena lupina začne rjaveti in se okoli oreha hitro suši, je to znak, da je oreh v lupini dozorel.
3 Iz tega razloga tudi dopustim, da Moji otroci kdaj pa kdaj na telesu zbolijo, saj bi se, če bi bili preveč zdravi, zelo pomešali z svetom. Če je nekdo v resnici zdrav kot lev, niti najmanj ne pomisli, da bo moral nekoč zapustiti ta svet prevare. Ker mu je na svetu vse še preveč všeč, vsaka rožica, vsak grižljaj, vsaka prostitutka in vsaka pokrajina, ima zato gorečo željo, da bi na Zemlji živel večno. Zato tudi nikoli ne dobi svetega domotožja po večni Očetovi hiši v nebeškem kraljestvu.
4 Če pa njegovo telo zboli, se človek spomni, da Zemlja ni njegov dom in zato kmalu začne malo tesnobno premišljevati, kaj pa se zgodi po telesni smrti. In to je za dušo bolj zdravo kot vsi nedolžni užitki s svežim in zdravim telesom.
5 Glej, če pošlješ sina v tujino in mu tam dobro gre, mar misliš, da se ti bo vrnil. Misliš, da bo hrepenel po Očetovi hiši?! O ne, v to si lahko prepričan. Kajti rekel bo: »Moral bi biti pravi bedak! Tu imam vse, kar si želi moje srce, povrhu vsega pa sem še počaščen, kamor koli pridem. Ko pa pridem domov k Očetu, ga moram za vsako malenkost prositi in ta se šele po dolgem premisleku odloči, ali mi naj da, za kar sem ga prosil. Tukaj sem vsaj spoštovan gospod zase, doma ob očetu pa nihče; zato ostajam raje tu!
6 Glej, to je dobeseden izrek tistega sina v tujini, ki mu gre predobro na tujih tleh! Tudi, če ga bo oče poklical domov, bo domov sicer prišel, toda z veliko nejevoljo in se bo doma obnašal tako, da ga je škoda. Vse se mu bo zdelo preozko, revno in slabo, z eno besedo, doma ne bo naredil nič dobrega! A, če se sinu v tujini ne godi dobro, ampak slabo ali pa celo zelo slabo, bo kmalu storil tako kot izgubljeni sin v evangeliju!
7 Zato ti danes to tudi povem, da boš, ko te naslednjič obiščem z majhnimi telesnimi boleznimi vedel in se spomnil, da so takšne telesne bolezni samo osebne karte, s katerimi spominjam Moje otroke na njihovo Očetovsko hišo in na njihovo vrnitev domov in, da se ne bi preveč trdno zasidrali na tujem svetu! Zaradi tega pa te ne bom še kmalu odpoklical iz tujine, ampak te le želim spomniti na domovino. Da boste lahko temu primerno izračunali vse neprijetnosti svojega življenja, vam danes in vedno želi vaš sveti Oče v vsej polnosti svoje ljubezni in milosti, zato bodite živo pozorni tudi na to! Amen!

Jakob Lorber
Nabeški darovi