Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Križ, krona in ljubezen
24. april 1840, petek
Prevod A.P.

1. Tisti, ki se imenuje M.S., in se veseli v Moji 'koži' ter visoko spoštuje leseni križ in prav tako spoštuje z železnimi žeblji prebodene roke, kot križ, ki ga obravnava enako kot križanega, in ki je že veliko pretrpela zaradi svoje dvojne ljubezni, povej, kar ji moram povedati, zavoljo njenega zdravja in zveličanja.
2. Naj ne ljubi križa bolj kot Mene in žebljev nič bolj kakor Moje kronane glave! Kajti tisti, ki to storijo, morajo zelo trpeti zaradi te njihove napačne ljubezni. In kdor iz ljubezni do Mene ljubi križ, žeblje in krono, bo križan kot Jaz. Toda kdor Me ljubi zaradi križa, žebljev in krone, ljubi Mojo 'kožo', ki je polna kapljic krvi in brazgotin od udarcev, in tako spominja na tiste otroke, ki začnejo ljubiti svoje starše šele, ko ti, upognjeni zaradi številnih tegob, jokajo pred vrati svojih otrok.
3. Kdor pa Me hoče pravilno ljubiti, naj upošteva Moje zapovedi in Me ljubi iz Moje ljubezni, ki Sem jo dal vsem, brez križa, žebljev in krone, povsem čistega, takšnega kot Sem. Povejte ji: kdor Me resnično ljubi na ta način, Me ljubi brez križa, žebljev in krone, čigar ljubezen 3 pa je dvomljiva, temu bom priskrbel bodisi križ, žeblje ali krono – tako, da se bo njegova ljubezen do Mene okrepila, saj bo videl, da je trpljenje težje od ljubezni, in da Jaz nimam veselja v trpljenju Mojih otrok, ampak samo žalostno srce.
4. Kajti glej, Moj jarem je nežen in Moje breme je lahko. Otroci sveta morajo zavzeti Moje kraljestvo, če se ga hočejo polastiti. Nasprotno pa se Moji otroci ne bi smeli samovoljno odpravljati na vojno Zame in se pustiti od Mojih sovražnikov brez potrebe raniti – zanje se bom že Jaz boril, kajti ljubezen je višja od vsakega samovoljnega boja.
5. Kdor pa se želi boriti in mu je boj v veselje, mora biti pripravljen na vse vrste ran in poskrbeti, da ne bo v boju podlegel. Zmagovalec pa ne bo nad čisto ljubeznijo, ampak je pod njo, dokler ne vrže zmagovalne krone v plamen ljubezni.
6. Zato: za tiste, ki Me ljubijo, se bom boril in zmagal, in njihova ljubezen bo Zame najlepša krona zmage. Toda tiste, ki se želijo na lastno pest bojevati, bom razdelil na položaje, kjer se bodo morali boriti z vso svojo močjo v velikem strahu in vročini, zmaga pa bo zanje pogosto zelo grenka in jo bodo drago plačali in nekoč bodo morali še velik račun poravnati.
7. Dodati je treba še eno stvar, in sicer: če nekdo kupuje hišo, ni zadovoljen samo z ogledovanjem lepe zunanjosti, ki preslepi; ampak gre k prodajalcu in reče: »Dovoli, da preverim tudi temelje, stene, tla in streho.« In, ko ugotovi, da je hiša trdna, jo kupi za vsako ceno, ker je hiša dobra. Če pa ni tako, potem to pusti tako kot je in se ne ukvarja z zlonamernim trgovcem, četudi ta trdi, da hiša stoji že dlje časa-, kajti če pride do potresa, se bo zagotovo zrušila. – Če pa nekdo živi v stari hiši, bo ves čas stal na pragu, pripravljen za odhod, in ko zazna zibanje in tresenje, je skrajni čas, da se hitro odpravi.
8. To pravi dobri pastir krotkemu jagnjetu na trdem pašniku hlapcev. – Amen, - Jaz, Jezus – Jehova. Amen!

Jakob Lorber
Nebeški darovi