Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Poslušnost, cerkev in vrtnica – tri besede v duhovni svetlobi
25. novembra 1840, od 8 do 10 ure
Prevod A.P.

1 O Gospod! Tu imamo tri vsebinsko pomembne besede! – Ali bi mi jih hotel milostno razkriti v Tvoji veliki ljubezni, za lažje razumevanje napovedovalke W.H. in njenih bratov in sester – saj ima, kot se zdi Tvojemu grešnemu hlapcu, čeprav še zelo mlada, včasih že majhno hrepenenje po Tebi. O Gospod! Če je taka Tvoja Sveta volja, odgovori na to majhno prošnjo Tvojega neuporabnega, lenega hlapca in mi ne dovoli, da bi se osramotil v poveličevanju Tvojega najbolj vzvišenega, mogočnega Svetega Imena!

2. No, potem pa piši!
3. Se še spomniš kratkega stavka, ki Sem ti ga povedal sinoči, ko si prišel? – Glej, pol si ga pozabil! Zato te je treba nanj spet spomniti, preden bo tvoja prošnja lahko uslišana.
4. Ta stavek pa se je glasil takole: »Zakaj tako začudeno gledaš zvezde in strah navdaja tvojo dušo? Kaj misliš, kaj želiš, kaj bi rad vedel? – Ljubezen! – tako boš izvedel, kar ne veš in moraš vedeti.«
5. Glej, kot si včeraj slep in vzdihujoč gledal zvezde, ne vedoč kdo je 'gospodar' – prav tako danes gledaš te tri besede, ki ti jih je predlagalo omenjeno dekle in ne veš kaj pomenijo.
6. Glej, prej si izprosil te besede, kot pa Moje dovoljenje, če to lahko storiš! Če bi bil Jaz častihlepen kot ljudje, bi te tokrat pustil na cedilu, da bi se zavedal, kako velik bedak si!
7. Ker pa nisem takšen kot so ljudje, in ker ničesar ne počneš v svojo korist, zaradi svoje izjemne neumnosti, ti bom vedno povedal kar te iskreno zanima, da boš to vedel v dobro drugih.
8. Glej, poslušnost je pot do resnične, žive cerkve, ki je Moja živa Beseda, napisana in izrečena od večnosti v srcu vsakega človeka in angela.
9. 'Vrtnica' pa pomeni najčistejšo, najbolj dišečo ljubezen do Mene, ki prihaja iz cerkve srca. Toda tako kot najlepši cvet raste na trnjastem grmičevju, tako je tudi pot do resnične cerkve, kjer je Moja milost edinole doma, tudi nekoliko trnova. Vendar je ravno zato potem tudi čista ljubezen, katere korenine dovajajo trnovemu grmu zelo koristno hrano na vrtu otroške poslušnosti, ki je najvišje, najlepše in najsvetejše dobro – ja, samo ljubezen je večno, blagoslovljeno življenje samo. In kdor te kraljevske cvetlice duhovno ne bo nosil v svojem srcu, bo težko vstopil v veliko, večno, nebeško kraljestvo.
10. Poslušnost je torej vrt. – Življenje v poslušnosti so dobre korenine rožnega grmičevja. Čeprav so še v temni zemlji brez svetlobe, so glavni nosilci grmičevja in končno tudi samega cveta. Cerkev pa je kakor trnov grm. In trnje na njem so vse preizkušnje svobode in številnih skušnjav sveta, vendar hkrati tudi ognjeni sesalci ljubezni, kot je resnično trnje na rožnem grmu sesalec električnega ognja. – Toda vrtnica je naposled čudovit simbol same ljubezni!  
11. Zato poslušaj, Moja draga mlada iznajditeljica teh treh besed! Tudi ti postani vrtnica, in kot taka Moja draga hči, da ti bo nekoč lahko postala jasna skrivnost, ki te še drži ujeto v posvetnem!
12. Zato pridi čimprej v Moj vrt in zacveti v čudovito rožo večnega življenja, kjer boš spet zaslišala najbolj skrivne zvoke Mojega očetovskega glasu!
13. Toda to, kar ti je povedano po Mojem hlapcu, velja tudi za tvoje brate in sestre! Amen. – To pravim Jaz, vaš najbolj ljubeči Oče, Amen.

Jakob Lorber
Nebeški darovi