Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Državljanski čut za žrtve  
6.
December 1850. Popoldan

1 Ne tarnajte nad mnogimi grenkimi pojavi in izkušnjami, ki ste jih doživeli ne toliko s kožo kot v duhu. Povem vam, da je za vse to kriva trdota ljudi. Če bi bili ljudje voljni, nežni in dobrodelni, na svetu ne bi bilo draginje, pomanjkanja in zagotovo ne bi bilo sporov. Toda tako kot oderuh rodi deset oderuhov, tisoč, sto tisoč in tisoč deset tisoč, tako tudi dobrodelnež rodi dobrodelneže v vedno desetkratni meri.
2 Zakaj jeste s srebrnimi žlicami? Država zdaj potrebuje to kovino. Žrtvujte se za državo in naredili ji boste veliko uslugo, predvsem pa sebi. To, kar nekdo počne svobodno, mu prinaša veselje in čast. Če pa bo kasneje prisiljen nekaj storiti, mu bo to povzročilo veliko žalosti, stiske, skrbi in jeze ter veliko preklinjanja. Toda prekletstvu nikoli ne sledi blagoslov, temveč vedno še hujše prekletstvo.
3 Skrbi vas za vaše otroke in pravite: zaradi države ne moremo in ne smemo prikrajšati svojih otrok, - kako pa bo potem, ko bo država prisiljena vas in vaše otroke prikrajšati? Zato naj več ljudi daje dober zgled in kmalu bo veliko posnemovalcev v vseh državah, vi pa boste imeli čast, da ste naredili velike in dobre stvari za dobro vseh v državi. Če želite, storite to; Mojega blagoslova vam ne bo manjkalo Amen. 

Jakob Lorber
Nebeški darovi