Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

g) Slabi zakoni in njihovi sadovi

NS 23.pogl.

Gospod: »Verjemite Mi: Zakon, ki je sklenjen na Zemlji, in je najbolj zaničevanja vreden, je zakon, ki je sklenjen zaradi denar­ja ali zaradi materialnih dobrin. Ta ima tudi zagotovo svoj konec tam, kjer ima njegov vzrok svoj konec. - Nič manj pogubni in zaničevanja vredni so tudi tisti zakoni, katerih temelj je čutnost in obojestransko privlačna telesna podoba; kajti tudi ti polagoma preminejo tako kot njihov temelj. - Nekaj podobnega so tudi po­litični zakoni [slabi in minljivi]; tudi ti ne trajajo dlje kot razlog njihove sklenitve. - Taki so tudi prezgodnji zakoni mladostnikov [neobstojni]; ker tudi ti preminejo tako kot vzrok zanje. - Enako je z zakoni zaradi blišča; tudi ti preminejo tako kot njihov po­gubni vzrok.

Samo zakoni, katerih edini temelj sem Jaz, bodo obstajali več­no, ker je njihov temelj večen!

Zato sem vam tudi dal to, da boste iz tega spoznali, kako naj bodo pravi zakoni sklenjeni in kakšni naj bodo in kakšen naj bo njihov temelj.

Ali ne pravite tudi sami: Na slabi podlagi ne morejo zoreti ple­meniti sadovi, temveč samo plevel in koprive? - Če tako ves svet vidite v slabem in vprašate: Od kod to? - vam Jaz rečem: Poglejte tla, na kateri so zrasli sadovi in po tem presodite, ali na takem barju in močvirju morda lahko raste plemenita trta? Trto sadite vendar samo na pobočjih, da tam vdihava in vsesava čistejše so­kove in dober zrak, in pravite: To so najboljša tla za trto! Glejte, tako naj bi bili tudi živi sadovi človeškega rodu, kot najpleme­nitejša sadika na Zemlji, posejani na najboljša tla! - Zato se ne čudite zaradi slabih sadov, če se vzgajajo v mlakužah, odtokih in močvirjih! Takšna tla pa so vaši posvetni zakoni; zato so tudi vaši sadovi takšni kot tla!«

 

h) Moški in ženska

RBZ 11/157 (12)

Čista ženska ljubezen je samoljubje! Zakaj kdor se pusti toliko razvajati od ženske ljubezni, da mu ljubezen do bližnjega in iz te ljubezen do Boga postane nadležna, ta v bitju ženske ljubi sa­mega sebe! Zato ne dovoli, da bi te očarljiva ženska postava pre­komerno začarala, sicer boš podlegel šibkosti ženske, medtem ko naj vendar ženska v tvoji moči vstane kot eno bitje s teboj in v tebi! - Kakor ljubiš ta ali oni ud svojega telesa, tako ljubi tudi žensko, da bo postala eno s teboj! Toda Boga ljubi nadvse, da se boš v taki najmogočnejši ljubezni prerodil in tako za več­no postal pravi, najsvobodnejši državljan najčistejšega Božjega kraljestva in bo tvoja žena kakor eno bitje s teboj!

NS = Naravno sonce
RB1 = Rober Blum (2 zv., novi naslov "Od pekla do nebes")

Janko Lorber
Zdravljenje in negovanje zdravja