Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

178. Pot do resnične vere

1 (Janez:) »Pristna, resnična vera je pri človeku, ki začne verovati, podobna vinskemu moštu, ki so ga nalili v mehove. Če je vinski mošt pristen, začne kmalu vreti. Z vretjem izloči iz sebe vse, kar ni vino. Ko je odstranil iz sebe vse, kar ni njegove vrste, postane čisto in močno vi­no, ki poživlja vse, ker je tako rekoč življenje samo. Če pa naliješ v me­hove drugo tekočino, sploh ne bo zavrela ali pa se bo kvečjemu pokva­rila in postala smrdeč razkroj, ki bo napadel in uničil tudi meh.
2  In človekovo srce je kakor meh: po resnici postaja čedalje bolj živo in močno, po laži in prevari pa mora nazadnje celo kot siceršnji nosi­lec življenja umreti.
Če veruješ v Boga v srcu, Ga boš tudi ljubil, ker je v srcu vse prežeto z ljubeznijo. Če pa ljubiš  Boga, je Božja najvišja moč  prodr­la v tvoje srce in torej v tvoje življenje samo.
4 Božja moč pa ni omejena, ampak prežema vso večno neskončnost. Če boš torej v povezavi z Božjo močjo kakor koli spodbujen v svo­jem življenjskem temelju, bo obenem tudi Božja moč v tebi spodbu­jena, in če ta potem v tebi kaj hoče, se bo to zanesljivo tudi zgodilo.
5  Na zunaj sem sicer povsem tak človek kot ti, toda v svojem srcu ne bivam več sam, temveč po moji veliki ljubezni do Boga prebiva v mojem srcu Njegova moč, ki je postala eno z mojo ljubeznijo. Zato sem tudi iz Božje moči lahko uzrl in zaznal vse, kar se je dogajalo s teboj in tvojo druščino na tvojih potovanjih. To je vse!
6  Najprej moraš Boga spoznati in za to ti je dan urejen razum. To­da samo pri razumu ne sme ostati. Kar razumeš, moraš čim prej spre­jeti v svoje srce ali svoje življenje, ga s tem oživiti in šele potem boš na pravi poti! - Ali si me razumel?«
7 Aziona reče: »Seveda sem te razumel; toda kaj storiti, če je srce že napolnjeno z nesnago laži in prevar? Kako to najprej odstraniti?«
8 Janez reče: »Le sprejmi resnico, pa bo ona naredila svoje tudi brez tvojih rok. Če opolnoči opazuješ temo, se morebiti tudi boječe vprašuješ, kako se bo umaknila nastajajočemu dnevu. Kdo jo bo po-metel proč? Povem ti: Ne skrbi za to! Dopusti, da pride najprej sonce dneva, in to bo pri priči opravilo s še tako gosto temo! In kakor delu­je Bog v veliki zunanji naravi svetov, prav tako deluje tudi On po Svo­jem soncu življenjske milosti v človekovem srcu. - Ali razumeš?«

JVE
knjiga 5