Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Obisk Kleinalp in duhovna osvetlitev tega obiska

53 Obisk Kleinalp

1 Dne 25. Oktobra 1840 so se J. L. - K. G. L. - S. - Andr. in Ans. H v deževnem vremenu odpeljali do Übelbacha in se okoli poldneva med sneženjem in ledenim zahodnih vetrom odpravili do vznožja Kleinalp.
2 Na mestu, kjer se pojavijo Alpe, se je na meglenem nebu pojavilo sonce, ki je bilo podobno bledikasti lunini plošči in je postajalo vedno svetlejše. Tu in tam je nebo postalo modro in sneženje je ponehalo. Tudi mraz in veter sta popustila.
3 Popotnike pa je prevzel nek radosten občutek.

54 Obisk Kleinalp in duhovna osvetlitev tega obiska
28. Oktober 1840, četrtek, od 3/4 3 do  1/2 6 ure popoldan

Pišejo: K. G. L. - Andr. in Ans. H. – Ljubeči sveti Oče je danes po svojem služabniku kot ,,dieto" sporočil naslednje:

1 Ker je bilo naročilo za obisk Kleinalp v veliki meri izpolnjeno, želim izpolniti svojo obljubo in vam povrniti dobro ,,potno pristojbino".
2 Gotovo ste že na začetku svoje poti opazili stalno bolj naraščajoče meglice, mogoče ne preveč, pa vendar so se te meglice začele oblikovati na sredi gora in so le redko segale čez njihove vrhove.
3 Druga stvar, ki ste je morali opaziti, zlasti, ko ste zapustili tok reke Mure in ste zavili proti znanemu trgu ,,Übelbach", je, da je ta dolina na obeh straneh obkrožena z skoraj enako visoki in večinoma enako oblikovani hribi. Ti hribi so od vznožja in do vrha poraščeni z vsemi vrstami znanih gozdov, grmovji in zelišči, ter se kažejo goli le na tistih mestih, ki jih je človek s svojo prizadevnostjo razgalil.
4 Poleg tega ste tudi ugotovili, da ima dolina različne ovinke, podobno kot številne druge podobne doline. Če ste si tu in tam površno ogledali ob poti skale, ste tudi na njih odkrili enake oblike plošč kot na Koralpah. Izjema so bili le posamično stoječi stebri, le da so zgradbo le teh sestavljale  širše usedline kot na Koralpah.
5 Ko ste opazovali tudi precej enakomerno strmo pobočje gora, ste gotovo opazili določeno skladnost tudi pri njih, saj so pogosto bil hribi piramidaste oblike.
6 In, ko ste v precej nevihtnem vremenu dosegli določeno višino, da bi si ogledali najvišji vrh samih Kleinalp, je zapihal svež in miren veter, ponesel nekaj rahlih snežink na vaš obraz in kmalu zatem se vam je povsem nepričakovano pokazalo sonce. Sonce je nato v sredini gora povsem pregnalo meglo, da ste si lahko potem povsem dobro ogledali vse, kar ste imeli namen videti.
7 To je materialna stvar, ki ste jo opazili. – Vnaprej sem vam tudi povedal, da bodite pozorni na občutke, katerih do tedaj še niste zaznali. Vprašujem vas, ste zaznali kaj takega? – Ja, povem vam, če nekaj obljubim, potem se pri piki te besede tudi držim.  Povem vam tudi, da bi zaznali veliko več, če bi ostali pri svojih občutkih.
8 Moram pa vas opozoriti na pogoste napake pri ljudeh, s katerimi so na tej strani prikrajšani za velik blagoslov. Ta napaka pa je v tem, da ljudje, ko pričakujejo nekaj izjemnega, pogosto svoja pričakovanja raztegnejo tako visoko in daleč od sebe, da zaradi pričakovane dejavnosti, vse vzvišeno in čudovito, ki se dogaja v njih, ostane neopaženo, medtem, ko njihove oči, ušesa in vsi drugi čuti raziskujejo in čutijo daleč naokoli in, če bi jim bilo mogoče bi radi videli in zaznali celo neskončnost.
