Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino
Janez Krstnik
237. Inkarnacije Janeza Krstnika (Mt 17, 10-13)
 
1 Še med potjo z gore je stopil k Meni Peter in Me vprašal, kaj naj bi pomenilo to, ko pismouki pravijo, da bi moral pred Mesijevim prihodom priti Elija in vse urediti ter tako pripraviti pot Gospodu (Mt 17, 10).
2 Nato sem rekel (Jaz) Petru: »Pismouki in tudi ti s svojim vprašanjem imate prav! Elija naj bi seveda prej prišel in vse uredil (Mt 17, 11), toda Jaz vam povem: Elija je že prišel, a ga niso prepoznali - tako kot zdaj ne prepoznajo Mene - in so storili z njim, kar so hoteli. Prav tako bodo tudi z Menoj, Sinom človekovim, storili, kakor sem vam že večkrat vnaprej napovedal. (Mt 17, 12) Povem vam: Ta povsem pokvarjeni rod ne bo miroval, dokler ne bo dosegel cilja svojega maščevanja, s tem pa tudi svoje sodbe!
3 Janez, v katerem je prebival Elijev duh, je delal znamenja, učil in krščeval in tako ljudstvo pripravljal Zame. In kaj se mu je zaradi tega zgodilo?
4 Jaz sam učim najčistejši življenjski nauk in delam znamenja, ki na tej zemlji še nikoli niso bila narejena v tolikšni veličini in obsegu; zato so še toliko bolj jezni Name, hočejo se Mi maščevati in bodo z dovoljenjem od zgoraj tudi storili z Menoj, kar sem vam že vnaprej napovedal.
5 Seveda se v vaših prsih vedno znova poraja staro vprašanje, zakaj Jaz sam dopustim, da Mi ljudje storijo kaj takega. Toda tudi o tem ste že bili več kot dovolj poučeni, in tako se spustimo zdaj v dolino k našim!«
6 Šele tedaj, ko sem končal ta govor, so trije učenci spoznali, da je bil Janez Krstnik pravzaprav Elija. (Mt 17, 13)
7 Ko pa smo se tako nadalje spuščali v dolino, Me je Peter zno¬va vprašal: »Gospod, je pa vendarle nekaj čudnega z Elijem! Torej je bil povsem resno že trikrat na tej zemlji in zmeraj - reci - v mesu?
8 Prvič kot Sehel, in pozneje kot Elija ni umrl, temveč je šel z gotovo povsem poveličanim telesom v nebesa, čeprav je bil prav tako kot zadnjič rojen na svet iz žene; tokrat poslednjič pa je moral resnično umreti. Kaj se je zgodilo z njegovima prejšnjima telesoma in kaj se bo zdaj zgodilo s tem? Bo mar prišel v Tvoje nebeško kraljestvo, potem ko bo vse dokončano, s tremi telesi? Saj je vendar pisano, da bodo ob poslednjem dnevu vstala tudi telesa in se spet združila s svojimi dušami! Kako naj to razumemo?«
9 Jaz sem rekel: »Kaj pomeni vstajenje mesa in kaj poslednji dan, sem razložil več kot dovolj že v Cezareji Filipovi in tu spodaj v vasi, da je vsakdo lahko povsem doumel. Si Mojih govorov nisi zapomnil? Kako naj ti ponavljam iste reči? Ti pa o tem že nekaj veš, vendar kar veš, ni povezano; tvoje še zelo močno judovstvo je krivo, da kljub vsem Mojim številnim razlagam v svoji stari, čudaški domišljiji še zmeraj jemlješ vse dobesedno!
10 Sprejmi pravi nazor in postani razumen v tej Moji resnično najčistejši svetlobi, da ne boš več vpraševal o stvareh, ki bi jih moral pred vsemi drugimi že zdavnaj razumeti!
11 Ali ni dan, v katerem je otrok rojen na svet, njegov poslednji dan? Ali ni celo vsak dan, ki ga doživiš, naslednji dan, in nasprot-