Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Evropa in Amerika

29. Prihodnost evropskih držav in Amerike

1 In glej, zdaj se to dogaja v Italiji, ki je bila še pred nedavnim mračnjaška. Pred mnogimi leti se je v nemški državi že zgodilo, prav tako nekoč v Angliji in Severni Ameriki, še bolj pa se to dogaja v da­našnjem času, da se s hudimi boji očiščuje še več tistega, kar naspro­tuje Mojemu prvotnemu nauku. Pogosto sprašujejo: 'Toda Gospod, zakaj dopuščaš, da države konfederacije ( Konfederacija ameriških držav je bila zveza enajstih južnih držav Združenih držav Amerike, ki so se leta 1860 in 1861 odcepile od Združenih držav Amerike, op. prev.), ki zagovarjajo suženjstvo, dosegajo pomembne zmage nad unionisti (Unionisti so se poimenovale države na severu Združenih držav Amerike, ki so se v secesijski državljanski vojni od leta 1861 do 1865 bojevale proti južnim državam za ohranitev enotnosti države in odpravo suženjstva, op. prev.), naklonjenimi človeku?!'
2 Jaz pa odgovarjam: Pri konfederaciji ni vse slabo, kot bi se komu na prvi pogled zdelo, in tudi pri unionistih ni vse samo dobro; in tako oba tabora drug drugemu čistita iverje in bruna iz oči in drug drugemu pometata spred vrat, to pa se po Mojem nauku ne bi smelo dogajati.
3 Ko bo vsak tabor sam očistil svoje oči iverja in brun ter pometel smeti spred svojih vrat, se bosta obe strani kmalu in zlahka sporazu­meli in poravnali.
4 Takšni veliki in tudi majhni razdori - tako med ljudstvi in tudi posameznimi ljudmi - so zmeraj posledica neupoštevanja Mojega nauka, ki pravi, naj ne bi nihče svojemu sosedu rekel: 'Pridi, da ti vza­mem iver iz očesa!', potem pa bi mu sosed odgovoril: 'Kaj ti mar iver v mojem očesu, ko je v tvojem očesu kar celo bruno! Očisti najprej svoje oko, potem mi šele lahko pomagaš očistiti moje!'
5 Takšnih bojev je bilo že veliko in še veliko jih bo, dokler ne bodo ljudje povsem prevzeli Mojega najčistejšega nauka.
6 Toda vojna v Severni Ameriki ne bo več trajala dolgo. Toda v Južni Ameriki, kjer je babilon še veliko močnejši kot kjer koli drug­je na zemlji, bo kmalu nastopila kaznovalna sodba, kajti babilon se mora povsod spremeniti v novi Jeruzalem in svinje poganskih Gadarencev morajo v grobu najti noč svojega propada.
7 Mislim, da sem ti s tem nota benom za ta čas povedal več kot dovolj, in vsak, ki se vsaj malo spozna na štetje s prsti, bo zlahka spoznal, kdaj in zakaj morajo biti stvari prav takšne, kakršne so, in v kaj se bodo v kratkem nujno razvile.
8 Po letu, dnevu in uri pa Me ne sprašuj, ker je že vse pred očmi vsega sveta, tako kot vsak lahko zanesljivo napove bližajoči se konec noči, ko na obzorju opazi oblačke, ki jih osvetljuje vzhajajoče sonce.
9 Ljudje, ki imajo kakršno koli moč, naj samo poskušajo spomladi travi in vsem zeliščem, grmičevju in drevesom prepovedati novo rast, jo ovirati, jim prepovedovati poganjati, zeleneti in cveteti, ukazovati vetru in predpisovati pot svobodni streli, in kmalu se bodo prepričali, kako velika je njihova nemoč kot posledica njihove neumnosti.
10 Kar rečem in hočem, se tako zanesljivo zgodi, kakor sonce vsako jutro zanesljivo vzide in zvečer zaide. Več ti ni treba reči, čeprav vidim, da bi želel vprašati, kako bo ravnala Francija, to trenutno mogočno zemeljsko kraljestvo, glede zdajšnjega vsesplošnega toka luči. In povem ti: Težko se bo uprla Moji volji, saj je to nemogoče!

Jakob Lorber
Janezov veliki evangelij
knjiga 10