9 Glejte, ta majhna napaka se je zgodila tudi pri vas. Svoje zunanje oči ste usmerili v izjemne zunanje stvari in ste na nek način pričakovali, da bo vnaprej omenjeni občutek priletel v vas kot nevidna ptica, ki bi v vas nato povzročila določene čarobne učinke.
10 Zato si za naslednjič zapomnite to majhno priliko:
11 ,,Nekoč je velik kralj odšel v tuje mesto. Vse ljudstvo iz mesta mu je šlo nasproti, da bi si ogledalo velikega kralja in njegovo veličanstvo. Toda veliki kralj ni bil nikoli navdušen nad takšnim veličastnim sprejemom. Daleč od mesta je izstopil iz svoje zlate kočije in tam najel neugledno kočijo, svojemu dvornemu kočijažu pa je ukazal, naj vozi počasneje. Sam se je pa na tej neugledni kočiji, neopažen za vse ljudi, ki so mu drveli nasproti v naglici zapeljal v veliko mesto, ki je bilo zaradi njega skoraj povsem opustošeno.
12 Ko je prišel v mesto, si je zažele osvežitve. Vozil se je od gostilne do gostilne in vse našel prazne, dokler le ni našel majhne gostilne, kjer je našel jokajočega služabnika, ki ga je nekoliko nejevoljno vprašal, kaj želi.
13 Toda veliki kralj ga je najprej vprašal za vzrok njegovega žalostnega nezadovoljstva. Služabnik mu je odgovoril, da je žalosten zato, ker ni mogel iti ven, da bi videl velikega kralja. Kralj mu je odgovoril, da je lahko zelo vesel, če je samo to vzrok njegovega nezadovoljstva, kajti on bo prvi iz celega mesta, ki bo videl velikega kralja. Toda revni služabnik mu tega sploh ni hotel verjeti. – Veliki kralj mu je zato dejal: "Če boš prvi, ki bo videl kralja, boš deležen velike nagrade, vendar boš moral zaradi svoje nevere prestati enako veliko kazen. "
14 Ko sta se tako pogovarjala o tem, ali bo videl kralja ali ne, je ljudstvo spet začelo prihajati v mesto, temu pa je takoj sledil kraljevi zmagoslavni sprevod in to brez kralja.
15 Revni služabnik pa je vpraša: ,,Kje je torej kralj, da bi lahko odhitel k njemu in ga prvi videl?" – Toda kralj mu reče: ,,Če želiš kralja iskati tam daleč v množici, ne boš ušel kazni, kajti glej, vsi ljudje, ki so hiteli daleč stran, da bi ga videli, so to storili že veliko prej kot ti. Zdaj pa glej, ko stojiva tukaj v tej mali dvorani hiše, nama še nihče ni namenil pogleda, saj so vse oči uprte v sijaj kraljevega spremstva! Zdaj pa Me poglej!"
16 Revni služabnik je storil kot mu je velel veliki kralj, toda vedel ni, kaj naj to pomeni. Ko je začel gledati svojega moža, je opazil, da se je veličastna zmagoslavna procesija postavila pred vrati te majhne hiše in začela pozdravljati velikega kralja. Šele takrat je ubogi služabnik spoznal, da je ta človek sam veliki kralj in obžaloval je izgubljeni čas, ko je s svojimi čutili čakal velikega kralja zunaj mesta, medtem, ko je on že bil pri njem in se mu pustil streči."
17 Glejte, ravno tako se je to zgodilo tudi pri vas! – Ko ste zunaj mesta v veliki gneči nepričakovano čakali na kralja, je on nekoliko posegel v vaše nekoliko precenjene izračune in si dovolil, da se je, medtem, ko ste vi hrepeneče pričakovali šumenje nevidne ptice čustev, povsem skrivaj kot tat prikradel v vaše srce in se tam za kratek čas – za vas nezavedno – posvetoval z vašim duhom. Dovolil pa sem, da se je Moja navzočnost v vas zaznala z razodeto tiho slutnjo.
