Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Glasnik Novega razodetja
9.  Oktober 1843 
Prevod A.P.

  Poročilo Anselma Hüttenbrennerja: Danes mi je mati Jakoba Lorberja, ki je prišla v Gradec, povedala, da je lani v neki tuji hiši spoznala priložnostnega sedemdesetletnega berača. Ta berač je vedno govoril le o božjih rečeh, bil je visok in vitek, a prijaznega videza. Glede na njegov govorico in oblačila bi moral biti iz Ilirskih provinc. Na vprašanje od kod prihaja in kje je nastanjen, je odgovoril: ,,Pravzaprav sem povsod, a nikjer doma!"
  Kasneje (poleti 1843) je ta starec obiskal mater Jakoba Lorberja na njenem domu in ji povedal staro prerokbo, po kateri bi naj bila Štajerska srečna dežela, v kateri se bo ob svojem času pojavil človek, iz katerega bo govoril Božji duh.
  Zatem je rekel materi: ,,Tvojega sina je doletela ta milost! V spanju je prejel to milost. – Ali veste, kako dolgo že vaš sin sliši Božji glas?"
  Mati, ki je bil le napol seznanjena o razodetjih njenega sina, je rekla: ,,Mislim, da približno dve leti!" - Starec je rekel: ,,Glej, o tem vem več! Tvoj sin piše že četrto leto. Ko se bo končalo četrto leto, bo spet zaspal štiriindvajset ur in nato prešel iz slišanja v videnje."
  Starec je nadaljeval: ,,Dobro bi bilo, če v času tega drugega spanja vaš sin ne bi bil v mestu, kjer zdaj živi, ampak z vami v svoji domovini."
  Mati je starcu ponudila prenočišče, saj je bilo že precej temno, venda je dejal, da mora iti naprej, da bi pa bil zelo vesel, če bi lahko govoril z njenim sinom Jakobom. V Gradec pa ne more iti, ker tam nima znancev. - Ko je mati moškemu grdo govorila o duhovništvu, jo je ta okaral in ji rekel, naj vse prepusti Bogu. Ta bo že vse prav uredil. Samo Njemu moramo prepustiti vladanje!
  Mati, ki ne razume povsem starčevega slovenskega narečja, meni, da je iz njegovih izjav razbrala tudi, da je nekoč služil v vojski. Vendar ne more potrditi, ali je pravilno razumela:  Ans. H.

Vprašanje hlapca: O Gospod! Ti najbolj ljubeči Sveti Oče! Kaj je z moškim, o katerem je poročala moja mati? – Ali lahko zaupamo njegovim izjavam?

1 Piši! – Kmalu bo več podobnih moških, mladih in starih, dvignjenih in napolnjeni bodo z Mojim duhom. Zato jim je mogoče zaupati.
2 Tudi sam pogosto hodim med take ljudi in jih tu in tam pripravljam na svoj skorajšnji veliki prihod!
3 Resnično res, z ognjem in mečem bom prizadel mesta, prebivališča hudičev in njihovih služabnikov. Velika draginja, lakota in kuga bom izlil nanje in s tem povzročil, da bodo velike vode prišle na oderuško deželo. To je najbolj veljavna prerokba!
4 Ta človek govori tudi iz Mojega duha, vendar v videnju ni popoln. S ,,spanjem", nima prav. Kajti ti moraš biti sposoben gledati buden.

Jakob Lorber
Nebeški darovi