Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Duhovni darovi
31. maj 1842, zjutraj
Prevod A.P.

»O Gospod Jezus! Ti dragi, Sveti Oče! Ali bi mi hotel povedati, kako je s prikazovanjem J. V.- ju, ki je v Schlossbergu požarni čuvaj? - Ali Si Ti stopil z belega oblaka in se mu nekajkrat prikazal? Kaj naj si mislim o tem? In ali so podobni pojavi vedno pogoj za ponovni preporod? - Dragi Sveti Oče, če bi bila Tvoja Sveta volja, ali bi nam hotel nameniti nekaj besed o tem! - Toda samo Tvoja Sveta volja naj bo storjena! Amen.«
Na to prošnjo je bil hlapcu Jakobu Lorberju podan naslednji odgovor:

1. Glej, kar zadeva tvoje še vedno nekoliko slepo vprašanje, vedi da so ljudje obdarjeni z različnimi zmožnostmi in talenti. Eden ima dar svetovanja, drugi dar razumevanja, spet drugi dar govora, drugi dar prerokovanja, drugi dar jasnovidnosti. Spet drugi ima dar zaznavanja, čemur pravite intuicija, in spet drugi dar poslušanja. Nekateri imajo dar vonjanja, nekateri dar okušanja. In med vsemi temi je še nešteto stopenj in mešanic. Nekateri imajo dar moči volje, spet drugi moč v svojih očeh. In tako se eden odlikuje v tej, drugi spet v neki drugi posebnosti.
2. Toda z resnično ponižnostjo in ljubeznijo do Mene lahko vsak poveča svoj podedovani talent do popolnega duhovnega življenja! – Vendar pa zaradi tega nihče ni nekaj več od drugega; ampak zna in mora s svojim posebnim talentom z vso ljubeznijo služiti svojim bratom – zato je tudi vsakemu dano nekaj posebnega!
3. Kajti, če bi vsi prejeli popolnoma enako in imeli enake zmožnosti – pomislite! – ali bi šel brat k drugemu in ga prosil za uslugo? – O glej, to ne bi nihče storil, ker bi bil že tako ali tako z vsem oskrbljen!
4. Ker pa po Moji ljubezni v vsej neskončnosti nobeno bitje ni popolnoma oskrbljeno z vsemi talenti, je ravno pomanjkanje enega ali drugega talenta najlepša in najtrajnejša vez medsebojne ljubezni, s katero en brat postane potreben drugemu in se mu mora približati, da bi lahko uporabil nadarjenost svojega brata.
5. Zato je lahko prikazovanje pobožnemu človeku, o katerem si postavil vprašanje, prav tako v redu, kot je zate poslušanje!
6. Toda nihče ni popolnoma izključen iz enega ali drugega talenta, ampak je razlika le v prevladi enega ali drugega talenta pri enem ali drugem človeku. – Ko pa človek preide v duhovno življenje, se bo nato najprej prebudil prevladujoči talent.
7. In tako za popoln ponoven preporod sploh ni potrebna sposobnost videnja, niti kaj drugega, temveč le ponižnost in ljubezen. Vse ostalo je le posledica tega in je vedno usmerjeno glede na prvotno lastnost kateregakoli talenta.
8. Zdaj bi to morali že sami razumeti. – Prikazovanja J. V. so torej prava, čeprav se teh drži tudi veliko nečistoč.
9. Toda ti ostani pri besedi! Kajti v tej je najčistejše videnje! – Zaradi tega je prvotni vzrok vse svetlobe in vsega videnja! – To dobro razumi! - Amen.

Jakob Lorber
Nebeški darovi