18 S tem je glavni del te naloge rešen, saj sem vam pokazal, da sem zvesto izpolnil svojo besedo, čeprav vam ni povsem uspelo izpolniti pogojev, določenih v napovedi. To seveda ni bilo tako enostavno, prvič zato, ker ste ljudje in ste zato nepopolni tako v enem kot v drugem in drugič zato, ker ste še zelo šibki in zato brez Mojega stalnega sodelovanja lahko storite le malo ali pa nič in tretjič zato, ker ste Moji otroci. Zato se moram zadovoljiti z voljo in ne z dejanji. Glejte, zato mi je tudi zelo lahko služiti, saj dajem celodnevno plačilo le za polurno delo, otrokom pa dajem oblačilo in kruh zastonj.
19 Ker je duhovni del, kar zadeva Mene in vas končan, si na kratko poglejmo še to pokrajino, v kateri ste bili!
20 Kar zadeva nastanek okoliških Alp, je bil ta že dovolj nazorno prikazan z upodobitvijo Koralp. Da bi vedeli, kako je nastala takšna dolina, vam ni potrebno vzeti drugega kot kos suhe krušne skorje, ki jo od spodaj navzgor začnete počasi lomiti. Prelom se bo obrnil navzgor, kar vam pokaže kako je nastala takšna dolina. Namreč, že znane podzemne ognjene sile so dvignile precej debelo kamnito skorjo, ki se je razlomila na dva dela. Ta prelom se je potem neprekinjeno nadaljeval vzdolž cele doline.
21 Ker pa je do takšnega preloma navzgor prišlo hkrati, je samoumevno, da je moralo v notranjosti na obeh straneh srednjega preloma, priti tudi do dveh stranskih prelomov. Tu in tam so stranski deli zlomljene plošče zdrsnili globje, tu in tam pa so se medsebojno podpirali, odvisno od tega, ali je notranji zlom potekal bolj navpično ali bolj pod kotom.
22 S časom so se spiranjem mehkejšega skalovja, blata in lave in deloma tudi z izločanjem različnih mineralnih izvirov te razpoke in prepadi zapolnili, poleg tega pa so jih vode, ki so bile že dolgo nad njimi, do neke mere zmehčale in zaokrožile ter prekrile z vsemi vrstami zemlje. Vse to bi vam moralo biti že jasno, če ne v celoti pa iz prejšnjih sporočil
23 Da pa je nastanek tega gorovja skoraj tisoč let starejši od nastanka Koralp in drugih pomembnih gora v spodnjem delu vaše dežele, tega verjetno ne veste.
24 Kako pa naj bi to vedeli, boste vprašali? – Odgovor je preprost in jasen! Čim gostejša so kakšna kamnita gorovja in bolj kot se zdi da so zdrobljena in ponovno zlepljena z apnom, starejša so takšne tvorbe, saj vsebujejo sledi in jasno čitljive znake pradavnih velikih prizorov opustošenja. Nastajanje takšnih gora, kot so Koralpe in številne druge te vrste pa so v svojem izgledu bolj fine in peščene. Takšna gorovja tudi nimajo pomembnejših točk, kjer bi se apnenec ponovno spojil, ampak se zdi, da je vsaka prelomnica nova prelomnica, kar je tudi res. Zato je zgradba takšnih gora tudi veliko mlajša in je ne moremo več imenovati pradavna, ampak samo prazgodovinska.
25 Skale vašega Schloßberga so starejše od skalovja Koralp in tudi od skalovja Kleinalp, prav tako kot tudi od skalovja drugih majhnih hribov, ki so v vaši bližini, čeprav so nastanki teh hribov veliko mlajši kot nastanki vseh Alp. Vendar pa se nastanek teh majhnih hribov pogosto razlikuje od nastanka Alp po tem, da je bila njihova kamnina nasilno dvignjena veliko globje iz notranjosti zemlje kot kamnine v Alpah.
