Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

O širjenju nove besede
4. Maj 1842, od 4 do  7 ure popoldan

 Najsvetejši Gospod in Oče! Globoko moramo biti prežeti z resnico sedmega verza sedmega psalma, ki nam jo je milostno podarila tvoja velika ljubezen in usmiljenje. Pravilno je napisano: Kdo se ti lahko zahvali v smrti in kdo te lahko v peklu hvali in poveličuje?" In v naslednjem verzu: "Kako se lahko nesveti zahvalijo svetemu za sveto?"
 Povej nam torej, najbolj ljubeči Gospod in Oče v tolažbo: A bo kmalu prišel veseli dan, ko bo tvoja sveta, nova in živa Beseda, ki zdaj po ustih in peresu tvojega služabnika prihaja k nam, maloštevilnih in nevrednih, postala znana tudi drugim, čistejšim srcem in boljšim otrokom, kot smo mi? Poveličaj, kmalu poveličaj, Gospod Jezus, svoje najsvetejše ime! V velikem ognju, ki ga bo povzročila objava Tvojega najbolj milostnega razodetja, naj močno zaplapolamo v ljubezni do Tebe, najsvetejši Oče, v ljubezni do Tebe samega, dobri, najbolj ljubeči Oče Jezus, Jehova, Emanuel! Amen.

1 Poslušaj, dragi Ans. H. -W. zaman si delaš skrbi, saj ne poznaš poteka časa. Tudi Moji apostoli in učenci so Me nekoč vprašali, kdaj bo prišel čas, ko se bo zgodilo vse to, kar sem jim povedal o 'zadnjih dneh'. Tudi njim sem to povedal, vendar tega niso razumeli, tako kot vi tega ne razumete še zdaj! In dobro in prav je, da tega ne razumete; kajti če bi ga razumeli, bi to drago stalo svobodo vašega življenja!
2 Zakaj te tako skrbi za širjenje tega Mojega prihodnjega daru, ki je dan le vam redkim? - Če te to tako skrbi, ali nisi torej podoben otrokom, ki ne morejo počakati, da sadež dozori, ampak z rokami in palicami sklestijo nezrel sadež z drevesa, ga ugriznejo in se zabavajo nad kislimi obrazi drug drugega. Če imajo torej v ustih košček tega sadeža, ali ga bodo pojedli? In, če to storijo, ali ne bi zlahka postalo slabo zanje?
3 Glej, zato je tudi tu potrebna trojna vnaprejšnja zrelost! Najprej mora biti delo dokončano. Čeprav je vsaka beseda sama po sebi že popolnoma zrela, se dokončanje celotnega dela vendarle razume kot popolna zrelost. – Drugič pa popolna zrelost pomeni, da je ljudstvo zrelo, da sprejme takšno svetlobo. – Tretjič pa se zrelost nanaša na zrelost vaših src. Kajti brez njih bi se morali sprijazniti s tem, da bi vas svet spraševal: "Kje pa imate sadove tega, kar nam ponujate?" - in vi bi morali odgovoriti: "Mi sami jih najprej z velikim zaupanjem pričakujemo!" In svet bi vam odgovoril: "Da, če je tako, ohranjajte svojo luč, dokler ne bo v vas obrodila vidnih sadov. In, ko se bo to zgodilo, takrat jo bomo tudi mi sprejeli!"
4 Zato je zrelost glavni pogoj za to, kar naj bi bilo v korist vseh ljudi.
5 Zato glej, zrelost sem razdelil tako, da morate večinoma skrbeti le za zrelost svojega srca, poleg tega pa še za tisto malo pisanja, ki vam prihaja po Moji milosti, ljubezni in usmiljenju. - Sama beseda pa je Moja skrb. K zrelosti narodov pa verjetno tako in tako ne boste mogli veliko prispevati.
6 Zato skrbite samo za to, kar vam je zaenkrat zaupano, ostalo pa prepustite samo Meni, saj poznam čas in zrelost - tako bo vse v redu. Ne sprašujte pa: kako in kdaj? – vedite pa, da ga zaenkrat dajem samo vam.
7 Ko pa bo končano, pomislite sami pri sebi: "Zastonj smo prejeli biser velike vrednosti, zato naj ne gre med svinje Ko pa ga damo naprej ga bomo dali za tako ceno, kot nam je bil dan, ali, če bi Jaz to kakor drugače izrecno ukazal.
8 V ta namen ste se res dotaknili odlomka novega psalma, ampak kljub temu je najprej potrebna zrelost, preden lahko svetloba prodre skozi temo smrti in pekla? - Seveda se mi v smrti nihče ne more zahvaljevati in v peklu me nihče ne more hvaliti; ali kaj lahko nesveti ponudi, da in naredi svetemu, kar bi bilo svetemu všeč, če ni najprej posvečeno z resničnim kesanjem in popolnim spreobrnjenjem k Meni?
9 In prav o tem "postati zrel", govorimo tukaj! Psalm namreč jasno in glasno pravi, da mrtvi niso dovzetni za ljubezen, kakor slepi niso poslani k svetlobi. - Tam, kjer še vedno ni življenja in svetlobe, ampak samo smrt in pekel, povejte mi, kaj naj tam počnejo nebesa, polna življenja in najsvetejše svetlobe?
10 Povem vam: veliko bolj znosno bi bilo, če bi hoteli prebivati v mrtvašnici ali v grobnici, ki je polna mrtvih kosti, plesnivih in odvratnih vonjav, kot pa če bi hoteli to mojo Besedo potisniti v še vedno zelo mrtvi in nadvse temni svet pred pravim časom zrelosti!
11 Enkrat sem vam že povedal: svet bo to potreboval v bližnji prihodnosti. To pa pomeni le zrelost, ki se že povsod pripravlja.
12 Zato pazite in delajte! Kajti ne veste in ni vam dano vedeti, kdaj bo prišel čas zrelosti. Zagotovo tako in takrat, ko se boste tega najmanj zavedali!
13 Zato sem vam nekoč rekel: "Zaenkrat ga dajem samo vam. " Zakaj niste bolj pozorni na vse to? - Kdo pa me lahko vpraša: "Oče, če mi daješ jesti, zakaj puščaš druge stradati?" Resnično bi ga rad vprašal: "Ali sem te kdaj postavil za svojega hišnega svetovalca, da bi ti izdajal račune?"
14 Zato ostanite pri skledi, ki vam je bila dana in jejte iz nje brez skrbi ter mi ne govorite, kaj naj storim. Kajti dobro vem, kaj počnem!
15 Če pa bi vam rekel: "Pojdite ven!", bi zagotovo trepetali pred svetom. Ker pa poznam vašo moč, tega od vas ne zahtevam. - Zato ostanite do svoje zrelosti takšni kot ste, potem pa vam bom že povedal še vse ostalo!
16 Če pa vam to ne ustreza, lahko vse odložite in se plodite z vsem svetom! Zagotovo pa bom svoj namen dosegel na kak drug način. Jaz se namreč resnično ne zanašam na vašo šibko vero, ki je vedno polna ugovorov, ampak se vi vedno zanašate na mojo zvestobo! - Zdaj, ko jo imate, jo obdržite! - Amen.

Jakob Lorber
Nebeški darovi