Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Prava in napačna oblika dobrodelnosti
7. julij 1840, torek popoldan
Prevod A.P.

1 Vsak revež, ki potrebuje pomoč, Mi je bližnji brat, kot skopi bogataš Satanu.
2 Če k vam bogatim in premožnim pošljem Mojega revnega brata pred vaša vrata, potem veste, da vam še nisem odtegnil Moje ljubezni.
3 Toda, če enkrat pride do tega, da si revni ne upajo več priti pred vaše domovanje – govorim na splošno -, potem veste, da se je Moja ljubezen za vse čase od vas oddaljila. Tak bogataš je potem posveten, zapeljivega videza, pod zaščito pekla. Toda v vsej njegovi dozdevni sreči ni niti kančka Moje ljubezni in še manj Moje milosti.
4 Enak primer je tudi s tistimi bogatini sveta, ki so premožni in zaradi svojega ugleda in določenega občutka dolžnosti dajejo kot miloščino veliko ali malo. In ti tako imenovani 'dobrodelneži' so gnusoba, in pravim: 'vlačugarski' prispevki, ki zgolj po imenu izvirajo iz določenega, Meni nadvse odurnega plesa, iger in mnogih drugih zabavnih priložnosti, da bi javnemu razvratu omogočili čim bolj svobodno delovanje! Oh, večna sramota, Meni v Satanovih kapelah postaviti žrtveni oltar!
5 Zato vi, dragi Moji, ne bi smeli ravnati kot otroci pekla, ampak vašega daru ne bi smel nihče drug videti kot Jaz, revež in vi. In vsak da obilno glede na okoliščine svojih zmožnosti!
6 Kajti resnično, resnično vam povem: v zameno za en groš, boste prejeli zemljo, za en požirek žive vode pa celo sonce, in tam boste knezi! – Če pa boste to storili iz čiste ljubezni do Mene, potem prijatelji, vam ne rečem nič drugega kot to: prvič, nihče že v svojem življenju ne bo nikoli videl ali čutil smrti; kajti njegovo sladko umiranje bo veliko prebujenje v naročju njegovega najsvetejšega Očeta. In drugič, bo to potem pomenilo: 'za večno biti Božji prijatelj' – prijatelj – o pomislite, Kdo vas imenuje za Svoje prijatelje! – to ne morete razumeti!
7 Zdaj pa vam bo Moj hlapec pokazal ubogega človeka, ki je dvakrat ubog, na telesu in na duhu; najprej mu pomagajte telesno, potem pa tudi duhovno. To storite in ne sprašujte: 'Komu' – ampak pomagajte tistemu, ki vam bo predstavljen! On je vaš brat, in nič drugega naj vas ne skrbi, če želite biti otroci vašega nebeškega Očeta, ki dopušča, da Njegovo sonce sije nad dobrimi in slabimi in daje hrano tudi divjim zverem. Amen! Jaz, Jehova, vaš Oče! Amen, amen, amen.

Jakob Lorber
Nebeški darovi