26 To bi bil naravni nastanek teh gora od katerih ima nekaj piramidnih hribov isti izvor, ki sem vam ga že jasno in razločno sporočil v ,,Straßnengelu". In takšnih gora je povsod veliko. Predvsem tam, kjer pri takšnih majhnih hribih najdemo črni premog, smo lahko skoraj vedno prepričani, da ima takšna gora običajno ob vznožju takšno zgradbo, še posebej pa tam, kjer najdemo tako imenovani rjavi premog. O tem pričajo tu in tam še nedotaknjeni gozdovi, kjer je prava zoglenelost vidna le na lubju lesa, kar je posledica ognjenih zubljev, ki so takrat zajeli gozdove. Kar zadeva črni premog, je ta deloma posledica Noetovega potopa, deloma pa kasnejših vulkanskih izbruhov, deloma pa z prepadi gora in z velikimi zemeljskimi plazovi,  ki so se v prejšnjih časih pojavljali toliko pogosteje, kolikor višje so poplave segale v gore in jih oropale rastlinstva.
27 Zakaj se je vse to zgodilo, vam je bilo delno že razloženo, povsem jasno pa vam bo popolnem razkritju Zemlje in njenega središča.
28 Z meglicami, ki so vas spremljale, pa sem vam želel na nekoliko bolj veličastni način pokazati in to z velikimi črkami, ki so potekale čez gore, kako je z vami.
29 Kot ste zagotovo opazili so bila vznožja gora povsod čista, tako kot tudi večina vrhov gora. Niso pa Me skrbele vaše noge in vaše glave, zato sem pustil, da se je megla pojavila samo tam, kjer je pri vas še najbolj megleno in to je prsni koš.
30 Ko ste se po Moji volji premikali naprej (saj drugače ne bi šli v to pokrajino), ste opazili tudi, da so se meglice vse bolj zmanjševale in prsi gora so postale čiste, na njih pa se je pojavilo precej bogato rastlinje. Ko ste se premikali še naprej, ste videli čisto popolnoma zeleno prsno stran gore, kar vam je moralo pokazati, da bolj ko sledite Moji volji, bolj živo postaja tudi upanje.
31 In, ko ste v nevihti in snežnem viharju dosegli določeno višino in ste že skoraj izgubili upanje, da boste po Moji volji kaj videli in se naučili, glejte, sem zaradi vaše vztrajnosti dovolil svojemu soncu, da je prodrlo skozi kopreno oblakov in vam osvetlilo in razjasnilo pokrajino. S tem sem vam želel pokazati in povedati, da pridem takrat, ko se vam zdi najmanj mogoče.
32 Da se vam sonce ni pokazalo povsem čisto in je sijalo pod še vedno rahlim sneženjem, sem vam s tem hotel povedati, kako je še vedno z vašo ljubeznijo. Ko bo ta postajala vedno bolj toplejša, se bo zagotovo razjasnilo tudi vaše sonce duha, v čigar žarkih boste zlahka prepoznali svoje sence. Kaj pomenijo vaše sence, pa vam ne bom povedal, saj to zagotovo že veste.
33 Nazadnje, ko ste se v zelo megleni noči vozili domov, ste opazili, da je nekajkrat zasvetila strela. Nočna tema je bila tako dobro osvetljena, da ste se začudili in to upravičeno. S tem sem vam namenoma želel povedati, kako je dejansko videti v vaših prsih, zaradi česar ste lahko tudi zelo srečni in polni veselja. Namreč, noč vašega življenja je postala že tako svetla kot noč vašega povratnega potovanja, saj se je za gorami vašega znanja skozi meglo začelo malce svetiti.
34 Zato razmislite o tem potovanju! Namenil sem vam ga zato, da bi vam dal pravo podobo sebe v velikem naravnem svetu.
35 Glejte, to so obljubljene ,,diete", ki so vredne več kot sonce polno zlata. Mnogi namreč z očmi opazujejo naravo, le redki pa se v njej znajdejo.
36 Amen. To pravim Jaz, veliki dajalec diet! - Amen.

Jakob Lorber
Nebeški darovi 1