Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Resnica osvobodi človeka Jn 9, 31-38

2 Nato sem rekel (Jaz) Judom, ki so začenjali verovati Vame: »Če se boste držali Mojih besed, boste s tem tudi postali Moji pravi učen­ci. (Jn 8,31) Spoznali boste resnico, ki je v njih, in ta resnica vas bo osvobodila, kot sem nakazal že prej.« (Jn 8,32)
3 Na to je odgovoril neverujoči del Judov, rekoč: »Vedi, Abrahamo­vo seme smo in nismo bili nikoli nikomur hlapci ali sužnji! Kako naj kot svobodni gospodarji in državljani postanemo še svobodnejši?« (Jn 8,33) .
4 Nato sem jim Jaz rekel: »Resnično, resnično, povem vam: Kdor dela greh, je tudi hlapec greha, kot sem to že prej omenil! (Jn 8,34) Hlapec pa ni svoboden, ker mora vedno ubogati skomine in strasti svo­jega mesa. Hlapec ne ostane večno v hiši, ampak le sin. (Jn 8,35) Hla­pec pa je vsak grešnik in hiša je Božje kraljestvo in njegova pravičnost, in sin je resnica. Če vas pa zdaj osvobodim Jaz kot resnični Sin Božjega kraljestva, potem ste tudi resnično in prav svobodni.« (Jn 8,36)
5 Neverujoči so znova rekli: »Ne pozabi, da smo Abrahamovo se­me in nismo bili nikdar nikogaršnji hlapci! Kaj torej nenehno govoriš, da nas boš osvobodil?«
6 Jaz sem rekel: »O, seveda vem, da ste Abrahamovi potomci, - po telesu sem to tudi Jaz! Toda čeprav pravite, da kot Abrahamovo seme niste bili nikoli nikomur hlapci, pa so to vendar bili vaši očetje v Egiptu in pozneje v Babilonu in zdaj ste vi hlapci Rima, - če  že govorite o zunanjih razmerjih. Jaz pa govorim o notranjem življenjskem razmer­ju, po tem pa ste bili nenehno hlapci svojih strasti in ste kot obsedeni dopustili, da so vas obvladovale. Da pa je tako, dokazuje okoliščina, da Me skušate umoriti, in po tem najbolj vneto hlepijo tudi farizeji. In to počnete zato, ker vam za Moj govor ni mar in ga ne razumete in Me sovražite, ker vam govorim polno resnico. (Jn 8,37) Jaz vam govorim samo to, kar vedno slišim in vidim od Svojega Očeta, in vi se za to ne zmenite, ampak upoštevati neprenehoma le to, kar ste tudi vi videli in slišali od svojih očetov, to pa ničemu ne koristi.« (Jn 8,38)

Jakob Lorber
Janezov veliki evangelij
knjiga 6/199