Izaija 2:6-22

[Gospod]: "Tu prerok nadaljuje: Ti si zapustil Tvoj narod­ Jakobovo hišo; kajti med njimi je polno izdajalcev in barbarov, ki so podobni Filistejcem in z otroki tujcev vsepovsod. Njihova dežela je polna srebra in zlata, in ni konca njihovim zakladom; njihova dežela je polna konj, in ni konca njihovim vozovom; njihova dežela je polna idolov, in priklanjajo se delom lastnih rok, temu, kar so izdelali njihovi prsti. Ljudstvo se priklanja in veliki človek se sam poniža; in Ti Gospod jim ne boš tega odpustil. Pojdite proč vi nezvesti narodi, vstopite v skalo, in skrijte se v prahu v strahu pred Gospodom in pred slavo Njegovega veličastja!"

"Teh pet verzov pripada eni skupini, ker prikazujejo bedno stanje cerkve ali Gospodove Hiše na zemlji pri Judih pred tem časom, kakor tudi pri tistih, ki bodo prišli za nami.

Razlog, zakaj dovoljujem Mojemu narodu, da zapušča Jakobovo Hišo na Gospodovi gori, je v njegovem brezbrižno nemarnem načinu izvajanja Božjih Zapovedi in zaradi istega razloga jim Jaz dopuščam, da verno posnemajo dejanja najbolj barbarskih in nemarnih narodov, ki žive na Vzhodu, kakor kakšne divje živali.

In kar sedaj delajo Farizeji in Judje njihove vrste, bodo delali tudi naši potomci: Za ljudstvo bodo osnovali številne dni, katerim bodo pripisali poseben pomen in učinek, in tiste, ki bodo proti temu, bodo preganjali z ognjem in mečem. Istočasno bodo obstajali vedeževalci, ki bodo ljudem napovedovali srečo in nesrečo, pri čemer bodo dovoljevali, da se jih prekomerno časti in plačuje; konec koncev se takšno brezdelno prizadevanje bolj splača kot uporaba plugov in srpov.

Da bi povečali njihov lahko pridobljeni prihodek, bodo pošiljali, kot to sedaj delajo Farizeji, svoje apostole v svet, da bi posvojili tujce za svoje otroke. Oni so že sedaj ničvredni kot kakšni zlovešči pogani; toda ko bodo v celoti sprejeli posvetni Filistejizem, bodo postali stokrat slabši kot prej! Tako bo njihova pogubonosna dežela postala preplavljena z zlatom in srebrom, in ne bo nobene meje njihovi pohlepnosti po bogastvu tega sveta, kakor tudi njihovi sli po oblasti in poželenju po vojni - kar je prerok izrazil z ogromnim številom konjev in vozov. Poleg tega bo območje, kjer bodo vladali, polno malikov in templjev, kot je to začel Modri Solomon, ki je zaradi svojih tujih žena, navkljub Gospodovem osebnemu opozorilu, zgradil templje okoli Jeruzalema, da bi se častili lažni bogovi. Ti slepi norci se bodo klanjali pred takšnimi idoli in molili pred delom svojih rok in prstov, v smešnem verovanju, da s tem ugajajo Bogu. In kdor ne bo tako delal, ga bodo preganjali v mesu na življenje in smrt. In to zaradi tega, ker se bodo mnogi kralji, zaradi večjega blišča prestolov, pridružili nesmislu Posvetnih Filistejcev in bodo nenehno zasledovali z ognjem in mečem peščico prijateljev svetlobe in žive resnice.

In glej, takrat bo prišel Gospod in bo kaznoval tiste narode, ki bodo v  Njegovem imenu uročili mnoge ljudi!

Takrat se bo resnična, živa svetloba nenadoma pojavila iz vseh strani in  prijatelji teme bodo za večno premagani. Čeprav bodo (velikaši in mogočneži zemlje) zbežali v gore in se skrivali v njihovi neplodni zemlji  iz strahu pred resnico in veličastvom Gospoda, jim bo to le malo koristilo."

Sedaj prerok nadaljuje s poudarkom: "Človekov prevzeten pogled (ošabni napuh vladarjev) bo ponižan, človeška nadutost bo klonila, in le Gospod Sam bo v tistih časih povišan in nato neskončno za večno in večno. Gospoda Zebaota Dan (Svetloba) bo prišel nad vse, kar je oholo in visoko in nad vse, kar je vzvišeno pred svetom, da bi bilo lahko ponižano, prišel bo nad vse cedre Libanona (duhovnike), in nad vse hraste Bašana (glavne vzdrževalce idolskega duhovništva vseh časov); nad vse visoke gore (vladarje), nad vse nadute hribe (plemeniteži kraljevega spremstva); nad vse visoke stolpe (generale); nad vse močne zidove (vojske); tudi nad vse ladje na oceanih (tiste na krmilu vlad); nad vso zemeljsko izbrano delo (velike nacionalne industrije). In v teh časih se bo zgodilo, da bo moral vsak klečeplaziti pred tem, kar je vzvišeno med človeškimi bitji, vsa vzvišena človeška bitja bodo hudo ponižana, in samo Gospod bo povišan. V tistih časih ne bo več idolov. Da, v tistih časih, se bo človek zatekal v jame gora in v špranje zemlje (mamonova oz. bogataševa skrivališča), in to zaradi strahu pred Bogom in Njegovim Čudovitim Veličastvom (Svetloba Večne Resnice), ko se bo On vzdignil, da bo navdihnil zemljo s strahom (kazen). Na ta dan, bo vsakdo zavrgel svoje idole iz srebra in svoje idole iz zlata, katere je izdelal, da bi jih sam častil; odvrgel jih bo v krtine in netopirske jame, da bi se mu bilo lažje splaziti v špranje gora in pečin, iz strahu pred Gospodom in bliščem Njegovega Veličastja, ko se bo On dvignil, da navdihne zemljo s strahom! Toda to ne bo nikomur koristilo! Torej ne imejte nič s takšnim človeškim bitjem, ki ima kakršnokoli sapo v svojih nosnicah (sapa v nosnicah označuje posvetni napuh)! Toda vi ne veste nič o tem, kako visok je njegov položaj na svetu!"

"Torej, tukaj imate podano popolno in lahko razumljivo razlago celotnega in najbolj pozornost vzbujajočega drugega poglavja preroka Izaija! Nadalnji verzi so samo-razlagajoči, če predpostavimo, da je nekdo dojel značilnosti prvega.

Vendar vam pravim, resnično se bo to zgodilo že sedaj v tem času in ponovno v popolni meri v 1900 letih; ker poleg Mojega Nasveta, ni drugega sredstva, ker morajo biti človeška bitja prepuščena svobodi njihove volje, razen takšnega in ki je edina stvar, s katero se lahko od časa do časa uspešno soočim s človeško brezbrižnostjo. Ta je korenina vse grešnosti in pokvarjenosti. Ali ste vse to dobro razumeli? Glede na to boste mogoče v vas občutili manj radosti, toda prihodnji rodovi bodo občutili veliko veselje, ko jim bodo te novice ponovno posredovane v časih njihovih velikih nadlog, ko se bo narod vzdignil proti drugemu zaradi pokvarjenosti. Vendar bo to pojasnjeno v naslednjem poglavju! Sedaj Mi povejte kako ste razumeli to tako skrajno pomembno snov! Pravim 'skrajno pomembno', ker želim, da jo kot Moji bodoči nasledniki, položite blizu vaših src, da zaščitite vas in vaše učence pred brezbrižnostjo."

Jakob Lorber & Gottfried Mayerhofer
Kristusov prihod