“ In povedal jim je: “Resnično vam povem: Nekateri tukaj ne bodo okusili smrti prej preden ne bodo ugledali prihoda silnega Božjega kraljestva!” (Marko 9,1)
Dne 26. januarja 1844, zvečer  
 
1 In povedal jim je: “Resnično vam povem: Nekateri tukaj ne bodo okusili smrti prej, preden ne bodo ugledali prihoda silnega Božjega kraljestva!”
 
2 To je ponovno malo daljše besedilo, ki zato potrebuje nekoliko krajšo razlago. Samo vedeti je treba, kdo so tisti, ki ne bodo okusili smrti, dokler ne bodo videli prihoda Božjega kraljestva v njegovem veličastju; ko pa jih spoznamo, vemo že skoraj za ves smisel tega besedila.
 
3 Kdo pa potem ti nekateri so? To so verni in tisti, ki zaradi vere upajo. Kdor čvrsto veruje, ta bo uresničil v svojem verovanju tudi upanje; kajti rečeno je tudi: “Čigar verovanje je tolikšno kot gorčično zrno in ne dvomi v kar veruje, ta zmore prestavljati gore s silo svojega verovanja!”
 
4 Torej razumemo z “nekaterimi” verne in nadalje sledi iz tega, da verujočega stalno izpolnjuje želja videti s svojimi očmi tisto, kar veruje. Zato je ta obljuba tudi tako oblikovana, da pokaže, kako se naj uresniči notranja želja takšnih vernikov; in ti naj ne okusijo kakršne koli smrti prej, preden ne ugledajo tistega, v kar verujejo.
 
5 Kaj pa vsi ti “nekateri” verujejo? Vsi ti “nekateri” čvrsto verujejo, da sem obljubljeni Maziljenec in tudi verjamejo, da bom Jaz ustanovil veličastje Božjega kraljestva na Zemlji, torej popolno bogovladje, ki se odtlej dalje ne bo končalo. Sin človekov bo prevzel vso Očetovo veličastje na Zemlji in Njegovi moči se bodo morala ukloniti vsa kraljestva in kolena vseh, ki so pod zemljo, na Zemlji in nad Zemljo.
 
6 To je bila čvrsta vera vseh “nekaterih”. Zato sem jim potem tudi povedal, da ne bodo prej okusili katere koli smrti, preden bodo ugledali prihoda sijajnega Božjega kraljestva; seveda ne tako, kakor so oni verovali, temveč samo njihovemu verovanju ustrezno.
 
7 Kaj menite, zakaj je omenjenim kljub temu dano okusiti smrt potem, ko so ugledali prihod veličastja Božjega kraljestva? Torej, da bodo zatem, ko bodo bili videli prihod Božjega kraljestva, vseeno morali okusiti smrt? Razlog je v dejstvu, da vera, pa naj bo še tako močna, sama po sebi ne porodi življenja, če nima pred tem za osnovo ljubezen, ki je edina nesmrtna!
 
8 Tudi sedaj so še številni takšni na svetu, ki se zanašajo izključno na verovanje, ki da edino povzroča blaženost. Pri tem pa ne pomislijo, da je vera samo izžarevanje milostne svetlobe Moje ljubezni. Vera je dobro usposobljena in deluje v notranjosti, kakor deluje svetloba na naravo Zemlje. Kadar poleti močno pripeka, tedaj tudi ogreje zemljo in ji izvabi najrazličnejše sadeže; toda svetloba ne more biti vedno enako močna in ko potem potrka zima in sončni žarki oslabijo, takrat sadovi sončne luči kmalu odmrejo in pokopljeta jih sneg in led.
 
9 Zakaj pozimi zemlja ne oživi svojih, poleti tako razkošnih otrok? Zakaj morajo okusiti smrt, čeprav so pred tem okusili čudovitost sončne luči? Ker ima Zemlja premalo lastne toplote.
 
10 Enako je tudi z junaki vere. Čvrsto verujejo in so polni vneme in polni dejavnosti, dokler jih presvetljuje in ogreva žarek Moje milosti; ko pa naletijo na preizkus, koliko lastne toplote imajo v sebi, ovenejo, sadeži odpadejo z listjem vred z dreves ter ta gola in naga obstojijo pred nami; in na njihovih vejah in vejicah na mestu prejšnjih sadežev kmalu počivata sneg in led.
 
11 Na vrhuncu Moje poletne milostne svetlobe zanesljivo vidijo čudovitost Mojega kraljestva v sadovih, ki jih izvabijo iz te svetlobe; samo ti sadovi so tujega porekla, kar pomeni: ne izhajajo iz njihove lastne toplote in zato nanje preži okušanje smrti neizogibno v ozadju.
 
12 Toda tako se ne godi tistim, ki imajo iz velike ljubezni do Mene v svoji notranjosti sami svoje sonce; njim povem: “Resnično, resnično, kdor Me ljubi in deluje v skladu z Mojo besedo, v večnosti ne bo čutil ali kakor koli okusil smrt!
 
13 Vero je moč doseči tudi z branjem pravih knjig; toda ljubezen prihaja edino iz srca. Zato tudi sprašujte bolj kakor knjige vaše srce, kako ono gleda Name in ne boste pripadli “nekaterim”. Na to mislite vedno! Amen.