Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Duhovna soparna nevihta
25. Maj 1850

 

 

  1. Samo piši, saj poznam tvojo skrb. - Pred velikimi nevihtami je zrak navadno najmirnejši, a hkrati utesnjujoče soparen. Le tu in tam radovedni popotnik opazi majhne vetrne vrtince nad cesto, ki je prepredena z nadležnim prahom. Te zračne igrivosti skoraj ne opazi, zato skoraj brezskrbno nadaljuje svojo prašno pot, čeprav ga obliva znoj; saj o nevihti še dolgo ne more biti govora, saj na nebu ne odkrije težkih oblakov.

 

  1. A glej, iz minute v minuto je vse bolj mirno in soparno. Kar naenkrat do popotnikovih ušes prileti hrumeči pok in še preden se zave, mogočen orkan že ruva najtežje hraste za popotnikovim hrbtom in se z njimi igra v visokem zraku kot večerni vetrič z lahkimi nitkami cvetja v zadnjih žarkih zahajajočega sonca.

 

  1. Popotnik se neizrekljivo prestraši in se začne tresti od strahu in velike tesnobe. Hoče zbežati in z utrujenimi očmi tesnobno išče stalno mesto; toda prepozno!

 

  1. Majhnim vetrovnim pojavom ni namenil velike pozornosti; zdaj pa so nenadoma prerasli v najmogočnejši orkan, ki dela velike in uničujoče korake. Ni mu več mogoče pobegniti ali ga celo ustaviti, saj je njegova vlek premočan in prehiter.

 

  1. "Popotniki" so resnični svetovljani in predvsem krmarji tako imenovanega državnega krmila; tavajo po svojih najbolj zaprašenih sistemih, ne da bi se zmenili za glasove, ki se tu in tam opozorilno oglasijo. Toda v zelo kratkem času se združijo v najhujši množični krik in s popotnikom je konec. -

 

  1. To, kar se zdaj dogaja na zemlji na tako imenovanem političnem obzorju, je podobno zgoraj omenjenim pojavom vrtinčenja vetra. Ti sami po sebi seveda niso pomembni; ampak pozor! Kmalu bodo prevzeli zelo drugačen značaj; a tedaj gorje vsem trdim in vsem brezčutnim popotnikom! Oh, kako nenadoma postanejo plen orkana!

 

  1. Povem vam: do zdaj še ni bilo nobenega bežanja, zdaj pa bo v bližnji prihodnosti prišlo, kar je večkrat omenjeno v evangelijih. - vendar to dobro razumite! Zagotovo bom preizkušal svoje otroke, toda nikoli jim ne bom dovolil, da bi obupali in propadli, Amen. To pravi Gospod, Amen, Amen, Amen! - - -