Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Prebujajoča moč ljubezni
Blagoslov vernega očeta in pobožne matere. - 10. Junij 1842. Dopoldan

Za Andr. H. W.

1 Poslušaj in glej, Moj ljubi Andr. H. W., kajti povedati ti moram nekaj v tolažbo!
2 Sporočilo, ki sem ga poslal Mojemu pisarju v potrebno pomiritev (*1), te je spravilo v nekoliko preveč zaskrbljen razmislek, poleg tega pa te je naredilo nekoliko manj vernega glede tega, kar zadeva popolno smrtnost mlačnih. To je bilo predvsem zato, ker si s tem razumel svojo gotovo zelo posvetno mislečo in dobro vzgojeno ženo in z njo v ne preveč oddaljenih razdaljah tudi svoje otroke. Vendar ti povem, da si to upravičeno lahko vzameš k srcu. Toda to, kar je v dodatku rečeno pisarju, ima vendarle le splošen pomen, ne pa, kot da bi s tem na skrivaj mislil na tvojo hišo.(*1 glej 41. "Tolažba Lorberju", Nebeški darovi 2)

3 Da pa boš to jasno videl, bodi pozoren na to, kar ti bom zdaj povedal o tej stvari!
4 Glej, kjer bi bila oba zakonca enako mlačna v duhu in zato popolnoma obrnjena v materijo, ter bi na tak način skrbela tudi za svoje otroke, bi se tudi uresničila polna veljavnost dodatka Mojega pisarja. Kjer pa je mož zvest, zlasti če je to mož in poln ljubezni do Mene, je njegova žena, ker je z njim eno telo, posvečena po veri in po moževi ljubezni, kar gotovo lahko velja tudi v nasprotnem primeru.
​​​​​​​5 Tako je tudi s strani verujočega očeta do svojih otrok, saj lahko njegov blagoslov še vedno preide v tretje, včasih v sedmo in včasih celo v sedeminsedemdeseto koleno, zato jih lahko na drugi strani prebudi preobilno življenje takega očeta, kar pomeni, da jih lahko ponovno popolnoma oživi!
​​​​​​​6 To lahko povzroči tudi zelo pobožno življenje matere. Ker pa mora vsaka ženska imeti moža, če želi postati mati, ima moški očitno prednost že v spolnosti, še bolj pa v duhovnosti! Če je njen mož istega duha kot ona, sta v vsakem primeru popolnoma eno; kar velja za moškega, velja tudi za njegovo ženo.
​​​​​​​7 Če pa bi bil mož neveren, žena pa verna in pobožna, potem je seveda ona buditeljica tako moža - če je bil sam skupaj z otroki le mlačen, hkrati pa tudi hudoben - kot tudi otroci. Ob tej priložnosti pa se veliki blagoslov matere v najbolj razširjenem primeru razširi le do tretjega kolena. Toda njen mož in njeni otroci se lahko res prebudijo z njenim življenjem in so tako posvečeni po njej; toda v tem primeru tako prebujeni in posvečeni moški nima v sebi nobene dodatne poživljajoče sposobnosti, temveč le to, da živi v življenju svoje žene po njeni ljubezni do Mene in iz nje do svojega zakonca. Zato pa je tudi življenje ženske samo po sebi mrtvo zaradi njene mlačnosti, saj živi v moževi ljubezni do Mene. O tem, da tako poživljena in posvečena žena sama po sebi nima nobene nadaljnje oživitvene sposobnosti, temveč samo to, da živi življenje moškega, tukaj ni treba nadalje razpravljati.
​​​​​​​8 Ker bi se pa zagotovo vprašal, kako naj to razumem, da lahko eden živi v drugem, iz drugega ali skozi drugega, ti bom to z veseljem v celoti razložil, zato poslušaj:
​​​​​​​9 Glej, gotovo se ne bi nikoli poročil s svojo ženo, če se ne bi prej združil z njo v srcu. Skozi to notranjo povezavo pa je bila podoba njenega duha živo prevzeta v tvojo dušo in zdaj živi v tebi na podoben način kot tvoja zunanja resnična žena, le s to razliko, da medtem, ko zunanja resnična žena živi le v svetu, njena podoba v tebi postaja vedno bolj živa in duhovno oplemenitena zaradi tvoje ljubezni, zvestobe in vere Vame.
