Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

108. Prilika o modri vzgoji otrok

1 Jaz  govorim: "Seveda, povem ti Moja naj­bolj ljuba Čan-Ča, ta in še številna druga vprašanja so zelo opravičljiva. Toda veš, tako kot na Zemlji, se tudi tukaj zgodi vse ob svojem času.
2  Glej, na Zemlji so otroci najbolj sladkosnedni in tudi najbolj vedoželjni. Skoraj zmeraj so lačni, vse bi radi do potankosti vedeli; zato sprašujejo tiste, ki jim zaupajo, kar naprej najrazličnejše reči. Mar meniš, da bi bilo dobro želodce teh malčkov preobre­meniti z vsem, česar si poželijo, njihovo radovednost pa potešiti z nenehnim odgo­varjanjem na vse, o čemer sprašujejo?
3  Glej, modri starši nadenejo svojim otrokom pravcate brzde in jih tako naravno in nravno vodijo po pravi poti do lepega cilja - možatega razvoja! Nasprotno pa, neumni starši, ki svojim otrokom dajo vse, kar si zaželijo, naredijo iz njih opice namesto ljudi. Njihovo preveč obilno hranjeno meso posta­ne polno čutnosti, njihov duh pa len in nazadnje čisto otopi za vse vzvišeno, dobro in resnično; to ti je na Zemlji posebno v tvoji deželi gotovo potrdilo na tisoče primerov.
4 In tako kot je na Zemlji, je tudi tukaj.  Za  nikogar ne bi bilo dobro, če bi takoj vse skusil in užil, temveč šele postopno, kakor terja sprejemljivost vsakega posameznika. Tako vodeni najmlajši otročiči postajajo potem tukaj čedalje močnejši in lahko sča­soma prenesejo vedno več, dokler ne postanejo dovolj močni in vredni za sprejem Najvišjega.
5 In ravno tako zdaj tebe skupaj z vsemi, ki jih vidiš tu, vzgajamo mi trije. Zato se le potrpežljivo ukloni vsemu, pa si boš zlahka in kmalu sama odgovorila na vsa svoja vprašanja! Si zdaj zadovoljna z odgovorom?"

Jakob Lorber
Škof Martin