Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Lazar 
26. Junij 1847.

Prošnja Ans.H.: O Gospod, ti sveti in ljubezni poln Oče. Če je to Tvoja sveta volja, potem osreči naša srca in nam opiši kakšen je bil Lazar, brat Marije in Marte. Katerega si ob jezu duhovnih vladarjev v Jeruzalemu obudil od smrti in si ob njem po njegovem prebujenju sedel ob mizi.

1  Moj dragi Ans. H. W., ti nisi ravno slikar portretov, da bi si želel osebni opis Lazarja, brata Marije in Marte; - toda, ker Me pa že prosiš za to, ti ga lahko dam.
2  Glej, Lazar je bil zelo podoben tvojemu bratu Andreju, le da je bil deset let mlajši (39) in je bil, glede na zunanje dobrine veliko bogatejši od tvojega brata. A njegovo srce je bilo še bolj navezano na zunanji sijaj, kot srce tvojega brata, ki je v določenih trenutkih tudi zelo navezano na njega, pogosto veliko bolj kot na Mene.
3  Lazar je z svojima dvema sestrama imel tudi veliko bogastvo in je z njim zelo dobro upravljal. Bil je zelo pošten in zelo vesten in je skrbel za zunanje posle z enako skrbnostjo, kot njegova sestra Marta za hišne.
4  Bil je izkušen človek, ki je živel po črki zakona in je kot pravi jud tudi po postavi živel zelo strogo. Veliko je dal na prihajajočega Mesijo, vendar je imel kot večina Judov, o njem zelo materialne predstavo. Kljub temu pa je veliko dal tudi na Jezusa, torej na Mene in Me je imel za največjega preroka po Eliju, včasih tudi za kaj več in je imel nad Menoj vedno veselje. Če sem prišel kdaj k njemu, je posle dal vedno na stran in je svoj čas posvetil le Meni, da bi se z menoj pogovarjal o prerokih in še posebej o prihajajočem Mesiji. Da bi bil pa Jaz obljubljeni Mesija, tega pa ni mogel povsem dojeti in v celoti sprejeti, saj sem bil za njega zemeljsko preveč reven. Iz tega razloga je večkrat tudi izrazil prošnjo, da Mi je na voljo vso njegovo veliko bogastvo, če sem Jaz res Mesija in bi te zemeljske zaklade potreboval.
5  Toda potem, ko sem ga prebudil od mrtvih in je na novo zaživel, me je spoznal in vsi dvomi glede mojega Mesijanskega dostojanstva so odpadli od njega. On je potem v Meni svobodno hvalil Boga, seveda v največjo jezo pismoukov in farizejev. Ko so ga, zlasti po Mojem vstajenju, veliki duhovniki, farizeji in pismouki na veliko preganjali, je po par letih prodal vse svoje imetje Rimljanom in se z svojima sestrama preselil v Egipt. Tam je živel Meni všečno življenje in veliko Egipčanov naredil za prave kristjane in v Gornjem Egiptu ustanovil skupnost, ki obstaja še danes.
6  Lazar je bil vedno dobrodelen in je dal veliko revnim, čeprav tudi bogati niso bili izključeni. Tako je živel krepostno v samskem stanu, prav tako obe njegovi sestri, čeprav sta bile obe izjemno lepi in bogati. Od Mojega poznanstva naprej je Marija živela nekoliko dlje kot Marta; toda, ko Me je prepoznala, je v njej zamrlo vso posvetno poželenje in v njenem srcu ni bilo prostora za nikogar drugega kot za Mene.
7  Če želiš pred seboj videti Lazarja, si predstavljaj zgoraj omenjenega brata s temno brado in oblečenega v judovska oblačila. Več ti o osebnosti tega zelo pomembnega brata ne morem povedati, ker si vprašal samo o njegovem videzu. Tako pa je tudi prav. Amen

Jakob Lorber
Nebeški darovi