Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

161 Duhovni pritisk in njegove posledice
8. Marec 1850 (v Jarenini)

1 Ljudje že dolgo časa gradijo slab red, ki preveč jasno nosi pečat egipčanskega kastnega sistema. Toda človeštvo je čutilo in se zavedalo, da njihova vrednost ni v kastnem sistemu, ki so ga ustvarili vladarji, ampak le v razvoju njihovih notranjih duhovnih moči. Človeštvo je takrat začelo godrnjati nad monarhi in oblastniki, toda ti niso hoteli razumeti tega pravičnega godrnjanja in so silovito zapirali vsakogar, ki je šel preveč odkrito in preglasno s svojim godrnjanjem. Človeštvo je to samovoljno početje monarhov in oblastnikov poimenovalo duhovni pritisk in je bilo nad takšno samovoljo monarhov in oblastnikov zelo jezno.
2 Ker človeštvo s svojim godrnjanjem ni prišlo dlje in je videlo, da se monarhi in oblastniki za njih  ne zmenijo, se je začelo človeštvo glasno pritoževati in tisočkrat preklinjati brezobzirno samovoljo monarhov in oblastnikov. Toda ti so si s številnimi vojaki zamašili ušesa in se niso zmenili za njih. Tedaj se je človeštvo ogorčilo in zaničujoč smrt pogumno stopilo naprej pred monarhe in oblastnike, ter z mogočnim glasom zahtevalo pravice svojih prednikov. Tedaj so se monarhi in oblastniki ustrašili, saj so si postavili načelo, da človeštvo zatirajo do krvi in ​​ga delajo neumnega z vsemi sredstvi, ki bi jim lahko pripisali nek navidezen splošni namen.  
3 Nekateri monarhi in oblastniki so s praznimi obljubami hranili svoje narode, ki so bili napol zadovoljni. Drugi niso hoteli ničesar obljubiti, zato jih je ljudstvo pregnalo z njihovih zlatih oblastnih sedežev in še danes se morajo potikati po tujih tleh. - Zdaj pa pridejo na vrsto tisti monarhi in oblastniki, ki so svojim ljudstvom dajali najrazličnejše pomirjujoče obljube, vendar se nobena od njih še ni izpolnila tako, kot je bila dana v uri stiske.
4 Ljudstvo je začelo zopet spraševati: "Kaj je to? Obljubljena nam je bila bela barva, zdaj pa vidimo, da je namesto bele povsod le črna. Osvobodili smo se obremenjujočega kastnega sistema, zdaj pa nas na splošno čakajo suženjske verige. Dobili smo versko svobodo brez vere. Dobili smo tudi veliko visoko postavljenih in dobro plačanih uradnikov; toda modri zakon ostaja na poti in tisto, kar bo še prišlo, je postavljeno kot delfski orakelj, ki ga je mogoče uporabiti tako ali drugače.
5 Oblast zdaj sestavljajo cesar, ki še ni našel kamna modrih, kralj, vojvoda ali princ. Te kronane glave nato le redko izvolijo vlado, kot bi jo morali, ampak le tisto, po svoji naklonjenosti, v skladu s starim pregovorom: "Naklonjenost oblastnika naredi filistejca za ministra". - In potem kovač pogosto postane minister krojaškega ceha, čeprav mu je ta poklic povsem tuj, usnjar postane minister pekov, čevljar minister zlatarjev, politik postane minister pravosodja, odvetnik pa minister na področju politike in tako skoraj povsod vsak v nečem drugem, kot je njemu lastno. Iz tega pa sledi nujno splošno nezadovoljstvo, saj v takšni ureditvi morajo nujno priti na dan najhujši nesmisli, katerih izvajanje je skoraj tako nemogoče, kot če bi slepi hoteli poučevati videče o mešanju barv in njihovih učinkov.
6 Dokler takšni mojstri ne postanejo sumljivi in ne dovolijo videčim tudi nekaj veljave, bo stvar še vedno takšna, kot bi nekdo spal v postelji, ki je polna bolh in hroščev. Če potem mojstri postanejo trmasti in do smrti trdijo, da je odslej belo črno in črno belo, ter da revni niso revni in bogati niso bogati in podobne najbolj sprevržene in absurdne stvari, - potem s tako vlado postane vse od A do Ž nezadovoljno in na koncu drzno, divje in noro.
7 Kakšne posledice je to že imelo v zadnjem času, če se takšno stanje ne bo čim prej popravilo, pa lahko vsakdo prešteje na prste ene roke. Iz dneva v dan so vse bolj razširjeni nemiri, vsakovrstni upori, nepokornost med starimi in mladimi, ropi, umori in uboji; širi se brezobzirnost; premoženje premožnih ljudi je vse bolj ogroženo.
8 Zunanje sile bodo hitro izvedele za slabe razmere v takšni nespametno vodeni državi in bodo še predobro vedele, kako izkoristiti njeno šibkost v svojo korist. In še preden se bodo zavedli, bo šlo vse po zlu in nihče ne bo mogel nikomur svetovati in reči, naredi to ali ono, pa bo bolje zate.
9 Zato se me vi, redki, ki se me še oklepate, v prihodnje še močneje oklepajte z ljubeznijo do bližnjega, z besedami in dejanji po Moji besedi. Tako boste obvarovani pred vsako škodo začasno in večno. Tam, kjer bodo tisoči tisočkrat izgubili, boste vi zmagali in tam, kjer bo črna smrt požela svojo žetev, boste vi rešeni in tam, kjer bo meč tekel in krogle švigale, boste šli skozi z celo kožo.
10 Toda vsi morate to zvesto upoštevati in se izkazati vredni Moje naklonjenosti, potem vam bo tudi Moja zaščita podeljena v izobilju, Amen. V Mojem imenu Amen, Amen, Amen.

Jakob Lorber 
Nebeški darovi