Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Denar in svet
23.  Maj 1842, popoldan
Prevod A.P.

,,O Gospod! Ali svet ne more obstajati brez denarja? Zdi se, da kot človek nisi imel opravka z denarjem; mošnjo je vedno nosil le Juda. In, ko so od tebe zahtevali davek, si hitro Petru ukazal, naj ulovi ribo, v katere ustih je našel potreben kovanec za plačilo'!"

1 O ja, Moj ljubi Ans. H.-W., Moj svet zelo lahko; to je svet resnične ljubezni; toda posvetni sebični svet pa zelo težko!
2 Glej, delavci želijo plačilo, ker drugače nimajo ničesar, s čimer bi lahko kupovali kruh od denarja željnih pekov  (in ti od mlinarjev in ti od kmetov i.t.d).
3 Tudi obrtnik želi biti dobro plačan; sicer ne more narediti nobenega orodja, s katerim bi lahko kaj naredili in tudi kruha ne. Ker pohlep ljudi ne daje več kruha zastonj.
4 Trgovec in prodajalec si še posebej želita veliko denarja, ker brez njega tudi ona ne bosta imela ničesar, s čimer bi trgovala. In brez denarja tudi zanju ni kruha.
5 Tkalec tudi hoče denar, tudi kovač; ker brez denarja skoraj nikjer več ne dobiš kruha, tudi od berača ne.
6 Država si želi veliko denarja, da lahko plača veliko število javnih uslužbencev in jim da s tem kruh, za njihovo pogosto ne težko delo, če si ga ne želijo priskrbeti z denarjem, ki so ga dobili od države?
7 Zdaj si pa lahko misliš kar si hočeš; v posvetnem svetu v tem trenutku nikakor ne gre brez denarja. Ja, povem ti, da je zdaj svetovni denar prav tako potreben, kot sem jaz za nebesa. Kajti tako kot nobena stvar ni mogoča brez Boga, tako tudi zdaj noben svet ni mogoč brez denarja.
8 Vsak svet pa živi in je sestavljen iz svojega božanstva. Tako kot so nebesa sestavljena in živijo iz mene, tako je tudi ves svet sestavljen iz denarja in živi od tega svetovnega boga.
9 A si ne želi vsak tistega kar še ni denar, spremeniti v denar, da bi lahko bil Bog sveta toliko močnejši  v vsaki stvari kot tudi na splošno?
10 Kaj je sedaj človek, pri katerem ta bog sveta ne bi postavil temelje njegove hiše. In če tega ne stori, v kakšne zadrege lahko pride.
11 Da bi se lahko temu bogu s skrbjo, natančnostjo in z strahom javno služilo; kot se Meni le redkokdaj, so zanj zgradili najslavnejše templje vseh vrst kot so borze, banke, blagajne in sklade.
12 Tudi hiše molitve že močno stojijo na razpolago temu bogu. V njih sem predstavljen komaj še po imenu. Ker s tem bogom denarja si ljudje lahko sedaj celo kupijo ,,nebesa" in ,,večno življenje"!
13 Kdo si potem še želi boljšega, močnejšega in učinkovitejšega Boga?
14 Glej, če bi si rad vzel ženo in bi jaz vidno šel s teboj do hiše in bi zate prosil posvetnega očeta za roko njegove hčere; povem ti, obema bo pokazal vrata, če naju ne bo celo vrgel ven, če se ne bova dovolj močno pripravila.
15 Saj Mene sploh ne potrebuješ, ne ob sebi in ne v sebi, ampak obrni se le na boga sveta! Če si  ga naredil za svojega, potem lahko trkaš kjer koli hočeš in kjer le želiš in povsod te bodo spustili v hišo in to celo ob polnoči.
16 Toda kje živi sedaj oče, ki mu za tega boga niso naprodaj skoraj  vse njegove hčere? Ker tudi poročene hčere želijo kot ženske jesti in biti lepo oblečene! Kje pa dobiš sedaj kruh in oblačila brez denarja?
17 Glej, za zdaj tako ne more nihče živeti brez denarja! Res vam povem, če bi sedaj prišel na svet tako kot sem nekoč v Betlehemu, bi si moral od nekod priskrbeti denar. In, če bi znova prišli trije bogati modreci z vzhoda, bi moja mati morala zlato takoj zaupati hranilnici, da bi jaz, če bi kot odrasel kaj želel, imel nekaj v rokah, saj bi si tako v svetu rešil svojo zdravo kožo in imel ob tem kaj za pojesti.
18 Glej, denar je torej na svetu za svet nujen, saj je bog sveta.
19 Kdor pa je od Mene, bo njega vseeno zlahka pogrešil. Kljub temu ga bo imel pa še vedno zadosti, da plača svetu davek in najemnino za stanovanje.
20 Toda kdor ni od Mene, mu denar naj vseeno služi. Toda nekega dne mu bo to v duhovnem svetu prineslo slabe obresti, četudi bi ga stoodstotno vložil v vse hiše molitve in ga imel polno v bankah!
21 Povem pa ti: Resnično, resnično, Jaz in denar sva dva najbolj oddaljena pola  v vsej neskončnosti!
22  Na to bodite pozorni in bodite prepričani, da sem svoje sposoben na Zemlji vzdrževati, četudi nimajo niti enega centa! Ti pa se drži Mene, tako boš od Mene, tvojega Očeta dobil večno življenje! - Amen.

Jakob Lorber
Nebeški darovi