Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Dušni mrčes
16. februar 1844, zjutraj
Prevod A.P.

1. Torej zapiši nekaj besed, ker si že tako želiš – in verjemi, da bi brez teh besed Zemlja trpela.
2. Vedno pometem pri velikih in majhnih, starih in mladih, vseh oblik in velikosti! – In tako tudi ti, mala svetna Marta, poslušaj, kaj ti pravim na ta dan!
3. Glej, vse na svetu mine, le ena stvar ostane in to je čista ljubezen do Mene in vsako dejanje, ki izhaja iz nje!
4. Ko boš imela to ljubezen, te bom šele potem prepoznal in popolnoma blagoslovil! – Če pa želiš prejeti to ljubezen, potem moraš  najprej popolnoma očistiti svoje srce od vsake druge ljubezni, ki ti je doslej nudila vsakovrstne majhne in povsem prazne užitke!
5. Glej, s čemer je napolnjeno srce, o tem usta nenehno govorijo in ptice lahko prepoznamo po njihovem petju. Zato le en cel dan poslušaj sebe, kaj vse prihaja iz tvojih ust in boš iz tega zlahka in jasno sprevidela koliko popolnoma ničvredne navlake je polno tvoje mladostno srce! In dokler se srce ne očisti take navlake, ne more biti govora o čisti ljubezni do Mene!
6. Glej, ti si še vedno nečista duša in hočeš imeti čisto posteljo za spanje; in bi se ti zelo gabilo, če bi morala namesto v čisti postelji ležati v smetnjaku. – Koliko bolj se mora potem šele Meni gabiti, kot Najsvetejšemu in večno Najčistejšemu, če bi moral prebivati v nečistem srcu!
7. Vendar ti s tem nočem reči, kot da bi bilo tvoje srce bivališče zmajev, kač in gadov; o ne, daleč si od tega! – Toda glej, uši, bolhe in stenice med smetmi tudi niso ravno privlačne!
8. Ljudje so zdaj v svojih srcih polni 'uši', 'bolh' in 'stenic' in za povrhu še menijo, da je takšna obdaritev hvalevredna. – Toda Jaz se s tem sploh ne strinjam, ker nikoli nisem bil prijatelj takšnega mrčesa.
9. Toda vprašala boš: »Ja, ampak kaj so 'uši', 'bolhe' in 'stenice' srca? – Le poslušaj Me! Takoj ti jih bom pobližje opisal!
10. 'Uši' so vse vrste neumnih, bedastih misli, ki jih je polna glava! – Te 'uši' se rade z glave spustijo na oblačilo, kjer postanejo še bolj nadležne kot na glavi. – Tako se tudi neumne misli pogosto spustijo z glave v srce in postanejo mučno svetno poželenje! Glej, to so 'uši' srca!
11. Ko se ogreje in so sobe nečiste, se razvijejo bolhe. In tako je tudi duhovno pri ljudeh! Ko se ogreje srce napolnjeno z nečistimi željami, se prav iz teh želja razvijejo vse vrste ničevih in pogosto umazanih skrbi, ki srbijo in pikajo in pridno skačejo sem ter tja. – Glej, to so 'bolhe' v srcu.
12. In kaj so 'stenice'? – Glej, kjer hiša ni skrbno očiščena, tam se iz umazanije prostorov razvijejo stenice in gnezdijo v vseh razpokah ter vznemirjajo speče s svojimi piki in s svojim smradom! Prav tako je v človekovem srcu, ko ga poživljajo vse vrste misli, želja in skrbi za marsikatere namene in dejanja! Tudi ti že smrdijo in ne dajejo srcu več nobenega miru. In ti nameni in razpoloženja volje so torej 'stenice' srca!
13. Vse to se nahaja tudi v tvojem srcu! – Zato ti danes na ta tvoj dan povem, da moraš biti zelo pozorna do sebe – in iz svojih ust spoznati svoje lastno srce in ga nato skrbno očistiti od vseh teh reči, da se bom lahko nato v njem naselil!
14. Proč z vsem tem – potem bom prišel k tebi in se nastanil v tvojem srcu! – To ti pravim in svetujem Jaz, Tvoj najbolj ljubeči, Sveti Oče, da boš postala Meni za večno zelo čista in draga hči. Amen.

Jakob Lorber
Duhovni darovi