Pomen Lazarjeve obuditve

43. Pomen obuditve Lazarja

1 Ko smo dlje časa molče hodili po cesti, se Mi je približal Janez in rekel: »Gospod, veš, kako zelo sem bil pozoren na vse, kar si počel in govoril. Marsikaj sem si tudi zapisal, predvsem o Tvojem nauku, in si vse Tvoje besede tako natančno vtisnil v srce in s tem tudi v spomin, da zlahka kadar koli prenesem na papir vse, kar naj bi živelo pred­vsem v naših srcih. To pa mi je doslej uspelo le deloma. Še posebno rad pa bi zapisal dogodek z Lazarjem, ob katerem smo bili vsi navzoči kar najbolj skrbne priče. Zdi se mi še zlasti pomemben, saj naj bi po­menil več kot le oživitev mrtvega telesa.«
2 Jaz sem vprašal: »Kakšen pomen pa se ti zdi, da še ima?«
3 Janez je odgovoril: »Gospod, Lazar Ti je bil še zlasti ljub zaradi svojega pravičnega življenja, kljub temu pa je moral umreti zaradi bolezni, ki si jo je nakopal po svoji krivdi. Ali ni to jasno zname­nje, da človek takoj, ko pred Tvojimi očmi ne živi zavestno, to po­meni, ko pozabi na to, da ga opazujejo Tvoje vsevedne oči, kljub vsej svoji pravičnosti še prehitro zagreši marsikatero napako, zaradi ka­tere pade v duhovni smrtni spanec, iz katerega ga lahko rešiš le Ti?
4 In ko potem človekovi žalujoči sestri - njegova dejavna ljubezen in njegova dobra volja - prideta k Tebi in rečeta: 'Glej, Gospod, tisti, ki si ga imel rad, je pa vendarle grešil, je zdaj mrtev. Ne bi pa umrl, če bi bil Ti tukaj!' To torej pomeni, da če bi on čutil, da ga Ti nadziraš, ne bi bil grešil - ali ga potemtakem iz usmiljenja ne bi rešil noči smrti, mu dal sneti vezi in ga znova osvežil z vodo življenja ter naredil vse tako, kot da nikoli ne bi umrl?
5 Glej, Gospod, porodile so se mi takšne in številne druge misli, zato sem tudi prepričan, da je v tem dogodku skritega veliko več, kot le tisto, kar domnevajo priče!«
6 Jaz sem odgovoril: »Janez, blagor tebi, da v duhu spoznavaš tisto, kar lahko duh razodene samo tebi, in v zunanjih dogodkih razbiraš notranji pomen. Še to ti povem, da je v omenjenem dogodku res skri­to še neskončno več.
7 Šele tedaj, ko bo veliki Lazar, zaradi katerega sem se utelesil, obujen po Moji ljubezni, bo šele napočil trenutek, ko bo vsakemu bitju Očetova ljubezen tako očitna, da bi ga ljubezen v njegovem srcu raznesla, če številno šolanje ne bi že prej tako utrdilo vaših duš, da bodo lahko prenesle to nezaslišano spoznanje ljubezni.
8 Ljudje seveda v tem dogodku zdaj vidijo zgolj navadno obuditev mrtvega, četudi kot nekaj izrednega, kar jih navdaja s čudenjem, ne navdaja pa jih še z ljubeznijo do Boga. In tudi ljudje v poznejših časih bodo le malo slutili notranji pomen te obuditve. Ti pa, ki si ga zaslutil kot prvi, moraš zato o tem tudi pričevati, in v svojih zapisih ne smeš pozabiti najpomembnejšega vseh dogodkov.
9 Zdaj pa molči o tem, kar govoriva, samo zate je in še ne za dru­ge.«

Jakob Lorber
Janezov veliki evangelij
knjiga 11