Izganjanje hudiča Lk 11,20

“Če pa s pomočjo Božjega prsta izganjam hudiče, je vendar k vam prišlo Božje kraljestvo!” (Luka 11, 20)

Dne 18. januarja 1844, zvečer 

1 “Če pa s pomočjo Božjega prsta izganjam hudiče, je vendar k vam prišlo Božje kraljestvo!”

2 To besedilo pove ravno to, kar vam vedno pripovedujem. Kaj je “Božji prst” in kaj je “Božje kraljestvo”, ki prihaja k vam? Kaj sploh pomeni “prst”?

3 Prst pomeni dejavnost v majhnem, kakor roka v velikem. “Hudič” je svet, ki se naj umakne od ljudi zaradi njihove ljubezenske dejavnosti v malem. K vam prihajajoče Božje kraljestvo je svetloba ljubezni ne milosti in je z njo povezan dar večnega življenja.

4 Prav tako pomeni tukaj Božji prst Mojo dejavnost iz ljubezni ne skrbi, posebej pri vas ljudeh in darovi, ki vam jih dajem, izvirajo iz Mojega prsta. Kajti, če bi vam dejal: “Pri vas izganjam hudiča z Mojo roko!”, bi to pomenilo toliko kot: “Nad vas bom zahrumel splošno obsodbo, kakor za časa Noeta!” Jaz pa izganjam iz vas posvetnost samo s prstom in zatoni ste obsojeni, marveč prejemate samo svetlobo milosti.

5 Z Mojim prstom izganjam posvetnost iz vas, pomeni tudi toliko kot: Obiskujem tiste, ki ste boljšega duha, pa kljub temu živite v posvetnih stiskah. Teh se dotaknem z Mojim prstom, da jim podelim notranjo luč milosti.

6 V tej luči milosti pokažem, kaj vam je storiti in kako zlahka, z majhnim trudom pridobite večno življenje in zasedete Božje kraljestvo, ki prihaja prav tako živo k vam, skupaj z lučjo milosti; in to pove, da jaz zahtevam od vas samo malo dejavnosti, torej ne dejavnost roke, temveč to, kar zmore en prst in kar ni nič drugega kakor to, da Me ljubite bolj kot posvetnost in da delajte v sorazmerju z vašimi močmi dobro vašim bratom in sestram.

7 Ako bi od vas zahteval veliko dejavnost, potem bi morali delati, kar so nekoč morali učenci in sicer zapustiti vse posvetno in na koncu okusiti še smrt na križu.

8 Torej izganjam pri vas posvetnost samo s prstom in vam se še to zdi mnogo! Kaj bi dejali šele, če bi morda dvignil Mojo roko? Koliko vam spregledam in kljub temu se vam zdi, da je to mnogo, kar zahtevam od vas.

9 Povem vam: Nikar se ne trudite zaradi sveta, kajti tega svet ni vreden! Čemu si z naporom tlačite v vaše glave najrazličnejše učeno posvetno blato, medtem ko vam nudim in hočem dati v preobilju zlato življenje, če le obrnete posvetnosti hrbet in Me objamete v vašem srcu?

10 Kaj bi dejali človeku, ki ima v svojem vrtu recimo sadno drevo? Sadeži na drevesu dozorijo in človek bi jih zlahka dosegel, le nekoliko bi mu bilo treba iztegniti roko, se jih dotakniti samo z enim prstom in že bi imel sadež v roki.

11 Toda kaj stori neumni človek, da bi sadeže dosegel z več udobja in da bi s tem nekako pokazal, kako visoko ceno imata sadež v njegovih očeh? Izkopati da temelj in pod sadežem zgraditi na temelju stopničast oltar, da bi z njega prav udobno dosegel zreli sadež. Čez nekaj tednov je oltar zgrajen; toda med tem je letina na drevesu segnila in tako prejme, ko konča svoj veliki nori napor, namesto svežega in živega, le gnilo in s tem mrtvo letino z drevesa.

12 Takšnemu noremu človeku so podobni vsi tisti, ki iščejo Božjo resnico v veliki učenosti, kar bi z majhnim povzdignenjem srca k Meni tako zlahka in živo dosegli. Takšni učenjaki gradijo in izkopavajo temelj za temeljem in gradijo na njih z mnogo truda stopničaste oltarje in ko jih izdelajo, za ves svoj trud in delo ne dosežejo ničesar drugega kakor mrtvo in gnilo letino, ki je brez vsake vrednosti za svet in še manj za duha. Za svet, ker le-ta poreče: “Čemu tolikšni stroški in toliko truda za tako malo odstotkov?” in za duha še manj, ker le-ta pove iz svojega življenskega prostora: “Kar trohni in je mrtvo, je zame neuporabno!”

13 Tisto, kar smo pred tem imenovali zrela letina, je ravno ta lepo urejeni duh v človeku. Čemu tako veliko truda za osvoboditev zrelega duha, kar lahko doseže vsakdo z najmanjšim trudom, z naporom enega prsta? Čemu cele knjižnice v glavah, ako popolnoma zadostuje samo: “Ljubi Boga nadvse in tvojega bližnjega kot samega sebe!”

14 Oboroženih vojská ne potrebujem za izganjanje hudičev, temveč samo en prst, ki pa je Moja čisto zaresna volja do ljubezni; popolnoma enako storite tudi vi: Bodite zares voljni ljubiti in storite po dobrem nasvetu, ki vam ga dajem in tudi vi se boste z najmanjšim naporom na svetu izmaknili posvetnosti in Moje kraljestvo bo zanesljivo živo prišlo k vam! Amen.”