Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

O molitvi za umrle  
28.Oktober 1840
Prevod A.P.

1 Piši torej žejni in lačni v Mojem imenu in usmiljenju, da jo imam resnično rad. In večkrat na dan bi se morala vprašati, če sem pri njej.
2 Reči bi namreč morala: ,,O Ti moj najljubši Jezus, Ti moja najslajša ljubezen, Ti moje življenje, moj ženin, ja, ti si moje vse, vse, vse!  Si še vedno z mano? Me nisi zapustil?  Ti moj najljubši Jezus, milostno poglej v srce svoje uboge ljubljenke, ki v svoji ljubezni, zelo hrepeni in vzdihuje samo po tebi!"
3 In Jaz ji bom v njeno srce položil sladki odgovor, ki se bo glasil takole: ,,Poglej Me samo v svoji ljubezni, saj sem s teboj in nikoli se nisem umaknil od tebe in Moje srce bo ostalo večno naklonjeno tebi. Ostani pa tudi ti zvesta Meni, ostani zvesta svojemu ljubemu Jezusu, ki te je ljubil z vso močjo svoje božanskosti, še preden je bil ustvarjen svet.
4 In, če bo to začutila, je lahko tudi prepričana, da sem  Jaz kot čudovit ženin zelo blizu nje in z mano tudi večno življenje.
5 In tudi to ji povem, da mora biti prava ljubezen malo prepirljiva, zato, ker se moram tudi jaz z njo malo prepirati. Ampak to je moj prepir, saj hčerke malo premalo obrača k meni in jim čez dan veliko pove o posvetnih stvareh, a le malo o Meni, ali pa jim ne dovoli, da ji to povedo.
6 To ji govorim in tudi sporočam, da sem zelo ljubosumen in zato nerad vidim, če se pogovarja o drugih stvareh kot o Meni.
7 Podoben sem strastnemu ljubimcu, ki pred vrati svoje ljubljene posluša in prisluškuje. Njegova radost se spremeni v najbolj blaženo navdušenje, ko zasliši svojo ljubljeno govoriti samo o njem in o nikomer drugem. Toda kmalu postane tudi žalosten,  ko njegova ljubljena pogovor usmeri na druge stvari, ki niso povezano z njenim ljubimcem, pri čemer ljubimec začne razmišljati in govoriti sam s seboj:
8 ,,O ti moja najdražja ljubljena! Če me ljubiš, tako kot jaz ljubim tebe, kako  lahko misliš na druge stvari, ko jaz ves čas mislim nate in zaskrbljeno čakam pred tvojimi vrati in prosim za čimprejšnji sprejem!?
9 Glej, moj hlapec, to vse ji povej, če hočeš biti glasnik Moje ljubezni. Ker to je več kot vprašanje: ,,Kako naj molimo za umrle?"
10 Ker pa je že bilo vprašanje in to od ljubeče duše, vam bom zato tudi povedal, kako naj človek moli za umrle.
​​​​​​​11 Kdor hoče moliti za umrle, mora najprej vedeti, kdo in kateri so pravzaprav ,,umrli" , in potem tudi, kako in zakaj moliti?
​​​​​​​12 Toda pod ,,umrlimi" niso mišljeni samo tisti, ki so se ločili od sveta, ampak predvsem tisti, ki še živijo na svetu, vendar so umrli v svojih srcih in nimajo več vere in ljubezni in so zato resnično mrtvi.
​​​​​​​13 Glejte, za te bi morali najprej moliti z nasveti in dejanji, osvetljeni pred njimi kot sonce, ki sije nad utrujenimi popotniki po peščenih puščavah in jih močno poživiti kot rosa, ki pada na suh mah trdnih kamnov. Tako bi se lahko po vas znova našli kot mejni kamni Moje milosti in bi si od mahu Moje milosti opomogli, saj so od mahu močno pokriti tudi moji mejni kamni.
14 Tako imate tu, za koga, kako in zakaj bi morali moliti! – Tvoja ljubezen do Mene in tvojih bratov naj bo vedno najvažnejša molitev. – Kako in zakaj? Naj vam to nazorno prikaže majhen primer:
15 ,,Glejte, nek velik in mogočen gospod je imel v ječi že kar nekaj časa več zapornikov, čeprav so bili samo ubogi zapeljani ljudje. Toda v svoji pravičnosti ni mogel razveljaviti enkrat danega zakona in jih s tem osvoboditi kazni, ki jim jo je naložil zakon. Toda, ko so dovolj dolgo obležali v ječah okrevanja in s tem izpolnili svete zahteve zakona, se je Gospod odločil, da jih bo spet osvobodil. A si je mislil: »Imam pa tudi svojo ljubljeno! Da bi bilo moje veselje popolno, želim, da ji nekdo pove, da je v moji ječi zaprtih toliko ljudi. Neskončno me obožuje in mi popolno zaupa; zagotovo bo hitro prišla in s srčnim utripom prosila za milost in usmiljenje zapornikov."- In kot je Gospod mislil, se je tudi zgodilo." 
16 Kaj si mislite, da je naredil Gospod? Gospoda je zelo veselilo, da je lahko svoji ljubljeni pokazal, koliko zmoreta njena ljubezen in zaupanje. Hkrati pa je svoji ljubljeni dal tudi priložnost, da bi plodovi njene resnične ljubezni in zvestobe postali vidni. Zaporniki bodo potem hvalili Gospoda, ko bodo videli, da je do njega mogoče priti samo z ljubeznijo in bodo sami postali prijatelji in otroci ljubljene in s tem tudi njenega ljubega.
17 Glejte, tako molite in ne mislite, da Me boste samo s svojimi glasnimi molitvami pripravili do usmiljenja. S tem boste samo okrepili svojo ljubezen do Mene in taka vaša prošnja mi bo vedno všeč. Toda ne za dobro ujetnikov, temveč to delate za svoje dobro, ko molite za ujetnike.
​​​​​​​18 Kar zadeva preminule, velja za njih isto kot za ,,mrtve sveta". – Saj vi sploh ne veste v kakšnem stanju se preminuli nahajajo v onostranstvu. Zato vse leži le na tem, da veste, da sem in bom večno velik prijatelj ljubezni ter, da ljubezen vsakemu dobro stori.

​​​​​​​19 Ali ste veseli, če vam otroci dajo darila, čeprav dobro veste, da so jih plačali z vašim denarjem! Še toliko bolj bom vesel  Jaz, če boste storili kot vaši otroci. In tudi vaši blaženi preminuli ne bodo nič manj srečni, če bodo vedeli, da se jih tisti, ki so jih zapustili, spominjajo v resnični ljubezni.
​​​​​​​20 Glejte, tako stojijo stvari in tako morate tudi ravnati, če želite biti resnično Moji ljubi otroci.
​​​​​​​21 Ti pa, moja ljubljena duša, moli z mirno vestjo – in Jaz, tvoj ljubi Jezus, ne bom pustil, da bi te bilo sram. Amen. – To ti govori tvoj ljubi Jezus!

Jakob Lorber
Nebeški darovi