​​​​​​​10 Recimo, da tvoja zunanja resnična žena fizično umre pred teboj in je vse njeno življenje propadlo zaradi njene posvetnosti in mlačnosti. Za vso večnost je umrla povsem zase, vendar njena živa podoba živi v tvoji poveličani duši. Nato moliš za svojo umrlo ženo. Kaj se zgodi potem? - Glej, tu se zgodi pravi duhovni čudež! - Ta živa, prečiščena podoba tvoje žene se nato svobodno izvije iz tebe (kar bi spoznal, če bi te zapustila skoraj vsa žalost za umrlo ženo) in pride do mrtve materije umrle žene, ta nato zažari skozi njo in prebudi in očisti njeno povsem trdno dušo ter sprejme vase usahlega duha in ga prepoji s svojo ljubeznijo, ki je, čeprav vzeta od tebe, zdaj že povsem njena. S tem se resnično mrtvi duh umrle ženske oživi, nato pa popolnoma preide v življenje tvoje žive podobe in se z njo popolnoma zlije. Tako ženska živi nekakšno drugo ljubezensko življenje iz moškega, kar se lahko zgodi tudi na dvojno obrnjen način.
​​​​​​​11 Kar tukaj velja za zakonca, velja tudi za otroke dobrih in pobožnih staršev. V bistvu pa ti posebni pojavi, o katerih govori že moj apostol Pavel, niso nič drugega kot miniaturna slika tega, kar počnem Jaz sam v velikem obsegu, pravzaprav v neskončnem obsegu, saj se tudi prek Moje podobe v tebi, ki je Moja ljubezen ali Kristus v tebi, mehča in oživlja tvoj mrtvi in usahli duh, ter se tako ponovno rojeva za večno življenje, potem, ko ga je prej iz mrtve materije osvobodil žar ljubezni prav te Moje podobe v tebi; to dejanje se torej imenuje odrešenje!
​​​​​​​12 Tako boš tudi ti, moj ljubljeni Andr. H. W., to zagotovo spoznal in popolnoma razumel. Potem boš tudi videl, kako je pri Meni vse mogoče! - In kako lahko skozi šivankino uho poženem ne eno, ampak tisoč kamel naenkrat!
​​​​​​​13 Toda kljub vsemu ostane služabnikov dodatek resničen. Če sta oba zakonca mlačna ali, če eden od njiju ne prekaša drugega po življenjskih vrlinah ali, če sta vzajemno samovoljna prešuštnika, kjer eden ne želi slediti drugemu v vsem!
​​​​​​​14 Da pa je prebujenje od Mene boljše in neskončno popolnejše od takega naknadnega prebujenja, je razvidno že iz dejstva, da sem sam gotovo popolnejši od vsakega duha, ki sem ga ustvaril. Toda tako kot mora vsakdo, ki sem ga prebudil, ostati večno odvisen od Mene, ta odvisnost pa edina predstavlja večno najbolj blagoslovljeno življenje duha, tako bo tudi tisti, ki se je prebudil, ostal večno odvisen od tistega, ki ga je ponovno prebudil in zato nikoli ne bo mogel biti neposredno odvisen od Mene in tako tudi doseči Mojega neposrednega videnja, temveč le posredno prek tistega, ki ga je iz Moje ljubezni prebudil v sebi! To pravilno razumi in v srcu boš našel veliko tolažbo!
​​​​​​​15 Končno ti glede tvojih otrok povem, da jim daješ nekoliko preveč svobodne volje; glej saj še zdaleč niso zreli za to. Zato jih upogibaj zdaj, dokler jih še lahko upogibaš, sicer ti bodo kmalu povzročili veliko žalosti na zemlji, ki bi te lahko zelo onesrečila! Zato jih le goreče spodbujaj pri vsem, kar jih učiš in naj popolnoma in brez ugovora ubogajo svoje učitelje, pa boš od njih dobili dobre sadove. Kajti vsaka resnost temelji na življenju duha, saj hodim vedno tik za najdražjimi! Zato bodite pozorni na to in Jaz, vaš ljubi oče Jezus, ne bom pustil, da bi kdo od tvojih propadel. Moj blagoslov s tvojim duhom za vedno, amen. 

Jakob Lorber
Nebeški darovi 3