Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

O Mateju 6,34
18. September 1842, popoldan ob 3 uri

"Zato ne skrbite za jutrišnji dan, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegova lastna teža."

1 Torej piši! - Čeprav ima to besedilo sprva le naravni pomen, ima vendarle, kot vsaka beseda, ki je tekla iz Mojih ust globok nebeško-duhovni pomen.
2 O tem, kaj to besedilo, ki ga je treba predvsem upoštevati, pravi v naravnem smislu, nas torej uči njegov dobesedni pomen. Toda to, kar se razume na nebeško-duhovni način, je neskončno veliko in vaš duh se bo moral zelo potruditi, da bo le na pol razumel najmanjši del tega!
3 Rekli boste: Kako je to mogoče? - Navsezadnje smo že razumeli marsikatero težko stvar, kako naj bo torej ta nerazumljiva? Vendar vam povem: Bodite potrpežljivi! Nekaj majhnih podanih preizkusov vas bo takoj prepričalo, kako težko je razumeti nebeško-duhovni pomen tega besedila za tiste, ki še niso popolnoma v nebesih!
4 Takšnih besedil je še veliko, vendar je to eno najtežjih, saj temelji na najvišji modrosti. Torej, na preizkus:
5 "Ne skrbite!" pomeni: ne napovedujte, "za jutrišnji dan" pomeni: za najvišjo modrost večnega Duha iz Boga, kajti jutrišnji dan bo poskrbel sam zase, kar pomeni: da ta modrost ne potrebuje pomočnika. "Dovolj je dnevu njegova lastna teža!"  To pomeni: Dovolj je, da je vsakemu duhu, napolnjenemu z ljubeznijo do Očeta dana dobro odmerjena količina modrosti po moči njegove ljubezni!
6 Takšen smisel je vendar lahko razumeti. Zdaj pa poslušajte še enega, ki pravi: Ne skrbite za polnost prihodnjih večnosti, saj so že izpolnjene v mojem Duhu; dovolj je, da je sedanjost neskončna pred vašimi očmi!
7 Glejte, ta smisel je že težje razumeti v vsej njegovi polnosti. Vendar želimo še bolj poglobiti pomen, zato bodite pozorni na vse, kar je zapisano v besedilu.
8 To pa pravi: "Naj ljubezen ne žaluje za modrostjo; dovolj je, da najvišja modrost skrbi za ljubezen, kajti ljubezen je temelj vsake modrosti!" Glejte, to je v svoji globini že težje razumeti.
9 Dalje: Tudi naj življenje ne sprašuje o dnevu smrti, kajti smrt že poskrbi za svoj dan; dovolj vam je dan življenja! Poglejte, to je spet veliko globlje!
10 Pojdimo pa še globlje in tam je rečeno: "Ne kurite olja v svetilki podnevi, kajti dan ima svojo luč, ponoči pa naj olje ne ugasne in ne mučite svojega srca s sijajem svetilke, da svetilka v njem ne ugasne za dan življenja." Poglejte, kako globlji in težji je spet ta pomen!
11 Pojdimo pa še malo naprej, še bolje bo šlo; in tako je nadalje rečeno: "Svobodna beseda ne išče svojega bistva, kajti beseda in bistvo sta eno; vsaka beseda ima tako ali tako svoje bistvo!"  Ali to razumete v celoti?! Takšne stvari bo verjetno težko spremljati!
12 Poslušajte še naprej! - Darilo je pravično, če je darovalec moder, zato se ne ozirajte na dar, ampak na darovalca, kajti dar je posvečen po darovalcu! - Poglejte, to je že veliko globlje!
13 Dal vam bom še globlji pomen, da boste iz njega videli neskončno globino, ki je v tem besedilu; in tako še naprej poslušajte, kajti tako se glasi: "Ne želite si biti sodnik na velikem kolesu neskončnosti, kajti dovolj je, da je večni sodnik; vam je dano lastno kolo - glejte, da to ostane v tirnici življenja!" 
14 Glejte, tako v takih besedilih en pomen vedno zakriva drugega v neskončnost in vsak razkriti pomen ima spet v sebi in od sebe spet neskončnost. Zato lahko takšno besedilo upravičeno imenujemo izmuzljivo, saj je njegova polnost neskončna.
15 Iz tega pa je mogoče spoznati čisto božanskost in velik pomen takšnih besedil, če vsebujejo tako neskončne stvari!
16 Zato lahkih besedil ne smete jemati za lahka, kajti bolj, ko se odkrito izraža smisel črke, globlje se skriva duhovni in nebeški smisel. Zato je treba takšna besedila skrbno upoštevati tudi v besednem pomenu, da bi prek njih duh zaživel za nebeške globine! To dobro premislite - in kdo je tisti, ki vam to svetuje po služabniku. Amen. 

Jakob Lorber
Nebeški darovi 3